Υπόθεση Πελικό: Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι – «Αυτοί πρέπει να ντρέπονται, όχι εγώ»
- 19/12/2024, 12:43
- SHARE
Μια συγκλονιστική υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που συγκλόνισε τη Γαλλία και τον κόσμο έφτασε στο τέλος της, καθώς δικαστήριο στην Αβινιόν έκρινε ένοχους όλους τους κατηγορουμένους. Το θύμα, η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό, ανέδειξε τη δίκη αυτή σε σύμβολο αγώνα για δικαιοσύνη, σπάζοντας τη σιωπή και απαιτώντας άμεσες αλλαγές.
Η ενοχή του Ντομινίκ Πελικό
Ο πρώην σύζυγός της, Ντομινίκ Πελικό, παραδέχθηκε ότι νάρκωνε συστηματικά τη γυναίκα του για περίπου δέκα χρόνια, ώστε να την κακοποιεί σεξουαλικά. Προσκαλούσε επίσης δεκάδες άνδρες μέσω διαδικτύου να συμμετάσχουν στις φρικαλεότητες, ενώ κατέγραφε τα γεγονότα σε βίντεο. Οι εισαγγελείς ζήτησαν και πέτυχαν τη μέγιστη ποινή των 20 ετών φυλάκισης για τον Ντομινίκ, τονίζοντας τη σοβαρότητα του εγκλήματος. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, συνολικά 50 άνδρες, καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από τέσσερα έως 18 έτη. Οι περισσότεροι από αυτούς κατηγορήθηκαν για βιασμό, ενώ κάποιοι άλλοι για απόπειρα βιασμού ή σεξουαλική επίθεση. Παρά τους ισχυρισμούς τους ότι πίστευαν πως συμμετείχαν σε συναινετικό παιχνίδι που είχε οργανώσει το ζευγάρι, το δικαστήριο απέρριψε τις υπερασπιστικές τους γραμμές.
Η φωνή της Ζιζέλ
Η Ζιζέλ Πελικό αρνήθηκε να παραμείνει ανώνυμη και απαίτησε να προβληθούν τα αποδεικτικά βίντεο στο δικαστήριο, επιδιώκοντας να φωτίσει την αλήθεια και να ενθαρρύνει και άλλες γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για την κακοποίησή τους. «Δεν έχω λόγο να ντρέπομαι. Αυτοί είναι που πρέπει να ντρέπονται«, δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την κατάθεσή της.
Υποστήριξη και αντίκτυπος
Η υπόθεση προκάλεσε κύμα συμπαράστασης σε όλη τη Γαλλία, με διαδηλώσεις υπέρ της Πελικό και έντονη δημόσια συζήτηση σχετικά με την ανάγκη μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για τον βιασμό. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν καθορίζει ρητά ότι το σεξ πρέπει να είναι συναινετικό, κάτι που πυροδότησε έντονες συζητήσεις. Τα παιδιά της Ζιζέλ, ο Νταβίντ, η Καρολίν και ο Φλοριάν, στάθηκαν στο πλευρό της μητέρας τους καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια του πατέρα τους να εξασφαλίσει τη συγχώρεσή τους. Η Ζιζέλ δήλωσε ότι η δίκη αυτή δεν αφορά μόνο τη δική της ιστορία, αλλά τον αγώνα όλων των θυμάτων σεξουαλικής βίας. «Είναι μια μάχη για αλλαγή,» τόνισε, ενσαρκώνοντας με το παράδειγμά της την ελπίδα για έναν κόσμο δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.