Προϋπολογισμός 2025, με «φρένο» στις τράπεζες και «γκάζι» στην άμυνα

Προϋπολογισμός 2025, με «φρένο» στις τράπεζες και «γκάζι» στην άμυνα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χειροκροτάται από βουλευτές μετά το τέλος της ομιλίας του κατά τη διάρκεια της πέμπτης μέρας της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2025, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024. Προς ψήφιση έρχεται απόψε ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2025, μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα μηνύματα τριετίας ενόψει λήξης του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα μέτρα για στεγαστικό και ακρίβεια. Τα λεφτόδεντρα και η πίεση της αντιπολίτευσης.

Μια κρίσιμη τριετία για την ανάπτυξη -ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης-, με ορατούς γεωπολιτικούς κινδύνους, σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός του 2025, που προβλέπει αυξημένες αμυντικές δαπάνες, μέτρα για τους ένστολους και στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών, με μέτρα για τις τραπεζικές προμήθειες και την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομία στηρίχθηκε στα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και στα 42 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αντιμετωπίστηκαν έτσι οι πρόσφατες κρίσεις, από την πανδημία μέχρι την πληθωριστική κρίση και τις φυσικές καταστροφές ενώ η οικονομία ανέκτησε πέρυσι την επενδυτική βαθμίδα.

Πλέον, το αφήγημα της κυβέρνησης ενόψει του 2025 βασίζεται στην σταθερή πορεία αξιοποίησης εργαλείων όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με 14,1 δισ. ευρώ συνολικούς πόρους, εκ των οποίων 6,4 δισ. ευρώ από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, 2,7 δισ. ευρώ εθνικούς πόρους και 4,9 δισ. ευρώ χορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με δύο πολέμους στη γειτονιά μας ο προϋπολογισμός του 2025 περιλαμβάνει αυξημένες δαπάνες για την άμυνα, τις οποίες υπερψήφισε μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή (258 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 41). Aυτό είναι εξάλλου το ευρωπαϊκό μοτίβο ενώ ενδεικτική είναι η σύσταση στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι για επενδύσεις 500 δισ. ευρώ στην πολεμική βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπιασε τόπο η πίεση της αντιπολίτευσης για τις τράπεζες

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση ζυγίζοντας τον δημοσιονομικό κίνδυνο ενσωματώνει στον προϋπολογισμό του 2025 μια σειρά από μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων. Θέτει επίσης προ των ευθυνών τους τις τράπεζες σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα πυρά της αντιπολίτευσης που την κατηγόρησε για αδράνεια στις ληστρικές χρεώσεις για μια σειρά συναλλαγών και στην επιδείνωση του στεγαστικού προβλήματος με την δέσμευση χιλιάδων ακινήτων από κόκκινα δάνεια.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε χθες τα εξής 5 μέτρα:

-Κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών με νομοθετική παρέμβαση σε συναλλαγές όπως για την πληρωμή λογαριασμών ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, ασφάλειας αυτοκινήτου κ.ο.κ..

-Πλαφόν έως 0,5 ευρώ για μεταφορά χρημάτων έως 5.000 ευρώ με έμβασμα, κάτι που ευνοεί και τις επιχειρήσεις

-Διπλασιασμό από το 2026 του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που διαχειρίζονται τράπεζες και servicers

-Παύση περιορισμών στη λειτουργία εταιρειών παροχής πιστώσεων ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν στις μικρές χρηματοδοτήσεις ενισχύοντας τον τραπεζικό ανταγωνισμό στην χορήγηση επιχειρηματικών δανείων

-Διάθεση 100 εκατ. ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο εθελοντικής συνεισφοράς για την ανακαίνιση υφιστάμενων ή το χτίσιμο νέων σχολείων με το πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα

Με τα παραπάνω μέτρα η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αποκατασταθεί στην αγορά η προσφορά ακινήτων που είχε μειωθεί την ώρα που η ζήτηση αυξανόταν εκτοξεύοντας τις τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων. Σύμφωνα με το επιτελείο της κυβέρνησης τα μέτρα θα αποδώσουν συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου airbnb) και το πρόγραμμα “Σπίτι μου”. Ειδικότερα, όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το στεγαστικό πρόβλημα είναι οξύ. Ο τελευταίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους δύο κύκλους του προγράμματος “Σπίτι μου”, μέσα από τους οποίους 30.000 νέοι και νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν δικό τους σπίτι με ευνοϊκούς όρους, στο πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Ενοικιάζω”, στα προγράμματα Κοινωνικής Αντιπαροχής που ξεκινούν, στα στεγαστικά επιδόματα σε δεκάδες χιλιάδες οικονομικά ασθενέστερους, στις παρεμβάσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση και τη Golden Visa, στα κίνητρα για ιδιοκτήτες να διαθέσουν τις κατοικίες τους για μακροπρόθεσμες μισθώσεις και όλα αυτά σε συνδυασμό με τα μέτρα για τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση απάντησε έτσι στο παράδειγμα που ανέφερε στη Βουλή ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, για την ουρά που σχημάτισαν 100 άνθρωποι έξω από μια πολυκατοικία στην πατρίδα του, την Κρήτη, για ένα διαμέρισμα 2ου ορόφου χωρίς ασανσέρ που προσφερόταν για ενοικίαση στα 400 ευρώ. “Δεν είναι ανάπτυξη ο αφελληνισμός της περιουσίας του ελληνικού λαού, είναι υπανάπτυξη” τόνισε αναφερόμενος επίσης στην υστέρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στις χαμηλές επιδόσεις της παραγωγικότητας της εργασίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε χθες για “λεφτόδεντρα στις αυλές των καρτέλ, που ανθίζουν, καθώς τα ποτίζει η κυβέρνηση”.

Μέτρα για μισθούς και ακρίβεια

Εντωμεταξύ, στις σημαντικές προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2025 σημειώνεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1.4.2025 σε περίπου 865 ευρώ από 830 ευρώ σήμερα, για να φτάσει στα 950 ευρώ έως το 2027, σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης. Αναμένεται επίσης το 2025 αύξηση των συντάξεων κατά 2,4% ενώ η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι 2,1% από 2,7% φέτος, με τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια να παραμένουν αγκάθι. Επίσης, στο επίκεντρο το 2025 είναι η αύξηση της χρηματοδότησης της Υγείας, η μείωση της ανεργίας στο 9,7%, με πρόβλεψη περίπου 30.000 άνεργοι να βρουν δουλειά, η μείωση της φοροδιαφυγής με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και η προώθηση έργων υποδομής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: