Προϋπολογισμός 2025: Τι θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα σε φόρους

Προϋπολογισμός 2025: Τι θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα σε φόρους
Photo: Shutterstock
Από Μάρτιο ξεκινούν οι «βαριές» υποχρεώσεις και θα πρέπει για κάθε μήνα, σχεδόν, να καταβάλλονται, περισσότερα από 5 δισ. ευρώ για άμεσους και έμμεσους φόρους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού.

Αυξημένες θα είναι φέτος, οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, που αν και βλέπουν τα εισοδήματά τους να ανεβαίνουν, λόγω αυξήσεων των μισθών, παράλληλα, αντιμετωπίζουν, λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, περισσότερες φορολογικές υποχρεώσεις.

Επιπλέον, η άνοδος των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες “αυγατίζει” σε απόλυτους αριθμούς τον ΦΠΑ, που οριζοντια καταβάλλεται, ανεξάρτητα εισοδήματος, από τους πολίτες.

Αναλυτικά, τα έσοδα από φόρους αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 66.713 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3.754 εκατ. ευρώ ή 6,0% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2024, με βάση την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025, που ψηφίζεται την Κυριακή στη Βουλή.

Με βάση το οικονομικό επιτελείο η αύξηση αυτή στο στόχο των εσόδων από φόρους οφείλεται κυρίως: (α) στη μείωση της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (σημειώνεται ότι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων εκτιμώνται υψηλότερα κατά 1,2 δισ. ευρώ και του ΦΠΑ κατά 0,96 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό) και (β) στην αύξηση των αμοιβών, γεγονός που επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (αύξηση κατά 1,03 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό).

Σημειώνεται ότι, με βάση το οικονομικό επιτελείο, οι επιμέρους μακροοικονομικές μεταβλητές που επηρεάζουν τα έσοδα έχουν σχετικά μικρές διαφοροποιήσεις έναντι του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός εκτιμάται για το 2024 σε 2,7% και ο ρυθμός αύξησης της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης σε 1,7% (έναντι 2,6% και 1,3%, αντίστοιχα, που ήταν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού). Σημαντική είναι, ωστόσο, η αύξηση των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας το 2024 που εκτιμάται σε 5,2% έναντι 3,8%, που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό 2024.

Πιο συγκεκριμένα τα έσοδα από φόρους διαμορφώνονται ως εξής:

Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κυρίως ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ), οι φόροι με μορφή χαρτοσήμου και οι φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών. Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο ύψος των 36.409 εκατ. ευρώ, αυξημένοι κατά 1.241 εκατ. ευρώ ή 3,5% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2024.

Ειδικότερα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 25.341 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 962 εκατ. ευρώ από τον στόχο, ενώ τα έσοδα από τους ΕΦΚ εκτιμώνται στο ποσό των 7.229 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 161 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κυρίως οι δασμοί και τα λοιπά τέλη που επιβάλλονται στις εισαγωγές από κράτη μη μέλη της ΕΕ με βάση το κοινό τελωνειακό δασμολόγιο. Εκτιμώνται έσοδα 344 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 48 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2024.

Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας

Οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας, που περιλαμβάνουν κυρίως τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αναμένεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 2.433 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 54 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2024.
Λοιποί φόροι επί παραγωγής

Τα κύρια έσοδα της κατηγορίας αυτής προέρχονται από το τέλος επιτηδεύματος. Οι λοιποί φόροι παραγωγής εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 615 εκατ. ευρώ, αυξημένοι κατά 22 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2024.

Φόρος εισοδήματος

Το ύψος του φόρου εισοδήματος (φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και λοιπών κατηγοριών) αναμένεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 24.203 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.551 εκατ. ευρώ ή 11,8% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2024. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ανέλθουν σε 14.363 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.026 εκατ. ευρώ από τον στόχο ή 7,7%, κυρίως λόγω της αύξησης των μισθών και των συντάξεων καθώς και λόγω της μείωσης της ανεργίας.

Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων εκτιμώνται στο ποσό των 7.852 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.156 εκατ. ευρώ από τον στόχο ή 17,3% και αντανακλούν αφενός τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, αφετέρου τη θέσπιση και για το έτος 2024 της έκτακτης Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης, η οποία δεν είχε προβλεφθεί.

Φόροι κεφαλαίου

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι φόροι και τα τέλη κληρονομιών, δωρεών, γονικών και λοιπών παροχών. Εκτιμώνται έσοδα ύψους 235 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2024.

Λοιποί τρέχοντες φόροι

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει κυρίως τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και τα διάφορα μη ταξινομημένα φορολογικά έσοδα. Τα έσοδα από τους λοιπούς τρέχοντες φόρους αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2.474 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2024.

Ο μηνιαίος λογαριασμός

Στο φόντο αυτό και με δεδομένο ότι σε νέο πλαίσιο μπαίνει η διαδικασία από το 2025 η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με στόχο την έγκαιρη υποβολή, με τον στόχο να μπαίνει για υποβολή πριν το Πάσχα, για το 20% του συνόλου, είναι προφανές ότι ο “φορολογικός Γολγοθάς” θα ξεκινήσει φέτος νωρίς, καθώς, μάλιστα, και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ να ξεκινήσει εντός Μαρτίου, με την πρώτη δόση.

Στο φόρο εισοδήματος, δε, η πρώτη από τις 8 δόσεις θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι την 31η Ιουλίου και οι επόμενες επτά δόσεις μέχρι την τελευταία ημέρα καθενός από τους επόμενους επτά μήνες (Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο του έτους υποβολής, Ιανουάριο και Φεβρουάριο του επόμενου έτους).

Ουσιαστικά, από το Μάρτιο ξεκινούν οι υποχρεώσεις και θα πρέπει, με αφετηρία τον εν λόγω μήνα και για κάθε μήνα, σχεδόν, να καταβάλλονται, περισσότερα από 5 δισ. ευρώ για άμεσους και έμμεσους φόρους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού. Ο Ιούλιος αλλά και οι τελευταίοι μήνες του 2025, οπότε και οι πληρωμές των Τελών Κυκλοφορίας, είναι και οι πλέον βεβαρημένοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιούλιος ‘έχει λογαριασμό που ξεπερνά τα 6,74 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247.gr