Xατζηδάκης: Αυτά είναι τα 10 μέτρα για τις τράπεζες – Στα 350 εκατ. ευρώ το κόστος για το 2025

Xατζηδάκης: Αυτά είναι τα 10 μέτρα για τις τράπεζες – Στα 350 εκατ. ευρώ το κόστος για το 2025
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (Κ) παραχωρεί συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά (Α) και τη γενική γραμματέα Θεώνη Αλαμπάση (Δ), με θέμα «Εξειδίκευση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τράπεζες» σε αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών, Αθήνα, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από τα μέσα Ιανουαρίου σε ισχύ τα νέα μέτρα για τις χρεώσεις τραπεζών.

Η κυβέρνηση κατ’ επανάληψη έλαβε πρωτοβουλίες για τις τράπεζες και ευρύτερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά τις τελευταίες εκλογές, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Εξειδίκευση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τράπεζες», που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός.

Στην συνέντευξη βρέθηκαν και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, όπως μεταξύ άλλων η ενίσχυση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, η θέσπιση σαφές πλαισίου υποχρεώσεων για τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, ενέργειες προς την μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων κλπ

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι προχώρησε η αποκρατικοποίηση των τραπεζών η οποία προσέλκυσε μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και οδήγησε σε έσοδα 3,5 δισ. ευρώ για το Δημόσιο. Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα καθώς και στην δράση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοβουλίες που έλαβαν οι ίδιες οι τράπεζες, όπως η δωρεά 50 εκατ. ευρώ μετά τον Ντανιελ, την συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών στην προσπάθεια δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, καθώς και στο πάγωμα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων από πλευράς τραπεζών που δεν έγινε σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες ότι:

* όλες οι χρεώσεις, όλες, για βασικές τραπεζικές κινήσεις που αφορούν πληρωμές, μηδενίζονται

* μπαίνει πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων έως 5.000 ευρώ με έμβασμα

* από το 2026 διπλασιάζεται ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να γνωρίζουν ότι θα έχουν πρόσθετο κόστος αν τα ακίνητα αυτά δεν βγουν στην αγορά, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον περιορισμό των αυξήσεων των ενοικίων

* παύουν οι παλιότεροι περιορισμοί στη λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια

* μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες, τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, με σκοπό να υποστηρίξουν την ανακαίνιση υφιστάμενων ή το χτίσιμο νέων σχολείων, βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

* επιπλέον 100 εκατομμύρια θα δοθούν από τις τράπεζες για τη συγκρότηση του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων

* διευρύνεται το καθημερινό όριο στο σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ

* δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων, όπως και κάθε προμήθεια. Σε ειδική ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, «επειδή ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά τρωτά στις τράπεζες που εκνευρίζουν τους πολίτες, αποφασίσαμε να πάρουμε τις πρωτοβουλίες». Οι ρυθμίσεις για τις προμήθειες θα κατατεθούν στη Βουλή αυτή την εβδομάδα και εφόσον ψηφιστούν θα τεθούν σε εφαρμογή από τα μέσα Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 10 μέτρα

1) πληρωμή λογαριασμών με μηδενικό κόστος. Αφορά πάγιες εντολές πληρωμών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω ψηφιακών δικτύων (web-banking/ mobile-banking) (από 0,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις).

2) πλαφόν 0,50 ευρώ στα εμβάσματα (αφορούν μόνο e-banking και web-banking). Μειώνει τις χρεώσεις κατά 50-80%. Για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA).

3) χωρίς χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤM άλλης τράπεζας από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο μίας τράπεζας. Επιπλέον πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ΑTM άλλων Τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).

4) επέκταση της μείωσης κατά 50% των προμηθειών για αγορές από POS από 10 ευρώ στα 20 ευρώ

5) χωρίς χρέωση η φόρτιση έως 100 ευρώ σε προπληρωμένες κάρτες.

6) αυξάνεται σε 1000 ευρώ το όριο για χρήση του IRIS. Διακριτά όρια 500 ευρώ μεταξύ πολιτών και 500 για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις. Η ενεργοποίηση των νεων ορίων -μετά από ενημέρωση με τη ΔΙΑΣ- θα τεθεί σε εφαρμογή σε διάστημα 3-6 μήνες από σήμερα.

7) οι τράπεζες και οι servicers θα πληρώνουν διπλάσιο ΕΝΦΙΑ για τα κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους. Σκοπός να αυξηθεί η διάθεση ακινήτων για να μειωθούν τα ενοίκια. Τα τραπεζικά ιδρύματα και οι servicers διαθέτουν

8) καταργούνται οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων. Η κυβέρνηση θα επιτρέψει σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν ρευστότητα να χορηγούν δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και κάθε μορφής επιχειρηματικό δάνειο).

9) τα επιτόκια καταθέσεων, πιστώσεων και οι χρεώσεις, προμήθειες και τέλη θα δημοσιεύονται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η πρώτη ανάρτηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο.

10) οι συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να καταθέσουν 100 εκατ. στο πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου για την ανακατασκευή ακόμη περισσότερων σχολείων και άλλα 100 στον του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών στους οποίους θα τα νοικιάζει στην συνέχεια με στόχο να αποφύγουν την έξωση.)

Το συνολικό κόστος για τις τράπεζες το 2025 υπολογίζεται στα 350 εκατ. ευρώ. Το κόστος για τις προμήθειες υπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα μέσα Ιανουαρίου σε ισχύ τα νέα μέτρα για τις χρεώσεις τραπεζών

Από τα μέσα Ιανουαρίου θα ισχύσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, και αφορούν τις τραπεζικές χρεώσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης η σχετική ρύθμιση θα περάσει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, αλλά θα υπάρξει μια περιορισμένη περίοδος ανοχής, λόγω και των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μέχρι να ισχύσουν. Προκειμένου, όπως επισήμανε, να υπάρξουν οι αναγκαίες τεχνικές προετοιμασίες στα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών ώστε να γίνει η σωστή προετοιμασία και να αποφευχθούν λάθη και διαμαρτυρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: