Νικόλαος και Παύλος Γλύξμπουργκ υποβάλλουν αίτηση απόκτησης Ελληνικής Ιθαγένειας – Ποιο επίθετο επέλεξαν

Νικόλαος και Παύλος Γλύξμπουργκ υποβάλλουν αίτηση απόκτησης Ελληνικής Ιθαγένειας – Ποιο επίθετο επέλεξαν
Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Νικόλαος (Π-Α), Παύλος (Κ) και Φίλιππος (Δ), προσέρχονται στη Μητρόπολη Αθηνών για να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία του πατέρα τους, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023. Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το 1994, η ιθαγένεια είχε αφαιρεθεί με νόμο του κράτους από όλα τα μέλη της οικογένειας Γλύξμπουργκ.

Οι γιοι του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Νικόλαος και Παύλος, κατέθεσαν αίτηση για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους στο Ληξιαρχείο Αθηνών. Στην αίτηση, οι δύο άνδρες επέλεξαν το επίθετο «Ντε Γκρες (De Grecia)». Την αίτηση υπέγραψαν συνολικά 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας.

Η ιστορική διαδικασία και οι προϋποθέσεις

Η αίτηση υποβλήθηκε με βάση τον νόμο Βενιζέλου από το 1994, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος επιτρέπει την επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Ρητή δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα και αποδοχή του πολιτεύματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπως καθορίστηκε από το δημοψήφισμα του 1974.
  2. Παραίτηση από οποιεσδήποτε διεκδικήσεις σχετίζονται με την πολιτειακή αξία ή τίτλους που σχετίζονται με το παρελθόν.
  3. Εγγραφή στα μητρώα αρρένων ή τα δημοτολόγια του κράτους, με πλήρη αναγνώριση των στοιχείων ταυτότητας.

Εάν οι παραπάνω προϋποθέσεις πληρούνται, οι εκδόσεις διαβατηρίων ή άλλων επίσημων εγγράφων μπορούν να ανανεωθούν για τα πρόσωπα αυτά.

Η κληρονομιά

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, πατέρας των Νικόλαου και Παύλου, απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου του 2023. Η βασιλεία του είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συναισθήματα στον ελληνικό λαό, κυρίως λόγω των γεγονότων του 1964, που αποδείχθηκαν καταστροφικά για τη χώρα. Η βασιλεία καταργήθηκε οριστικά με το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, το οποίο καθόρισε την Ελλάδα ως προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, ολοκληρώνοντας τη μετάβαση στην πολιτειακή αλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: