Υπό τον φόβο πολέμου στην Ευρώπη, η Ελβετία «ξεσκονίζει» τα παλιά πυρηνικά της καταφύγια

Υπό τον φόβο πολέμου στην Ευρώπη, η Ελβετία «ξεσκονίζει» τα παλιά πυρηνικά της καταφύγια
Photo: pixabay.com
Κάθε ένας από τα 9 εκατομμύρια κατοίκους της έχει εγγυημένη θέση σε ένα καταφύγιο για να προστατεύεται από βόμβες και πυρηνική ακτινοβολία.

Η Ελβετία επιθυμεί να επικαιροποιήσει το δίκτυο των παλαιών πυρηνικών καταφυγίων της, τα οποία θεωρούνται όλο και περισσότερο ως πλεονέκτημα σε μια εποχή μεγαλύτερης παγκόσμιας αβεβαιότητας, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χάρη σε έναν νόμο του 1963, η Ελβετία είναι ήδη μπροστά από γείτονες όπως η Γερμανία. Κάθε ένας από τα 9 εκατομμύρια κατοίκους της, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών και των προσφύγων, έχει εγγυημένη θέση σε ένα καταφύγιο για να προστατεύεται από βόμβες και πυρηνική ακτινοβολία.

«Τα επόμενα χρόνια, η (Ελβετική) Συνομοσπονδία θέλει να καταργήσει ορισμένες εξαιρέσεις από τους ισχύοντες κανόνες και να επικαιροποιήσει ορισμένα από τα παλαιότερα καταφύγια», δήλωσε στο Reuters ο Λουί-Ανρί Ντελαραζέ, διοικητής πολιτικής προστασίας για το καντόνι Βοντ.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε διαβουλεύσεις τον Οκτώβριο για να διασφαλίσει την ελβετική «ανθεκτικότητα σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης» και σχεδιάζει την αναβάθμιση παλαιών δομών με 220 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (250 εκατομμύρια δολάρια).

«Αυτό δεν σημαίνει ότι προετοιμαζόμαστε για μια σύγκρουση -δεν είναι αυτό το μήνυμα- αλλά έχουμε ένα δίκτυο καταφυγίων και πρέπει να τα συντηρήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι είναι λειτουργικά».

Στο χωριό Μπερσέρ στο καντόνι Βοντ, αξιωματικοί της πολιτικής προστασίας με πορτοκαλί φόρμες επιθεώρησαν ένα καταφύγιο κάτω από μια πολυκατοικία στο πλαίσιο του υποχρεωτικού 10ετούς ελέγχου.

Ένας από αυτούς προσπάθησε να σπρώξει την πόρτα του καταφυγίου για να το σφραγίσει, αλλά αυτή δεν μετακινήθηκε. Ένας αεραγωγός σφηνωμένος ανάμεσα σε γλάστρες φυτών και ένα πέτρινο διακοσμητικό κρίθηκε κατάλληλος, αλλά μια σήραγγα διαφυγής γεμάτη ιστούς αράχνης οδηγούσε σε ένα βαθύ φρεάτιο χωρίς σκάλα.

«Αυτό το καταφύγιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα κατάσταση», κατέληξε ο επικεφαλής της ομάδας Γκρέγκορι Φούρερ. Οι κάτοικοι θα έχουν ένα χρόνο προθεσμία για να διορθώσουν τις βλάβες, αλλιώς θα πρέπει ο καθένας να πληρώσει 800 φράγκα (900 δολάρια) για μια θέση σε δημόσιο καταφύγιο, πρόσθεσε.

Η Ελβετία έχει μείνει έξω από τους ξένους πολέμους από τότε που έγινε ουδέτερη το 1815. Καταλήφθηκε από τη Γαλλία τον 18ο αιώνα και υπέστη κάποιους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ντελαραζέ είπε ότι το γραφείο του είχε λάβει ένα κύμα τηλεφωνημάτων από ανήσυχους κατοίκους σχετικά με καταφύγια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

«Ξαφνικά… ήμασταν πράγματι εξαιρετικά περιζήτητοι με ανθρώπους που ήθελαν να μάθουν: πού είναι τα καταφύγια, πού είναι η θέση μου, είναι έτοιμο το καταφύγιό μου;», είπε, προσθέτοντας ότι τα αιτήματα για μια θέση από Γάλλους πολίτες έπρεπε να απορριφθούν.

Δίπλα στο γραφείο του βρίσκεται ένα από τα 350 κοινόχρηστα καταφύγια του καντονιού, καλοδιατηρημένο με κουκέτες και τουαλέτες. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα υπόγειο κέντρο διοίκησης, ένα υπόγειο νοσοκομείο με χειρουργείο και ένα καταφύγιο για την προστασία έργων τέχνης.

«Στην Ελβετία έχουμε διορατικότητα. Υπάρχει ένα λατινικό γνωμικό που λέει: “Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο”» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com