Jean – Jacques Morin (Accor): «H περίπτωση της Ελλάδας προσφέρει τη δυνατότητα ενός πολλά υποσχόμενου μέλλοντος»

Jean – Jacques Morin (Accor): «H περίπτωση της Ελλάδας προσφέρει τη δυνατότητα ενός πολλά υποσχόμενου μέλλοντος»
Με τον Jean - Jacques Morin συναντηθήκαμε σε ένα stop over του στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Athens Capital Center στο Σύνταγμα. Τεχνοκράτης, με ισχυρά χαρακτηριστικά στρατηγικής σκέψης και απίστευτα επικοινωνιακός, είναι ένας αναλυτικός στη σκέψη, διορατικός, καινοτόμος και ευέλικτος πολίτης του κόσμου.

Από τον Ιανουάριο του 2023, είναι ο Group Deputy CEO, επικεφαλής των τμημάτων Premium, Midscale & Economy. Πρώτη του κουβέντα ήταν η δέσμευση του ομίλου Accor να τροφοδοτήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, συνεργαζόμενος με τοπικούς ξενοδοχειακούς εταίρους. Για να υποστηρίξει ο όμιλος αυτό το όραμα και την τοπική βιομηχανία, επένδυσε πόρους στην ανάπτυξη μιας λευκής βίβλου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει απόψεις από ηγέτες της ελληνικής φιλοξενίας και στελέχη της Accor.

Στην Ελλάδα η Accor λειτουργεί ήδη οκτώ ξενοδοχεία και στα άμεσα σχέδιά της ένα ακίνητο Handwritten Collection στο Ηράκλειο και ένα ξενοδοχείο Mövenpick στα Σύβοτα. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Jean – Jacques Morin εξηγεί γιατί ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον και περιγράφει αναλυτικά τις νέες τάσεις στον κλάδο της φιλοξενίας.

Τι οδήγησε στον κλάδο της φιλοξενίας, έναν τεχνοκράτη με σπουδές στην αεροναυπηγική και το Διάστημα και περισσότερα από 22 χρόνια επαγγελματικής ταύτισης με μακροπρόθεσμα projects στον τομέα των ημιαγωγών και της ηλεκτρικής ενέργειας;

Έχετε δίκιο. Η πορεία µου µοιάζει µε parkour. Πάντα µου άρεσε η τεχνολογία και σε αυτήν ξεκίνησα την καριέρα µου. Αλλά στην ουσία, πάντα µε ενδιέφερε να µαθαίνω πράγµατα. Λόγω δουλειάς έχω ζήσει 15 χρόνια εκτός Γαλλίας, κάτι καθόλου σύνηθες για έναν Γάλλο. Σίγουρα δεν είµαι άνθρωπος των ξενοδοχείων ή των υπηρεσιών. Είµαι µηχανικός. Ο λόγος που µπήκα στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι διπλός. Το 2015 υπήρχε πολλή συζήτηση γύρω από το disruption. Θυµηθείτε το Airbnb και τη δυνατότητα να κάνετε ένα ψηφιακό ταξίδι, χάρη και µόνο στο ψηφιακό µάρκετινγκ. Ο τρόπος µε τον οποίο οι άνθρωποι κατανάλωναν, άλλαζε εντελώς. Και ο CEO της Accor, Sébastien Bazin, κοίταζε πώς να αποκωδικοποιήσει αυτόν τον τεχνολογικό µετασχηµατισµό. Το άλλο είναι ότι έχω εµπλακεί σε πολύ µεγάλες συναλλαγές στη ζωή µου. Όταν ήµουν στις ΗΠΑ, δούλεψα στο spin-off των ηµιαγωγών της Motorola. Στη συνέχεια ασχολήθηκα µε startup στη Γερµανία. Μετά έκανα ως CFO της Alstom την πώλησή της στην General Electric. Μιλάµε για µια συναλλαγή που χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Και ο Sébastien Bazin ήξερε ότι, στην πραγµατικότητα, ήθελε να πουλήσει τα ξενοδοχεία από την Accor σε µια κοινοπραξία. Χρειάστηκαν και πάλι δύο χρόνια για να κάνω αυτή τη συναλλαγή, τη µεγαλύτερη εκτός χρηµατιστηρίου.

Για ποιους λόγους η χώρα μας είναι για την Accor σημαντικός επενδυτικός προορισμός;

Μετά την ανάκαµψη από τον COVID, η περίπτωση της Ελλάδας προσφέρει τη δυνατότητα ενός πολλά υποσχόµενου µέλλοντος. Οι άνθρωποι πλέον ξοδεύουν περισσότερα χρήµατα σε εµπειρίες, δηλαδή σε ήπια (άυλα) πράγµατα, έναντι των σκληρών (υλικών) πραγµάτων. Για παράδειγµα, δεν χρειάζεται να έχω αυτοκίνητο, µπορώ να ταξιδέψω και χωρίς. ∆εν χρειάζεται να έχω τηλεόραση. Μπορώ να δω ό,τι θέλω από τον υπολογιστή µου. Ο τρόπος που καταναλώνουν οι άνθρωποι τους έχει οδηγήσει να απολαµβάνουν τη ζωή πολύ πιο βαθιά. Κάθε µέρος όπως η Ελλάδα, που προσφέρει ταυτόχρονα ένα όµορφο σκηνικό αλλά και µια βαθιά ιστορία, είναι προορισµός για τη δηµιουργία ουσιαστικών και µοναδικών εµπειριών. Όλα είναι ωραία. Το φαγητό, οι άνθρωποι, η ιστορία, η γεωγραφία. Οτιδήποτε βρίσκεται γύρω από τη Μεσόγειο γνωρίζει εκρηκτική άνοδο. Το βλέπεις στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Βόρεια Αφρική. Η Ελλάδα είναι µέρος αυτού του ταξιδιού. Η Τουρκία είναι επίσης µια χώρα που γνώρισε τεράστια έκρηξη τα τελευταία δύο χρόνια. Η Ισπανία επίσης. Είναι αξιοσηµείωτη η ταχύτητα µε την οποία οι άνθρωποι αλλάζουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Το βλέπετε στους αριθµούς των ταξιδιωτών, που κάνουν δύο πράγµατα. Καταρχήν, πηγαίνουν σε µέρη που είναι δελεαστικά. Εργάζονται από οπουδήποτε. Και το δεύτερο –που είναι συναρπαστικό– είναι ότι η ροή των ταξιδιωτών είναι διαφορετικής φύσης. Σήµερα, έχετε πολύ περισσότερους ταξιδιώτες από την Ινδία και την Κίνα, που είναι η αυξανόµενη δηµογραφική οµάδα που κατακλύζει τον υπόλοιπο κόσµο. Πριν οι Αµερικανοί ανακάλυπταν την Ευρώπη και την Ασία. Κάποια στιγµή εµφανίστηκαν Κινέζοι και Ιάπωνες, αλλά ποτέ δεν υπήρχε αυτό το κύµα από Ασία και Μέση Ανατολή.

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει πιο ελκυστική από πλευράς υπηρεσιών; Γιατί δεν αρκεί, υποθέτω, μόνο ο ήλιος, η θάλασσα και η πολιτιστική μας κληρονομιά…

Όχι, είναι κάτι περισσότερο από αυτά. Οι άνθρωποι, όταν πηγαίνουν ταξίδια, αυτό που θέλουν πρωτίστως είναι καλές υπηρεσίες. Ο ελληνικός λαός έχει την ικανότητα να «φιλοξενεί» τους ανθρώπους. Σίγουρα δεν συµβαίνει σε κάθε χώρα αυτό. Το άλλο πράγµα στο οποίο οι άνθρωποι δίνουν πολύ µεγάλη αξία είναι το φαγητό και το ποτό. Στα luxury και lifestyle ξενοδοχεία που είναι η νέα τάση, το 60% του τζίρου είναι φαγητό και ποτά. Η Ελλάδα έχει ένα τροµερό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα, την ελληνική κουζίνα που είναι παγκοσµίως γνωστή για τον υγιεινό και τοπικό της χαρακτήρα, προσφέροντας µια συνταγή για επιτυχία. Αυτό που έχει επίσης σηµασία είναι οι υποδοµές, καθώς οι άνθρωποι θέλουν να επισκέπτονται µέρη στα οποία µπορούν εύκολα να µετακινηθούν. Τέλος, η οικονοµία της χώρας που έχει ανακάµψει πλήρως την καθιστά ακόµη πιο προσιτή στους τουρίστες.

Πώς μπορεί η Ελλάδα να βελτιώσει το τουριστικό της προϊόν που είναι «η βαριά βιομηχανία» της χώρας;

Βλέπω δύο βασικούς τοµείς βελτίωσης για τον τουριστικό κλάδο. Ο πρώτος είναι η ανάγκη για ανάπτυξη της κατάρτισης και των δεξιοτήτων φιλοξενίας στον πληθυσµό. Αυτό δεν αφορά µόνο την Ελλάδα· ο κλάδος αντιµετωπίζει ελλείψεις προσωπικού παγκοσµίως. Όλοι οι παίκτες του κλάδου δυσκολεύονται να διατηρήσουν ταλέντα σε όλους τους τοµείς, και αυτό απαιτεί καινοτόµες προσεγγίσεις για την προσέλκυση, την εκπαίδευση και τη διατήρηση εργαζοµένων, έτσι ώστε η ανάπτυξη του κλάδου να µην εµποδίζεται από τον περιορισµό του εργατικού δυναµικού. Ο δεύτερος τοµέας αφορά την πλευρά της πολιτικής: σε εθνικό επίπεδο, είναι ζωτικής σηµασίας να υπάρχουν συνεπείς δηµοσιονοµικές και κοινωνικές πολιτικές, ένα σταθερό πλαίσιο και ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον για την ανάπτυξη των επενδύσεων. Γνωρίζουµε ότι οι επενδυτές µισούν τις εκπλήξεις.

Θίξατε ένα από τα καυτά προβλήματα της Ελλάδας, την εύρεση και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού. Φαντάζομαι ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό.

Ναι, ισχύει παντού. Η εναλλαγή των εργαζοµένων είναι σύµφυτη µε το επάγγελµα. Είναι αναγκαίο για κάθε επιχείρηση να δηµιουργεί ένα µικρό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα, για να διατηρεί τους ανθρώπους της. Αυτό συνδέεται µε την εκπαίδευση, µε την κουλτούρα που µπορεί µια εταιρεία να δηµιουργήσει, µε την τοποθέτηση των ανθρώπων στο επίκεντρο του σκοπού της, ευνοώντας την ισότητα των ευκαιριών, ενισχύοντας τη δηµιουργικότητά τους και τη σύνδεσή τους µε τις τοπικές κοινωνίες. Και η Accor κάνει εξαιρετική δουλειά. Παραµένουµε ισχυρός µοχλός κοινωνικής κινητικότητας· αυτός είναι ένας από τους σηµαντικότερους ρόλους µας, µε 120.000 προσλήψεις ετησίως, το 60% των οποίων έχουν προφίλ χωρίς κανένα τυπικό προσόν. Αλλά πράγµατι, η προσέλκυση και η διατήρηση ταλέντων είναι µια πρόκληση. Το πιο σηµαντικό είναι να προσφέρουµε τη σωστή εκπαίδευση, να κάνουµε τους ανθρώπους λειτουργικούς γρήγορα.

Είναι στοιχείο που διαφοροποιεί την Accor από τον ανταγωνισμό;

Νοµίζω, ειλικρινά, ότι υπάρχει µια πολύ δυνατή κουλτούρα. Αποκαλούµε τους υπαλλήλους µας καλλιτέχνες µε καρδιά, γιατί φροντίζουν η εµπειρία να είναι τέλεια. Και έτσι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους εκτιµούν. Και το άλλο είναι ότι ενδιαφερόµαστε για την ανάπτυξη των ανθρώπων. ∆ηµιουργήσαµε ακαδηµίες στην Accor ήδη από τη δεκαετία του 1970 και συνεχίζουµε να επενδύουµε σε αυτές – πέρυσι παρείχαµε 6,2 εκατοµµύρια ώρες εκπαίδευσης. Είναι ένας τεράστιος όγκος εκµάθησης. Μιλάµε για 300.000 ανθρώπους. Που αισθάνονται ότι µαθαίνουν πράγµατα και ότι αναπτύσσονται προσωπικά. Και, επιπλέον, είµαστε ευέλικτοι ως προς την εργασία, πάντα εντός της νοµοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση, σήµερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις ανθρώπους που κάνουν καριέρα σε µία µόνον εταιρεία. «Τριγυρίζουν» συνέχεια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιµετωπίσουν οι επικεφαλής των εταιρειών.

Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι προσδοκίες των πελατών μετά την πανδημία και πώς προσαρμόζεται η Accor για να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις;

Μετά την πανδηµία, προέκυψαν τρεις µεγάλες τάσεις: το bleisure, η αυξανόµενη σηµασία των ESG στις επιλογές ταξιδιού και η έντονη όρεξη για βιωµατικά ταξίδια, ταξίδια εµπειριών. Οι αριθµοί µιλούν από µόνοι τους: το 43% των ταξιδιωτών υιοθέτησε συνδυασµένα επαγγελµατικά ταξίδια και ταξίδια αναψυχής το 2023 και η αγορά ταξιδιών bleisure, που αντιπροσώπευε 315,3 δισεκατοµµύρια δολάρια το 2022, προβλέπεται να φτάσει τα 731,4 δισεκατοµµύρια δολάρια έως το 2032. Στο µέτωπο των ESG, το 75% των ταξιδιωτών συνυπολογίζουν πλέον περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στις επιλογές τους. Επίσης, οι εµπειρίες αποκτούν ακόµη µεγαλύτερη επιρροή ως οδηγός λήψης αποφάσεων, µε το 52% της γενιάς Gen Z να λατρεύει να δαπανά λεφτά για εµπειρίες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, σε σύγκριση µε µόνο το 29% των baby boomers. Εποµένως, το κλειδί όσον αφορά τη στρατηγική του brand είναι να µη συµβιβάζεσαι ποτέ µε το status quo: στην Accor, εξελίσσουµε συνεχώς τις επωνυµίες µας ώστε να ανταποκρίνονται στις διαρκώς µεταβαλλόµενες προσδοκίες των επισκεπτών, µετρώντας την αξία της επωνυµίας µας κλαδικά: πέρυσι αναλύσαµε 9 εκατοµµύρια σχόλια πελατών από 250 πηγές και πραγµατοποιήσαµε εις βάθος ελέγχους επωνυµίας µε τρίτα µέρη. Στη συνέχεια, ενεργούµε µε βάση αυτά τα ευρήµατα για να ενισχύσουµε την επωνυµία µας, µέσω τριών βασικών µοχλών: αναζωογόνηση των θεµελίων µας, πρωτοπορία στις τάσεις και αντιµετώπιση των επικριτών.

Ένα άλλο θέμα είναι η διαχείριση του κόστους χωρίς να διακυβεύεται η εμπειρία του επισκέπτη. Πώς το προσεγγίζετε και τι ρόλο παίζει η τεχνολογία;

Το µέγεθός µας µας δίνει τη δυνατότητα να δηµιουργήσουµε µια αποτελεσµατική τεχνολογική πλατφόρµα που ενισχύει τη λειτουργική απόδοση. Έτσι, η διαχείριση κόστους µέσω της τεχνολογίας µπορεί πραγµατικά να συµβαδίσει µε µια βελτιωµένη εµπειρία επισκεπτών. Οι άνθρωποι αντιµετωπίζουν τις πιο εξέχουσες ανάγκες των πελατών, ενώ η αυτοµατοποίηση χειρίζεται τα υπόλοιπα. Ένα τέλειο παράδειγµα είναι το chatbot: απαντά σε κοινά ερωτήµατα που επιλύονται εύκολα, αφήνοντας προσαρµοσµένες απαιτήσεις που πρέπει να αντιµετωπίζονται προσωπικά. Το ίδιο ισχύει και για απρόσκοπτα αυτοµατοποιηµένα check-in και check-out, που διευκολύνονται µέσω της εφαρµογής ALL Loyalty App. Η Τεχνητή Νοηµοσύνη αλλάζει το παιχνίδι – όχι επειδή επανατοποθετεί τους ανθρώπους, αλλά επειδή ελευθερώνει τον χρόνο τους. Ακόµη και από την άποψη των ESG, η Τεχνητή Νοηµοσύνη µπορεί να προβλέψει τη ζήτηση των πελατών και να προσαρµόσει ανάλογα τις προµήθειες. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες, αλλά η ανθρώπινη αλληλεπίδραση θα παραµένει πάντα απαραίτητη – δεν υπάρχει συναίσθηµα χωρίς ανθρώπινη σύνδεση και το συναίσθηµα είναι ο λόγος που οι άνθρωποι ταξιδεύουν.

Πού βλέπετε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης της Accor;

Η ισχυρή ανάπτυξη της µεσαίας τάξης θα ωφελήσει όλα τα τµήµατά µας, καθώς αυτοί οι ταξιδιώτες είναι διαφορετικοί και µπορούν να επιλέξουν µάρκες Economy, Midscale ή Premium. Ωστόσο, το Premium είναι εκεί όπου βλέπουµε τις µεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης, που υποστηρίζονται από τις τρεις ισχυρές, αναγνωρισµένες µάρκες µας – Pullman, Swissôtel και Mövenpick. Αυτή η εστίαση στο Premium έχει ήδη αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσµατα: η αξία των signing µας σε αυτό το τµήµα έχει αυξηθεί κατά 150% σε σύγκριση µε το 2019 και κατά 54% σε σύγκριση µε το 2022.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε πώς βλέπετε να διαμορφώνεται ο κλάδος της φιλοξενίας την επόμενη δεκαετία;

Είµαστε τυχεροί που βρισκόµαστε σε έναν ευλογηµένο κλάδο. Όπως µας αρέσει να λέµε, ο τουρισµός έχει γίνει το πιο «απαραίτητο µη απαραίτητο, γιατί τροφοδοτείται από ισχυρές, µακροπρόθεσµες τάσεις. Πρώτον, µεγάλες δηµογραφικές αλλαγές και άνοδο της µεσαίας τάξης, η οποία αναµένεται να αυξηθεί κατά 1,3 δισ. άτοµα έως το 2030, σε σύγκριση µε µια βάση 3,5 δισ. το 2020. Στην πρώτη γραµµή βρίσκεται η Ινδία, µε αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,2% για το 2023-2024. Η µεσαία τάξη της αναµένεται να επεκταθεί στο 60% του πληθυσµού µέσα στην επόµενη δεκαετία, από 30% σήµερα. Η ανάπτυξη θα προέλθει επίσης από περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Ιαπωνία. Για παράδειγµα, η Σαουδική Αραβία πραγµατοποιεί µεγάλες επενδύσεις στον τουρισµό, µε στόχο να προσελκύσει 150 εκατ. επισκέπτες µέχρι το 2030 ως µέρος της στρατηγικής της.

*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Παρασκευή 20/12 στα περίπτερα.

Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ON LINE ΕΚΔΟΣΗ ME ENA KΛΙΚ ΣΤΟ Fortune Members