Σιάμισιης (Helleniq Energy): Αυτοί είναι οι στόχοι για την ανάπτυξη της Elpedison
- 13/12/2024, 11:00
- SHARE
Η αύξηση του μεριδίου αγοράς της Elpedison στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο 10% το 2026 με την αξιοποίηση συνεργειών που θα προκύψουν με τον όμιλο της Helleniq Energy περιλαμβάνεται στους στόχους, μετά την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq, Ανδρέας Σιάμισιης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι σύντομα θα κλείσει η συμφωνία για την πώληση του μεριδίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Δημόσιο, καθώς και ότι δεν έχει τεθεί αυτή τη στιγμή θέμα περαιτέρω πώλησης μετοχών στο Χρηματιστήριο.
Η Helleniq Energy απέκτησε πρόσφατα τον πλήρη έλεγχο των μετοχών της Elpedison, ύστερα από συμφωνία με την Edison για την εξαγορά του 50% των μετοχών που κατείχε η δεύτερη έναντι τιμήματος ύψους 164 εκατ. ευρώ συν 31 εκατ. υπό προϋποθέσεις.
Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 4-8 μηνών με την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης των μετοχών και την έγκριση της συναλλαγής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
«Δεν παίρνουμε την εταιρεία για να μείνουμε εδώ που είμαστε. Θα την αναπτύξουμε, θα αλλάξει όνομα και θα έχει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά. Οι επόμενοι 24 μήνες θα είναι μόνο θετικοί για την Elpedison», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης. Στάθηκε ιδιαίτερα στις συνέργειες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της εταιρείας στην εμπορία φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο σε οικιακούς αλλά και σε μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. Επίσης αναφέρθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ του ομίλου, το οποίο είναι σήμερα 500 μεγαβάτ με άμεσο στόχο να διπλασιαστεί τους επόμενους μήνες σε 1 γιγαβάτ.
Σε σχέση με την ΔΕΠΑ Εμπορίας, επίκειται μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης η πώληση του μεριδίου που κατέχει σήμερα η Helleniq Energy στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε ακόμη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν ο όμιλος κατέβαλε προσπάθεια για να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που απαιτούνταν, προκειμένου να γίνουν εισαγωγές αργού και να μην διαταραχθεί η τροφοδοσία της αγοράς. «Τώρα, είπε, μόλις έγινε γνωστή η εξαγορά της Elpedison, ξένες τράπεζες μας προσέγγισαν για να μας δανείσουν προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε την εξαγορά».