Η «γυάλινη σφαίρα» του «Μάγου της Όμαχα»
- 08/11/2014, 09:30
- SHARE
Οι 6 καλύτερες επενδύσεις του Γουόρεν Μπάφετ.
Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η γυάλινη σφαίρα των «χρυσών» προβλέψεων του «Μάγου της Όμαχα» έχει πια σπάσει. Μέσα σε μόλις δύο ημέρες στα μέσα του Οκτώβρη, ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ είδε το χαρτοφυλάκιο του να έχει «διαρροή» 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πτώση της τιμής των μετοχών της Coke και της IBM.
Όμως τι είναι 2 δισ. δολάρια για τον δισεκατομμυριούχο Γουόρεν; Η τιμή της μετοχής της «ναυαρχίδας» της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του -της πολυεθνικής εταιρείας συμμετοχών Berkshire Hathaway, που το 2013 είχε έσοδα άνω των 182 δισ. δολ., έχει στην κατοχή της έναν σκασμό θυγατρικές και απασχολεί περισσότερους από 300.000 υπαλλήλους παγκοσμίως- «καλπάζει».
Και μία ματιά στις ανά τα χρόνια επενδύσεις του πείθει και τον τελευταίο πως ο «Μάγος της Όμαχα» μπορούσε και μπορεί ακόμη να κάνει με τα δισεκατομμύριά του, μαγικά!
1. PetroChina
Ετήσιος μέσος όρος συνδυαστικής απόδοσης: 52%
Συνολική απόδοση: 720%
Χρόνος κατοχής: 5 έτη
Την περίοδο 2002-2003, η Berkshire αγόρασε έναντι 488 εκατ. δολ. το 1,3% της κορυφαίας κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας PetroChina, προκαλώντας πολλά ερωτήματα σε επενδυτές γι’ αυτό το «ποντάρισμα» του Μπάφετ. Εκείνη την περίοδο, οι πετρελαιοπηγές της PetroChina έδειχναν να στερεύουν. Το λειτουργικό κόστος της εταιρειας με τους 400.000 υπαλλήλους είχε εκτοξευτεί στα ύψη. H χρηματιστηριακή αξία της ήταν στα 37 δισ. δολ., όμως ο Μπάφετ θεωρούσε ότι αυτή θα φθάσει τα 100 δισ. δολ. Πράγματι, χάρη στην τότε άνοδο της τιμής του πετρελαίου και στον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων, η τιμή της μετοχής της PetroChina εκτινάχθηκε στα ύψη. Μέχρι το 2007, οπότε η Berkshire πούλησε το μερίδιό της, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείεας είχε φθάσει στα 275 δισ. δολ. Το κέρδος για τον Μπάφετ άγγιξε τα 3,6 δισ. δολ.
2. BYD
Ετήσιος μέσος όρος συνδυαστικής απόδοσης: 41%
Συνολική απόδοση: 671%
Χρόνος κατοχής: 6 έτη
Το 2008, η Berkshire αγόρασε το 10% της BYD, μίας κινεζικής εταιρίας κατασκευής μπαταριών αυτοκινήτων. Το τίμημα ήταν 230 εκατ. δολ. Έκτοτε, η BYD έκανε άλματα στην αγορά, καινοτομώντας. Κι έξι χρόνια μετά την αρχική επέδυση, το μερίδιο της Berkshire στην εταιρεία -το οποίο και διατηρεί- έχει φθάσει σήμερα σε αξία τα 1,8 δισ. δολ.!
3. Freddie Mac
Ετήσιος μέσος όρος συνδυαστικής απόδοσης: 24%
Συνολική απόδοση: 1,525%
Χρόνος κατοχής: 13 έτη
Το 1988, ο Μπάφετ επένδυσε 108 εκατ. δολ. (κοντά στα 4 δολ. ανά μετοχή) στην Freddie Mac, μίας κρατικής επιχορήγησης εταιρείας ασφάλισης ενυπόθηκων δανείων, που στην κρίση του 2008 έμμελε να γίνει μαζί με την «αδελφή» Fannie Mae το συνώνυμο της αμερικανικής «φούσκας» ακινήτων. Πολύ προτού πάντως «σκάσει» αυτή με πάταγο και η τιμή της μετοχής της Freddie Mac καταβαραθρωθεί, ο Μπάφετ φρόντισε το 2002 να ξεφορτωθεί όσες είχε αγοράσει, θεωρώντας ότι
μόλυναν με την «οξικότητά» τους το χαρτοφυλάκιό του. Πράγματι, έναν χρόνο μετά αποκαλύφθηκε αυτό που ο «Μάγος της Όμαχα» υποπτευόταν: η Freddie Mac
«μαγείρευε» τα κέρδη της. Το 2008 χρειάστηκε η διάσωσή της από την αμερικανική κυβέρνηση. Σήμερα, η μετοχή της μετά βίας διαπραγματεύεται στα 2 δολάρια.
4. Berkshire Hathaway
Ετήσιος μέσος όρος συνδυαστικής απόδοσης: 22%
Συνολική απόδοση: 1,745,300%
Χρόνος κατοχής: 49 έτη
Όταν η Μπάφετ αγόρασε την Berkshire Hathaway το 1965, δεν ήταν παρά μία υγιής κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση, με τιμή μετοχής στα 12 δολ. Έκτοτε έγινε το «όχημα» του δισεκατομμυριούχου επενδυτή για να στήσει τον όμιλό του, με έδρα την Όμαχα και μέσα από δεκάδες συμφέρουσες εξαγορές, κερδοφόρες θυγατρικές και έξυπνες συνεργασίες. Σήμερα, η τιμή της μετοχής της Berkshire Hathaway στοιχίζει -κρατηθείτε (!)- 210.000 δολάρια η μία!
5. Wells Fargo
Ετήσιος μέσος όρος συνδυαστικής απόδοσης: 21%
Συνολική απόδοση: 9,417%
Χρόνος κατοχής: 24 έτη
Αν και κατά κανόνα δεν του αρέσει -λέει- να επενδύει σε τράπεζα, ο Μπάφετ είδε στην πτώση των τραπεζικών μετοχών κατά τη δεκατία του ‘90 μία «χρυσή» ευκαιρία. Κι έτσι, επένδυσε τότε 290 εκατ. δολ στην Wells Fargo (την ίδια αρχή “πρόδωσε” παρεμπιπτόντως και αργότερα με την Bank of America και την US Bancorp). Τότε, η χρηματιστηριακή αξία της Wlles Fargo ήταν στα 2,9 δισ. δολάρια. Σήμερα, αξίζει κοντά στα 275 δισ. δολ. Πέρυσι, παρουσίασε τα περισσότερα έσοδα από κάθε άλλη τράπεζα των ΗΠΑ. Όσο για την Berkshire; Παραμένει ο μεγαλύτερος επεδυτικός μέτοχός της.
6. The Intelligent Investor
Ετήσιος μέσος όρος συνδυαστικής απόδοσης: A lot
Συνολική απόδοση: $45 billion
Χρόνος κατοχής: 65 έτη (published in 1949)
Κατά τον Μπάφετ, η καλύτερη επένδυση που έκανε ποτέ δεν ήταν ούτε σε κάποια μετοχή, ούτε σε ομόλογο, ούτε σε κάποιο ακίνητο, αλλά ένα… βιβλίο! Πριν από πολλά πολλά χρόνια αγόρασε ένα αντίτυπο του «The Intelligent Investor», ελληνιστί «Ο έξυπνος επενδυτής», που έγραψε το 1949 ο θρυλικός επενδυτής Μπέντζαμιν Γκράχαμ.
Το περιεχόμενό του επηρέασε τόσο πολύ τον μετέπεια «Μάγο του Όμαχα», ώστε γράφτηκε στα νιάτα του στο Columbia Business School για να παρακολουθήσει τις παραδόσεις του Γκράχαμ. Μέχρι σήμερα, στα 84 χρόνια του, ο Μπάφετ λέει ότι συμβουλεύεται το βιβλίο στις επενδυτικές κινήσεις του και το έχει συστήσει σε πολλούς γνωστούς και φίλους του. Ένας εξ αυτών είναι ο Μπιλ Γκέιτς.