Το μεγάλο στοίχημα της Exxon Mobil και της Chevron στο φυσικό αέριο, στην εποχή του AI
- 14/12/2024, 18:00
- SHARE
Exxon Mobil και Chevron εισέρχονται δυναμικά στον αγώνα για την παροχή ενέργειας σε data centers τεχνητής νοημοσύνης (AI), επενδύοντας στο φυσικό αέριο ως λύση για την ολοένα αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση. Η Exxon ανακοίνωσε την κατασκευή ενός εργοστασίου φυσικού αερίου που θα παρέχει ενέργεια αποκλειστικά για data centers, χρησιμοποιώντας τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, μειώνοντας τις εκπομπές κατά 90%. Η εταιρεία συνεργάζεται με άλλες βιομηχανίες για να προσφέρει αξιόπιστη και χαμηλής έντασης άνθρακα ενέργεια, αν και δεν έχει αποκαλύψει συγκεκριμένους συνεργάτες ή χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα, η Chevron εξετάζει τρόπους αξιοποίησης των εκτεταμένων υποδομών και γαιών της για την ανάπτυξη data centers. Σύμφωνα με τον Jeff Gustavson, επικεφαλής του τμήματος νέας ενέργειας της Chevron, η εταιρεία είναι σε ιδανική θέση για να συμμετάσχει στη μετάβαση αυτή, δεδομένου του ρόλου της ως κορυφαίου παραγωγού φυσικού αερίου.
Αν και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Microsoft, Meta, Amazon και Alphabet επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνική ενέργεια για τα data centers τους, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το φυσικό αέριο είναι πιο άμεσα διαθέσιμο. Ο CEO της Exxon, Darren Woods, υποστήριξε ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες επόμενης γενιάς χρειάζονται δεκαετίες για να υλοποιηθούν, ενώ το φυσικό αέριο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης στο εγγύς μέλλον.
Η Exxon δεν σκοπεύει να εισέλθει άμεσα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, αλλά αξιοποιεί την εμπειρία της σε μεγάλα έργα για να εγκαταστήσει μονάδες ενέργειας για data centers κατά την αρχική φάση ανάπτυξης του AI. Μελλοντικά, θα εστιάσει στη δέσμευση και αποθήκευση εκπομπών και στην παροχή «απανθρακοποιημένου» φυσικού αερίου για τις ενεργειακές ανάγκες του τομέα.
Η Exxon εκτιμά ότι η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στα data centers θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έως και το 20% της αγοράς δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα μέχρι το 2050. Με τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης να αυξάνονται, οι δύο ενεργειακοί κολοσσοί στοχεύουν να διαμορφώσουν την ενεργειακή υποδομή του μέλλοντος.