Κίνα: Οι 55 πλουσιότεροι μεγιστάνες έχουν περιουσία 809,6 δισ. δολαρίων – Αύξηση 16% μέσα στο 2024

Κίνα: Οι 55 πλουσιότεροι μεγιστάνες έχουν περιουσία 809,6 δισ. δολαρίων – Αύξηση 16% μέσα στο 2024
epa04496330 A picture made available 20 November 2014 shows Pony Ma Huateng, founder and CEO of Tencent, attending the first World Internet Conference in Wuzhen town in Tongxiang, Zhejiang province, China, 19 November 2014. According to organisers, topics of the World Internet Conference include on global internet governance, cyber security and mobile internet. The World Internet Conference runs from 19 to 21 November. EPA/LONG WEI EPA/LONG WEI CHINA OUT Photo:
Ο Πόνι Μα της Tencent Holdings είδε ην περιουσία του να αυξάνεται κατά περισσότερο από το ένα τρίτο στα 47,9 δισ. δολάρια.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Κίνας έχουν δει την περιουσία τους να αυξάνεται σημαντικά το 2024, μετά από 3 χρόνια πτώσης, μετέδωσε την Τετάρτη το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index -παρακολουθεί τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο-, οι συνδυασμένες περιουσίες των 55 πλουσιότερων Κινέζων έχουν αυξηθεί κατά 16% στα 809,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές Ιανουαρίου, μετά τα σαρωτικά μέτρα χαλάρωσης από το Πεκίνο που τελικά οδήγησαν τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι μεγιστάνες της τεχνολογίας ηγούνται της ανάκαμψης.

Ο Πόνι Μα της Tencent Holdings είναι ο μεγαλύτερος νικητής της χρονιάς, με την περιουσία του να αυξάνεται κατά περισσότερο από το ένα τρίτο στα 47,9 δισ. δολάρια.

Τον ακολούθησε ο Λέι Τζουν, ιδρυτής της Xiaomi, η οποία σημείωσε άνοδο χάρη στην ταχεία προώθησή της στα ηλεκτρικά οχήματα. Ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας έχει προσθέσει 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα κέρδη έρχονται αφού η Κίνα πέρασε αρκετά χρόνια χαλιναγωγώντας τις πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba και Didi, μαζί με τους πάμπλουτους ιδρυτές τους. Αυτή η καταστολή διέβρωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των επιχειρηματιών και πάγωσε μια ιδιωτική σφαίρα που ήταν ζωτικής σημασίας για την προώθηση του κινεζικού οικονομικού θαύματος των προηγούμενων δεκαετιών.

«Όπως μάθαμε από το παρελθόν, οι δισεκατομμυριούχοι στην Κίνα μπορούν να προσαρμοστούν στις αγορές και τις τάσεις, να συνεχίσουν να καινοτομούν και να δημιουργούν πλούτο για την κοινωνία και τους ίδιους», δήλωσε ο Μαξιμίλιαν Κούνκελ, επικεφαλής επενδύσεων, παγκόσμιος οικογενειακός και θεσμικός πλούτος στην παγκόσμια διαχείριση πλούτου της UBS.

Μεταξύ των άλλων κερδισμένων, ο Τσεν Τιανσί, πρόεδρος της εταιρείας κατασκευής επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης Cambricon Technologies και ο Γουάνγκ Νινγκ, δισεκατομμυριούχος πίσω από την εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών Pop Mart International Group., είδαν και οι δύο την περιουσία τους να τριπλασιάζεται φέτος.

Παρόλα αυτά, η πορεία προς τα εκεί ήταν ανώμαλη. Ο τίτλος του πλουσιότερου ανθρώπου της Κίνας άλλαξε χέρια συχνότερα μέσα σε ένα έτος από τότε που ξεκίνησε η κατάταξη πλούτου του Bloomberg το 2012, υπογραμμίζοντας πώς οι μεταβαλλόμενες δυνάμεις στην Κίνα έχουν στείλει κυματισμούς στην οικονομία και έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με απήχηση στη μαζική αγορά.

Αφού έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας τον Αύγουστο, ο Κόλιν Χουάνγκ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της PDD, η οποία διαχειρίζεται το διαδικτυακό κατάστημα λιανικής Temu, κατέλαβε τη θέση μόνο για 18 ημέρες. Είναι σε καλό δρόμο για να κλείσει το έτος ως ο μεγαλύτερος χαμένος πλούτος της χώρας.

Ο Χουάνγκ αντικατέστησε τον Αύγουστο τον δισεκατομμυριούχο Ζονγκ Σανσάν της Nongfu Spring, αλλά ο μεγιστάνας της τεχνολογίας παραχώρησε γρήγορα τη θέση στον Ζονγκ, αφού η εταιρεία του προειδοποίησε για επιβράδυνση των προοπτικών των πωλήσεων σε μια κλήση αναλυτών. Ο Μα της Tencent ανέβηκε στην πρώτη θέση εβδομάδες αργότερα με τις μετοχές της εταιρείας του να ενισχύονται από τα νέα παιχνίδια που έκαναν θραύση, προτού η επιδρομή των κινήτρων του Πεκίνου επαναφέρει τον Ζονγκ στην πρώτη θέση.

Η συνολική περιουσία του Χουάνγκ μειώθηκε κατά 15,5 δισ. δολάρια στα 36 δισ. δολάρια και ο Ζονγκ ακολουθεί με πτώση 9,5 δισ. δολάρια.

Ο πλούτος των Κινέζων στον δείκτη πλούτου του Bloomberg έχει μειωθεί κατά 34% από το ανώτατο όριο των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2020.Τα τελευταία χρόνια, ο επιχειρηματικός δυναμισμός της Κίνας έχει περάσει από την υπερτροφοδότηση της παγκόσμιας αύξησης του πλούτου στην αραίωσή της, ανέφερε η UBS σε έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Και, οι πλούσιοι της χώρας αντιμετωπίζουν νέα αβεβαιότητα με τις απειλές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα εισαγωγών από την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com