Στεγαστικά δάνεια: Πώς επηρεάζονται από τις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Στεγαστικά δάνεια: Πώς επηρεάζονται από τις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια
Photo: pixabay.com
Η ΕΚΤ μείωσε την Πέμπτη κατά 25 μονάδες βάσης τα βασικά επιτόκια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έκανε την τέταρτη κίνηση χαλάρωσης στη νομισματική της πολιτική, μειώνοντας κατά 25 μονάδες βάσης τα βασικά επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έπεσε στο 2%. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για σταδιακή μείωση των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια της ελληνικής αγοράς, δίνοντας ανάσα στους δανειολήπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς επηρεάζονται τα στεγαστικά δάνεια

Η νέα μείωση διαμορφώνει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3%, το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη των αυξήσεων. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να ξεκλειδώσει τα “παγωμένα” επιτόκια των στεγαστικών δανείων, που είχαν παραμείνει σταθερά εδώ και 17 μήνες. Από την αρχή του 2025, οι μειωμένες δόσεις θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές για τους περίπου 420.000 δανειολήπτες, με συνολικό δανειακό υπόλοιπο περίπου 18 δισ. ευρώ.

Η απόφαση για “πάγωμα” των δόσεων είχε ληφθεί τον Μάρτιο του 2023, προστατεύοντας τους δανειολήπτες από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Στην πράξη, το μέτρο εξοικονόμησε περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ωστόσο, με τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ, τα επιτόκια αναφοράς πέφτουν κάτω από τα επίπεδα “παγώματος” και η ρύθμιση παύει να ισχύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για την αγορά

Εκτός από τα στεγαστικά δάνεια, οι μειώσεις αναμένεται να επηρεάσουν θετικά και τα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Παράλληλα, οι τράπεζες αναμένεται να προσαρμόσουν το μείγμα των καταθέσεων, ιδιαίτερα των προθεσμιακών, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης της νομισματικής πολιτικής.

Η χαλάρωση από την ΕΚΤ σηματοδοτεί σταδιακή υποστήριξη της εγχώριας ζήτησης, ενώ οι επόμενες μειώσεις επιτοκίων αναμένονται να ενισχύσουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τη ρευστότητα της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: