Σε κρίσιμο σημείο η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – Η έκθεση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Σε κρίσιμο σημείο η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – Η έκθεση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
The reactor building at the Russian-built Bushehr nuclear power plant in southern Iran, 1200 Kms south of Tehran, where Iran has began unloading fuel into the reactor core for the nuclear power plant on October 26, 2010, a move which brings the facility closer to generating electricity after decades of delay. AFP PHOTO/MEHR NEWS/MAJID ASGARIPOUR (Photo by MAJID ASGARIPOUR / MEHR NEWS / AFP) Photo: AFP
Η τελευταία έκθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αναδεικνύει αυξανόμενες παραβιάσεις, εντεινόμενες διπλωματικές εντάσεις και κίνδυνο επαναφοράς κυρώσεων.

Η νέα έκθεση της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Μάλτας για την εφαρμογή του Ψηφίσματος 2231 του ΟΗΕ έφερε στο προσκήνιο την κλιμακούμενη ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Τεχεράνη εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα που αγγίζουν το 60%, πλησιάζοντας τα όρια χρήσης για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ οι διεθνείς κυρώσεις βρίσκονται και πάλι στο τραπέζι.

Αυξανόμενη ένταση

Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (ομάδα E3) κατηγορούν το Ιράν για παραβίαση του Ψηφίσματος 2231, επισημαίνοντας την εγκατάσταση προηγμένων συσκευών φυγοκέντρισης και την ανεξέλεγκτη συσσώρευση εμπλουτισμένου ουρανίου. Ο εμπλουτισμός στο 60% υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του ΚΟΣΔ, με τις ευρωπαϊκές χώρες να προειδοποιούν για ενεργοποίηση μηχανισμού κυρώσεων.

Το Ιράν υπεραμύνεται των ενεργειών του, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν «νόμιμα αντίμετρα» απέναντι στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 και την αθέτηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων. Παράλληλα, η Ρωσία στηρίζει το Ιράν, κατηγορώντας την E3 για κλιμάκωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνής κρίση εμπιστοσύνης

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, Ρόουζμαρι ΝτιΚάρλο, χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά ανησυχητική. «Το Ιράν συνεχίζει να απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις του, με τα επίπεδα εμπλουτισμένου ουρανίου να προκαλούν σοβαρούς φόβους». Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η αδυναμία επαλήθευσης των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση.

Διπλωματική έκκληση

Η έκθεση τονίζει τη σημασία της διπλωματίας και της πολυμερούς συνεργασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τα μέρη να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη σημασία της επίλυσης της κρίσης για τη διεθνή ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: