Επίσημα στη Σένγκεν Βουλγαρία και Ρουμανία το 2025, με ένα «αστερίσκο»

Επίσημα στη Σένγκεν Βουλγαρία και Ρουμανία το 2025, με ένα «αστερίσκο»
Passengers seen with the obligatory face masks at the main departure hall in the terminal of Athens International Airport ATH LGAV in Greece. Many countries Greece included reintroduce Coronavirus measures like lockdown, quarantine and travel restrictions. Passengers wearing face masks and gloves, using hand sanitizers as a preventive measure against the spread of the COVID-19 pandemic. Greece and Europe closed the borders for people outside of Europe and the Schengen zone for a long time but Greece started lifting the traffic ban since June 2020 to boost the economy, travel and tourism industry resulting higher cases every day and facing a second wave with bigger numbers in contrast with the low cases during the first wave. Arriving passengers in the Greek airports are subject to coronavirus test. The world passenger traffic declined during the coronavirus covid-19 pandemic with the industry struggling to survive. October, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP
Με την καθιέρωση ελέγχων στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Ρουμανίας και μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας για «τουλάχιστον» 6 μήνες.

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα γίνουν πλήρη μέλη της ζώνης Σένγκεν από την 1η Ιανουαρίου 2025, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που χρονολογείται από το 2011, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι και οι δύο χώρες είναι έτοιμες να ενταχθούν.

Το Euronews μετέδωσε πως οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν την Πέμπτη το τελικό πράσινο φως τους στην υποψηφιότητά τους.

Η απόφαση κατέστη δυνατή αφού η Αυστρία, ο πιο ένθερμος αντίπαλος, ήρε το σταθερό της βέτο τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Βουδαπέστη.

«Μια μεγάλη νίκη για τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και όλη την Ευρώπη», δήλωσε η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία είχε θέσει την ολοκλήρωση της Σένγκεν ως βασική προτεραιότητα.

Ως αποτέλεσμα, οι δύο ανατολικές χώρες θα ενταχθούν στη Σένγκεν από την 1η Ιανουαρίου 2025 με την ιδιότητα του πλήρους μέλους, κλείνοντας το κεφάλαιο που ξεκίνησε το 2011, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε για πρώτη φορά την ετοιμότητά τους για ένταξη.

Τότε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, αντιτάχθηκαν στην κοινή υποψηφιότητα. Με την πάροδο του χρόνου, οι πολιτικές αντιδράσεις σταδιακά αμβλύνθηκαν, αφήνοντας την Ολλανδία και, τελικά, την Αυστρία ως το τελευταίο μόνιμο εμπόδιο στη μακρά πορεία.

Η συμφωνία της Βουδαπέστης προβλέπει την καθιέρωση ελέγχων στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Ρουμανίας και μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας για «τουλάχιστον» έξι μήνες, προκειμένου να «αποτραπεί οποιαδήποτε σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια».

Η διατύπωση «τουλάχιστον» υπονοεί ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν περαιτέρω.

Η παραχώρηση είχε ως στόχο να κατευνάσει τις επίμονες ανησυχίες της Βιέννης για την παράνομη μετανάστευση, τις οποίες η χώρα επικαλέστηκε επανειλημμένα για να εμποδίσει τη διπλή προσφορά.

Αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο επίτευγμα της έγκρισης της Πέμπτης – η οριστική κατάργηση των ελέγχων διαβατηρίων στα χερσαία σύνορα – δεν θα πραγματοποιηθεί πλήρως και οι πολίτες που ταξιδεύουν στα σύνορα θα εξακολουθούν να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν κάποιες ουρές και καθυστερήσεις.

Η χρήση συνοριακών ελέγχων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής σε όλο το μπλοκ. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία είναι μεταξύ εκείνων που έχουν καταφύγει στο μέτρο αυτό τους τελευταίους μήνες, παρά την αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητά του.

Η Σάιλα Χαϊνίκοσκι, ανώτερη ερευνήτρια στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (FIIA), λέει ότι η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μπορεί να λειτουργήσει ως «εργαλείο» για τους πολιτικούς ώστε «να πουν στο εγχώριο κοινό ότι κάνουμε κάτι».

«Οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι τόσο επεμβατικοί, μπορεί να είναι μόνο τυχαίοι έλεγχοι στα σύνορα» συμπλήρωσε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: