Αυτό είναι το πλάνο της ΕΥΔΑΠ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική
- 18/12/2024, 11:33
- SHARE
Με την κλιματική κρίση να δημιουργεί συνθήκες μη αναστρέψιμες για τον πλανήτη Γη, η λειψυδρία και η ανομβρία αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίζει, από εδώ και στο εξής, η ανθρωπότητα.
Οι σπάνιες βροχοπτώσεις, η επιμήκυνση της καλοκαιρινής περιόδου και η αύξηση της θερμοκρασίας, συνιστούν τη νέα πραγματικότητα για την Ελλάδα με τη μέση θερμοκρασία να έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5° C τα τελευταία 30 χρόνια και την αύξηση να είναι μεγαλύτερη κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές απομακρυσμένες από τη θάλασσα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η ΕΥΔΑΠ, για την υδροδότηση της πρωτεύουσας, προχωρά ένα σχέδιο διεύρυνσης των πηγών τροφοδοσίας της το οποίο, εκτός από τη μεταφορά υδάτων από τα Κρεμαστά, περιλαμβάνει μια μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα, αλλά και τρία τάνκερ για μεταφορά υδάτων από τις εκβολές του Αχελώου.
«Καθαρό νερό για όλους, αυτός ήταν και παραμένει ο στόχος μας. Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο καθαρά παγκοσμίως, ωστόσο, η λειψυδρία έχει αναδειχθεί σε σοβαρό πρόβλημα και βρισκόμαστε στη φάση που εξετάζουμε λύσεις. Είμαστε μια μεγάλη εισηγμένη εταιρεία, αρκετά πολύπλοκη, καθώς είναι σαν να αποτελούμαστε από έναν ΑΔΜΗΕ, μια ΔΕΗ, έναν ΔΕΔΔΗΕ και να έχουμε και το κομμάτι της ανακύκλωσης. Κάνουμε 500 χλμ για να φέρουμε το νερό από τους ταμιευτήρες και να καλύψουμε τις ανάγκες 4,5 εκατομμυρίων πολιτών μέσα στο λεκανοπέδιο Αττικής» ανέφερε ο Χαράλαμπος Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ.
Τόνισε πως από το 2023 στο 2024, σημειώθηκε, μέσα σε έναν χρόνο, αύξηση της κατανάλωσης νερού, κατά 6%, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται και η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος, με τις επενδύσεις που δρομολογούνται για την επόμενη δεκαετία να αγγίζουν τα 2,1 δις ευρώ.
«Η λειψυδρία συνιστά μια πρόκληση που εντείνεται. Το διάστημα 2022-2023 από τα 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού μας έλειψαν τα 157 εκατομμύρια και από πέρυσι μέχρι φέτος μας έλειψαν 291 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, πράγμα που σημαίνει ότι, αν δεν βρέξει, θα έχουμε πολύ́ σοβαρό πρόβλημα μέσα σε μια διετία στην καλύτερη περίπτωση 4ετια. Δουλεύουμε στενά με την πολιτεία για να βρούμε λύσεις και εξετάζουμε πώς θα εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γεωτρήσεις του Κηφισού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχίνης.
Ως εναλλακτική πρόταξε τη λίμνη των Κρεμαστών ένα μεγάλο έργο ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τις δύο πρώτες φάσεις, προκειμένου μέσω σύνδεσης ποταμών, να αξιοποιηθεί το νερό που πηγαίνει χαμένο. Είναι, όπως επεσήμανε, το πιο μακρόπνοο και το πιο φθηνό έργο, αφού κοστίζει 15 cents το κυβικό. «Θα ήθελα το έργο να έχει ανατεθεί μέσα στο 2025 και να έχει κλείσει το θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα πλεονεκτήματα της Λίμνης των Κρεμαστών
- Οριστική αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης της Αττικής με υψηλής ποιότητας νερό
- Βαθμιδωτή ανάπτυξη του έργου με σύντομη απόδοση των πρώτων ποσοτήτων ενίσχυσης του υδραγωγείου Ευήνου
- Η ενίσχυση με απορροές του Κρικελιώτη και του Καρπενησιώτη γίνεται με βαρύτητα
- Μικρή σχετικά δαπάνη κατασκευής και ασφαλής λειτουργία
- Μικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση
- Δυνατότητα για άμεση κατασκευή αντλησιοταμιευτικού έργου στο ανατολικό αντέρεισμα του ταμιευτήρα Κρεμαστών (~50 MW)
- Μικρή επίδραση στη διακύμανση της στάθμης του ταμιευτήρα Κρεμαστών, λόγω της πολύ μεγάλης χωρητικότητάς του
- Φθηνότερη λύση σε σχέση με άλλες εναλλακτικές
- Χαμηλό λειτουργικό κόστος σε σχέση με την αφαλάτωση, καθώς το νερό έρχεται με βαρύτητα.
Η λύση των αφαλατώσεων
Παράλληλα, εξετάζεται το σενάριο αφαλατώσεων στην περιοχή της Ιτέας. «Γίνεται μελέτη για να δούμε πόσο είναι εφικτή είναι η υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου». Η μονάδα θα επεξεργάζεται ημερησίως 100.000 ή 200.000 κυβικά μέτρα υφάλμυρο νερό γεγονός που θα περιορίσει το κόστος στο 30% μιας αντίστοιχης αφαλάτωσης με θαλασσινό νερό.
Σε περίπτωση δε έκτακτης ανάγκης, ο κ. Σαχίνης τόνισε πως το καλοκαίρι του 2025, έχει προβλεφθεί να μεταφερθεί νερό με τρία μεγάλα τάνκερ, χωρητικότητας 100.000 κυβικών το καθένα, από τις εκβολές του Αχελώου, είτε σε εγκαταστάσεις στα Άσπρα Σπίτια, είτε στη Θίσβη και από εκεί το νερό να μεταφερθεί στο κανάλι της ΕΥΔΑΠ.
«Είναι μια περιορισμένη από πλευράς χρονικής διάρκειας λύση που θα εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και σε περίπτωση που δεν βρέξει και τα άλλα έργα δεν προχωρήσουν στο χρόνο που απαιτείται. Στόχος είναι να μπορέσουνε να φέρουμε νερό για να μην διψάσει η πόλη» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο κομμάτι της βιωσιμότητας ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ σημείωσε πως η διοίκηση του ομίλου συνεχίζει να ενισχύει τους άξονες ESG και ΑΑΑ. Μάλιστα οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί την περίοδο 2025 -2034 ανέρχονται σε 2,5 δις ευρώ. Ειδικότερα, αδειοδοτήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές στη συλλογή και μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων (αμιαντοτσιμεντοσωλήνες) σε πανελλαδικό επίπεδο, αντικαθίστανται σταδιακά 300 χλμ αγωγών και υδροπαροχών στο δίκτυο ύδρευσης, ενώ ολοκληρώθηκε η κατασκευή των έργων και ξεκίνησε η διαχείριση της παραγόμενης από τη διυλιστική διαδικασία ιλύος και στις 4 ΜΕΝ της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500.000 κυβικών νερού.
Επιπρόσθετα, διαμορφώνεται η στρατηγική προμηθειών και τα τεύχη δημοπράτησης για τα έξυπνα υδρόμετρα, αναπτύσσεται πλέγμα ενεργειών για την παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του δικτύου αποχέτευσης και την εξάλειψη των παράνομων εισροών, ενώ υπάρχει χρηματοοικονομική αξιολόγηση των δράσεων net energy και net zero και προχωράει η εγκατάσταση του νέου ERP της Εταιρείας και η διαμόρφωση των τευχών δημοπράτησης για το νέο CRM & Billing που θα δημοπρατηθεί εντός του 2025.
Σε ότι αφορά την Ψυταλεια 3.0 είναι ένα έργο που οδηγεί στην πρωτοπορία των ΚΕΛ σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον κ. Σαχίνη να δηλώνει ότι μπορεί να δώσει τεράστιες ποσότητες ανακυκλωμένου νερού σε βιομηχανικούς πελάτες και να αποκαλύπτει πως βρίσκεται στα σκαριά σχετικό master plan.
«Δεν γνωρίζουμε το πότε και πώς θα είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο, εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση, παρέχοντας στο Κράτος τα δεδομένα. Οι επενδύσεις για το εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο είναι κάτι που πρέπει να γίνει από το Δημόσιο».
Η περίπτωση του Ελληνικού
Στο πώς θα αλλάξουν τα δεδομένα και κατά πόσο θα επιβαρυνθεί το υφιστάμενο υδροδοτικό σύστημα με την ανέγερση του Ελληνικού, ο κ. Σαχίνης εξήγησε πως κάθε χρόνο στο λεκανοπέδιο η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί 15.000 νέες συνδέσεις νέων υποδομών. «Το ελληνικό εκτιμάται ότι θα είναι μια πόλη 40.000 κατοίκων, ένα project που η ΕΥΔΑΠ μπορεί να αναλάβει και να υποστηρίξει. Δεν θα ξεμείνει η Αθήνα από νερό επειδή θα δημιουργηθεί το Ελληνικό. Οι κήποι θα ποτίζονται με ανακυκλωμένο νερό. Εκτιμούμε ότι είναι ένα έργο που θα έχει δημοπρατηθεί μέχρι το Πάσχα και θα χρειαστεί περίπου 5-10 ολοκλήρωσης» διευκρίνισε.