Πάρης Κυριακόπουλος (ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ): Στη βιώσιμη κινητικότητα δεν χωράνε περιορισμοί

Πάρης Κυριακόπουλος (ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ): Στη βιώσιμη κινητικότητα δεν χωράνε περιορισμοί
Ο πρόεδρος και CEO της Μοτοδυναμικής, Πάρης Κυριακόπουλος, μιλάει για τις επιδόσεις ρεκόρ του ομίλου, τα σχέδια για Yamaha, Porsche και Sixt, το όραμά του για την εποχή της ηλεκτροκίνησης και της βιώσιμης κινητικότητας, αλλά και τα μαθήματα από τη μέχρι τώρα πορεία του στο επιχειρείν.

O Πάρης Κυριακόπουλος σπάνια δίνει συνεντεύξεις. Η ανάδειξη της Lion Rental (Sixt), εταιρείας μέλους κατά 100% του ομίλου Μοτοδυναμική από το 2023, στη λίστα του Fortune Greece με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ήταν η αφορμή να τον επισκεφθούμε στο γραφείο του στο Μαρούσι. Εκεί όπου από το 2023, ηγείται με σημαντική επιτυχία, σκληρή δουλειά και ταπεινότητα, όπως αναφέρει, ενός επιχειρηματικού ομίλου με μακρά ιστορία που ίδρυσε ο προπάππους του, Γιώργος Ηλιόπουλος. Πρόκειται για την τέταρτη γενιά που διοικεί τον όμιλο, μετά τη γιαγιά του Καίτη Κυριακοπούλου και τον πατέρα του Οδυσσέα. Ο όμιλος έχει ταυτιστεί με πολύ σημαντικά brands στον τομέα του Mobility, όπως η Yamaha και η Porsche.

Ο όμιλος σημείωσε επιδόσεις ρεκόρ το 2023, με τις συνολικές πωλήσεις να ανέρχονται στα 170 εκατ. ευρώ (αύξηση 28,7%) και την κερδοφορία (EBIT) να διαμορφώνεται στα 17,7 εκατ. ευρώ. Για τη φετινή χρονιά, σε επίπεδο 9μηνου, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των πωλήσεων Yamaha και Porsche, οι οποίες έφτασαν στα 70 εκατ. ευρώ και 33 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, καταγράφοντας άνοδο 17,9% και 29,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση κατά 14% των εσόδων από τις ενοικιάσεις της Sixt, οδήγησαν τον τζίρο του ομίλου στα 144 εκατ. ευρώ (+14% σε σχέση με το 9μηνο του 2023).

Ο Πάρης Κυριακόπουλος, στη συζήτησή μας, κάνει αναφορά στην ανάπτυξη της εταιρείας και στους «καταλύτες» που συνέβαλαν σε αυτήν, ενώ παράλληλα περιγράφει το όραμά του και δίνει τα διαπιστευτήριά του για την επιχειρηματικότητα, την Ελλάδα, τα μαθήματα ζωής που έχει πάρει από τη μέχρι τώρα πορεία του και τις αξίες που οδηγούν την οικογένειά του, η οποία έχει αφήσει το δικό της σημαντικό αποτύπωμα στη χώρα μας. Επισημαίνει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση που είναι αναγκαία, μιλάει με πάθος για τη βιωσιμότητα και το χρέος μας προς το περιβάλλον και τις νέες γενιές, περιγράφει, ως καλός ιστιοπλόος, τους ούριους και τους αντίθετους ανέμους, ανάμεσα στους οποίους ισορροπεί η χώρα μας και ορίζει τον ηγέτη ως αυτόν που αναλαμβάνει 100% την ευθύνη και λειτουργεί ως «μαέστρος» για την ομάδα του.

Κύριε Κυριακόπουλε, ο όμιλος και το 2024 σημειώνει πολύ υψηλές επιδόσεις. Ποιοι είναι οι «καταλύτες» που ωθούν ανοδικά το σύνολο των τριών πυλώνων της δραστηριότητάς σας;

Kατ’ αρχάς, ως όμιλος έχουμε τοποθετηθεί σε αγορές οι οποίες σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη. Ξεκινώντας, για παράδειγμα, από τον τουρισμό, που αφορά το «rent a car» τμήμα της δραστηριότητάς μας, η ανάπτυξη είναι δεδομένη. Φέτος σημειώθηκαν περισσότερες αφίξεις, ενώ αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Βλέπουμε πιο πολύ κόσμο την άνοιξη και το φθινόπωρο απ’ ό,τι βλέπαμε παλιά.

Δεύτερον, στο rental car έχουμε σημαντική αύξηση του οδικού τουρισμού. Γιατί πλέον το σλόγκαν «ήλιος και θάλασσα» δεν είναι ο μοναδικός λόγος να έρθει κάποιος στην Ελλάδα. Το οδικό δίκτυο της χώρας έχει εξελιχθεί σε σχέση με το παρελθόν, προσφέροντας τη δυνατότητα στους τουρίστες να εξερευνήσουν εύκολα πολλές περιοχές της χώρας μας και να ανακαλύψουν τη μοναδική κουλτούρα κάθε τόπου. Αυτή η ανάπτυξη, άλλωστε, αναδεικνύει και το μέλλον του τουρισμού, που βασίζεται στην άμεση πρόσβαση, την αυθεντική εμπειρία και τη σύνδεση με τον πολιτισμό. Επιπλέον, η Αθήνα αναδεικνύεται πλέον ως city destination, με σταθερή ροή επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να περιορίζεται σε τουριστικές «σεζόν». Σε αυτό το εντυπωσιακό τουριστικό «boom», ο όμιλός μας, μέσω της Sixt, πέτυχε να τοποθετηθεί στρατηγικά, ανταποκρινόμενος στις αυξημένες απαιτήσεις και προσφέροντας υπηρεσίες που αντανακλούν τις σύγχρονες ανάγκες του ταξιδιώτη. Όσον αφορά την αγορά της μοτοσικλέτας, που αποτελεί το παραδοσιακό μας τμήμα και τον πυλώνα του ομίλου, παρατηρούμε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη, μετά από πολλά χρόνια υποτονικής δραστηριότητας. Αν και η αγορά παραμένει 30%-40% κάτω από το «peak» των ταξινομήσεων του 2006, η παρούσα φάση χαρακτηρίζεται από υγιή ανάπτυξη. Ο κόσμος επιστρέφει στο δίκυκλο, εκτιμώντας τα σύγχρονα μοντέλα που διαθέτουν προηγμένα συστήματα ασφαλείας, είναι οικονομικά, περιβαλλοντικά φιλικά και ιδανικά για τις ανάγκες μετακίνησης στην πόλη.

Παράλληλα, σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως αυτές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, το δίκυκλο κερδίζει έδαφος, με τις τοπικές αγορές να παρουσιάζουν ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, παρόλο που παραμένουν ακόμη μικρές. Στον τομέα του αυτοκινήτου, εκπροσωπούμε ένα μοναδικό brand, την Porsche. Στόχος μας είναι να την επαναφέρουμε στη θέση που της αρμόζει στην ελληνική αγορά. Τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, υπήρξε σημαντική πίεση στην κατηγορία των premium luxury αυτοκινήτων, επηρεάζοντας ιδιαίτερα την Porsche. Σήμερα, εργαζόμαστε με συνέπεια για να αντιστρέψουμε αυτή την τάση και να ενισχύσουμε τη δυναμική του brand στη χώρα μας. Συνολικά, θα κλείσουμε τη χρονιά με ελαφριά ανάπτυξη της κερδοφορίας, καθώς έχουμε υπερκαλύψει την αύξηση κόστους λόγω του πληθωρισμού με την ανάπτυξη της εταιρείας.

«Ο ηγέτης πρέπει πάντα να παίρνει την ευθύνη στο 100% και να δίνει τα credits όταν χρειάζεται στους συνεργάτες του. Όταν το κάνεις αυτό, τότε η ομάδα θα βάλει το “μαχαίρι στα δόντια” και θα πολεμήσει για το κάτι παραπάνω».

Όσον αφορά τη Sixt, πώς ενισχύονται οι προοπτικές της από το διπλό «άλμα» που σημείωσε ο τουρισμός στην Ελλάδα σε αφίξεις και έσοδα στο 9άμηνο, σε μια ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά;

Είναι πολύ ανταγωνιστικός κλάδος. Υπάρχουν σοβαρές εταιρείες, με πείρα και δεσπόζουσες θέσεις στην ελληνική αγορά. Εμείς στη Sixt θέλουμε να είμαστε η καλύτερη rent a car εταιρεία για τον ταξιδιώτη που επιλέγει την Ελλάδα, και με βάση και τη στρατηγική της Sixt παγκοσμίως, το positioning ως «premium rent a car» εταιρεία, πιστεύουμε ότι έχει βρει τον χώρο του και στην ελληνική αγορά.

Αυτή είναι η στρατηγική μας, και είναι ξεκάθαρη, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα στοιχεία, είτε αυτό λέγεται ποιότητα αυτοκινήτου είτε ποιότητα εξυπηρέτησης. Συνήθως, και τα δύο αυτά στοιχεία πάνε μαζί. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πορεία της Sixt, δεν εφησυχάζουμε, αλλά σαφώς δεν πρόκειται να αναπτύξουμε την εταιρεία αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα του brand και των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Η ταυτότητά μας είναι πιο σημαντική από το να κερδίσουμε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ή να γίνουμε μεγαλύτεροι. Το να είμαστε «νούμερο ένα» εμείς δεν το βλέπουμε ως αυτοσκοπό, αλλά θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σημειώνουμε το καλύτερο Google review score από όλους τους ανταγωνιστές μας για τους σταθμούς «across the board». Αυτό είναι κάτι που μας κάνει υπερήφανους, γιατί σημαίνει ότι ο κόσμος εκτιμά την υπηρεσία που παίρνει.

Το booth της SIXT στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, το οποίο έγινε Best Business Practice για τη SIXT SE, όσον αφορά την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση, και θα εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.
Το booth της SIXT στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, το οποίο έγινε Best Business Practice για τη SIXT SE, όσον αφορά την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση, και θα εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

Η συγκεκριμένη στρατηγική σάς έδωσε μια σημαντική διάκριση στη λίστα του Fortune Greece με τις «Ταχέως Αναπτυσσόμενες Επιχειρήσεις» στην Ελλάδα. Υπάρχουν επιπλέον σχέδια όσον αφορά τη νέα χρονιά ή συνεχίζετε την ίδια στρατηγική και κάνετε τις ανάλογες προσαρμογές;

Το 2025 θα είναι μια χρονιά consolidation. Ελπίζουμε να μπούμε ξανά στη λίστα σας, αλλά με βάση το πλάνο μας θα είναι ίσως λίγο πιο δύσκολο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που χτίζουμε ως υποδομή όσον αφορά την υπηρεσία προς τον πελάτη και την ποιότητα εξυπηρέτησης που θέλουμε να προσφέρουμε. Υπάρχουν δυο – τρεις περιοχές, όπως η Ρόδος, στις οποίες θα δώσουμε έμφαση, καθώς βλέπουμε σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης ώστε να συνεχίσουμε να κερδίζουμε μερίδιο αγοράς. Παράλληλα πρέπει να υπερασπιστούμε τη θέση μας σε περιοχές που έχουμε πολύ υψηλό μερίδιο, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, στις οποίες είμαστε το Νο 1 brand.

Ξεκάθαρο. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος και πλέον κερδοφόρος πυλώνας παραμένει η Yamaha. Ποια είναι η στρατηγική σας για το brand, πώς επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και ποιες είναι οι επενδύσεις που έχετε δρομολογήσει στο δίκτυο λιανικής της;

Με τη Yamaha η συνεργασία μας ξεκίνησε πριν από 55 χρόνια, από τον προπάππου μου. Και είμαστε περήφανοι για αυτήν, καθώς ήμασταν μέσα στις πρώτες τρεις εταιρείες που πήγαν στην Ιαπωνία και ανέλαβαν τη διανομή της Yamaha εκτός χώρας, το 1969 συγκεκριμένα. Γυρίζοντας στο σήμερα, θα έλεγα ότι η εφοδιαστική αλυσίδα έχει εξομαλυνθεί. Υπάρχουν κάποια έξοδα τα οποία σαφώς είναι αυξημένα λόγω ίσως του disruption στη ναυτιλία και των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή κάποιο ιδιαίτερο στρες στην εφοδιαστική αλυσίδα και σίγουρα δεν έχουμε το στρες που είχαμε πριν από δύο χρόνια. Τώρα, όσον αφορά τη λιανική, υπήρχε μια φιλολογία πριν από δέκα χρόνια ότι ο πελάτης θα αγοράζει αποκλειστικά online. Αυτό είχε μια λογική, ειδικά σε τομείς και προϊόντα – υπηρεσίες που είχαν κάνει ψηφιακή στροφή. Όσον αφορά όμως τη μοτοσικλέτα και το αυτοκίνητο, που αποτελούν μοναδικές αγορές, έχει επικρατήσει το omnichannel μoντέλο. Πλέον, δηλαδή, ο πελάτης ουσιαστικά δεν διαχωρίζει το online με το offline, αλλά θέλει απλά να μπορεί να ανακαλύψει το προϊόν και τον κόσμο της μοτοσικλέτας και του αυτοκινήτου σε όλες τις φάσεις, είτε το βράδυ όταν κάθεται και βλέπει μια κριτική στο YouTube, είτε όταν έρθει στο μαγαζί μας για να κάνει ένα test drive και να μιλήσει με έναν πωλητή για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εξοπλίσει τη μοτοσικλέτα του. Τι σημαίνει, όμως, omnichannel; Σημαίνει και retail footprint. Έχουμε αναπτύξει τρία δικά μας καταστήματα στην Ελλάδα με την επωνυμία MotoDirect, ένα στη Βουλγαρία και ένα στη Ρουμανία, ωστόσο η μεγάλη πλειονότητα των πωλήσεών μας γίνεται μέσω συνεργατών. Ως μοντέλο το προτιμούμε και δίνουμε μεγάλη βάση στους συνεργάτες μας καθώς είναι επιχειρηματίες, που «πονάνε το μαγαζί τους» και αναπτύσσουν την επαφή με τον πελάτη.

«Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη αλλαγή θα συμβεί στη ζωή μας με την ηλεκτροκίνηση. Θα ζούμε σε άλλες πόλεις, όσον αφορά σε θέματα θορύβου, αναπνευστικά και περιβαλλοντικά».

Σκέφτεστε περαιτέρω επέκταση, αν χρειαστεί;

Πιστεύω πολύ στο μέλλον του δικύκλου. Λύνει πολλά προβλήματα τα οποία έχουμε σήμερα στην πόλη μας, ειδικά στη μετακίνηση, αλλά προϋποθέτει σημαντικά πράγματα. Θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη προϋπόθεση είναι η ασφάλεια, η οποία εξασφαλίζεται από τρεις βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι η παιδεία του αναβάτη, για παράδειγμα, να χρησιμοποιεί πάντα το κράνος του. Δεύτερος, είναι η παιδεία των οδηγών, που πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει και η μοτοσικλέτα, ότι είναι κομμάτι της κίνησης και ότι πρέπει να την προσέχουν και να τη σέβονται, γιατί ο οδηγός της είναι πιο ευάλωτος. Και τρίτος παράγοντας είναι η υποδομή. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν έχουμε κάνει όλα τα βήματα, ειδικά στις πόλεις, που να κάνουν εύκολη τη συνύπαρξη μεταξύ μοτοσικλέτας και αυτοκινήτου. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που ως εταιρεία το πιστεύουμε, καθώς επενδύουμε στην οδική ασφάλεια. Μέσω και του συνδέσμου μας μιλάμε για τις αλλαγές που θα θέλαμε να γίνουν στον δρόμο. Δεν είναι πολύ δύσκολο, δεν είναι μεγάλες οι επενδύσεις, αλλά κυρίως απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας. Στην εταιρεία μας όλα τα παραπάνω είναι μέρος του σκοπού μας. Θέλουμε οι πελάτες μας να νιώθουν άνετοι και ασφαλείς πάνω στο όχημά τους και να γυρίζουν αρτιμελείς στις οικογένειές τους κάθε βράδυ.

Θα ήθελα να πάμε και στην Porsche, καθώς φέτος ήταν η χρονιά του Porsche Center Athens. Πώς συνέβαλε στη δυναμική του brand; Θα προχωρήσετε σε νέες επενδύσεις στις αντιπροσωπείες σε Θεσσαλονίκη και νότια Αθήνα το 2025;

Είναι χαρά μου όταν πηγαίνω στο Porsche Center Athens, που είναι τώρα Porsche Destination και έχει γίνει ένας χώρος για τους φίλους της μάρκας. Πολλοί πελάτες μας αφήνουν το αυτοκίνητό τους στο συνεργείο και δουλεύουν εκεί, περιμένοντας να το παραλάβουν. Έχει αποκτήσει πολλή ζωή το κατάστημα και είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη δουλειά που έχει γίνει. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το αποτύπωμά μας και να επενδύουμε στη συνολική εμπειρία των πελατών. Πολύ βασικό στοιχείο για να το πετύχουμε αυτό είναι το after sales και το επίπεδο του service μας, ώστε ο ιδιοκτήτης να νιώθει ότι έχει πλήρη υποστήριξη και το ίδιο ευχάριστο συναίσθημα που έχει όταν οδηγεί το αυτοκίνητό του.

Φωτογραφία από τη λεγόμενη Porscheplatz, στο νέο Destination Porche.
Φωτογραφία από τη λεγόμενη Porscheplatz, στο νέο Destination Porche.

Φαντάζομαι ότι η σταθεροποίηση της χώρας οικονομικά έχει ενισχύσει τις πωλήσεις της Porsche στην Ελλάδα, γιατί το brand είχε σημειώσει κάμψη στην κρίση. Βλέπετε ότι αυτό έχει αλλάξει πλέον;

Στην Ελλάδα, το να οδηγεί κανείς ακριβό αυτοκίνητο αποτέλεσε στόχο κοινωνικής κριτικής, και σε έναν βαθμό αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, η Porsche βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο αυτής της στοχοποίησης. Πιστεύουμε ότι κάθε οδηγός πρέπει να αισθάνεται ελεύθερος να επιλέγει το αυτοκίνητο που του ταιριάζει και να το χρησιμοποιεί, είτε για τη δουλειά του είτε για την καθημερινότητά του, χωρίς να νιώθει δακτυλοδεικτούμενος. Εμείς στηρίζουμε το brand, την κυρίαρχη θέση της Porsche στον χώρο της αυτοκίνησης και την αξία που προσφέρει στους πελάτες μας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια σταθερή αύξηση των πωλήσεων, έστω και από μια πολύ χαμηλή αφετηρία. Στην ελληνική αγορά, η Porsche εξακολουθεί να είναι underrepresented σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστικά, το penetration της κατηγορίας luxury cars στη χώρα μας ανέρχεται μόλις στο 3,3%, τη στιγμή που στην Ευρώπη ξεπερνά το 10%. Αυτό οφείλεται τόσο σε περιορισμένη αγοραστική δύναμη, όσο και σε κοινωνικούς και φορολογικούς παράγοντες.

Παρότι δεν αναμένουμε άμεση σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, βλέπουμε σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Με τη «στροφή» στην ηλεκτροκίνηση, η κατηγορία αποκτά νέα δυναμική. Φέτος, τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα αντιπροσωπεύουν ήδη το 30% των πωλήσεών μας, ενώ τα αυτοκίνητα ηλεκτρικής τεχνολογίας συνολικά —συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών με πρίζα— ξεπερνούν το 80%. Πιστεύουμε ότι το μέλλον της αυτοκίνησης ανοίγει νέους δρόμους και η Porsche είναι έτοιμη να τους διανύσει παίζοντας ηγετικό ρόλο.

Πώς μπορεί να καλύψει η Ελλάδα το «χαμένο έδαφος» σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στον τομέα της ηλεκτροκίνησης;

Κατ’ αρχάς θέλω να τονίσω ότι πιστεύω πολύ στην ηλεκτροκίνηση ως το μέλλον της αυτοκίνησης, για μικρά οχήματα και ακόμα και για επαγγελματικά οχήματα, με οφέλη τα οποία θα είναι πολύ μεγάλα. Όταν οι πόλεις θα έχουν πλέον κυρίως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αντί για βενζινοκίνητα, η ποιότητα ζωής θα αυξηθεί σημαντικά, όσον αφορά σε θέματα θορύβου, αναπνευστικά και περιβαλλοντικά.

Θα ζούμε σε άλλες πόλεις. Πώς φτάνουμε, όμως, σε αυτό το αποτέλεσμα; Θα πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα ταυτοχρόνως:

Πρώτον και πάρα πολύ σημαντικό είναι να επενδυθούν κεφάλαια στο δίκτυο φόρτισης αυτοκινήτων, γιατί η μικρή του ανάπτυξη είναι το μεγαλύτερο «φρένο» αυτήν τη στιγμή για τους επόμενους πελάτες της ηλεκτροκίνησης, που ανησυχούν π.χ. πού θα φορτίσουν, μη μείνουν στον δρόμο ή ότι δεν έχουν χώρο φόρτισης κοντά στο σπίτι τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια. Ιδιαίτερα στον αστικό ιστό δεν υπάρχουν επαρκείς θέσεις φόρτισης. Πολλές χώρες αυτό το ζήτημα το έχουν λύσει. Αν πάρουμε για παράδειγμα τη Γαλλία και το Παρίσι, υπάρχουν πάρα πολλές πρίζες διαθέσιμες για φόρτιση στον δρόμο και θέσεις στάθμευσης μόνο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μπορεί να ακούγεται λίγο «extreme» και στην Ελλάδα ίσως να χρειαστεί χρόνος μέχρι την υλοποίηση, αλλά είναι μια πολιτική που μπορούν να υιοθετήσουν οι Δήμοι και ταυτόχρονα να αυξήσουν και τα έσοδά τους.

Ηλεκτροκίνηση και τεχνολογία πάνε μαζί, καθώς η τεχνολογική εξέλιξη είναι «game changer» και για τον κλάδο της αυτοκίνησης και των υπηρεσιών γύρω από αυτόν.

Η τεχνολογία αναμφίβολα προσφέρει λύσεις, βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη και τις διαδικασίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη Sixt αφορά μια καινοτομία που αλλάζει τον τρόπο ελέγχου ζημιών κατά την παράδοση του αυτοκινήτου, μια διαδικασία που συχνά προκαλεί δυσφορία τόσο στους πελάτες όσο και στους εργαζομένους μας. Σύμφωνα με έρευνες που διεξαγάγαμε, διαπιστώσαμε ότι ο έλεγχος για ζημιές είναι μια από τις πιο αγχωτικές στιγμές για τους πελάτες, οι οποίοι συνήθως βιάζονται να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ενώ και οι εργαζόμενοί μας βρίσκονται συχνά υπό πίεση. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, πέρα από την πρόταση του πλήρους ασφαλιστικού πακέτου —που δεν επιλέγουν όλοι οι πελάτες—, εφαρμόζουμε μια καινοτόμα λύση με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η οποία βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία σε αρκετούς σταθμούς και σύντομα θα επεκταθεί. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη χρήση ενός ειδικού τούνελ φωτογράφησης. Κατά την παραλαβή, το αυτοκίνητο εισέρχεται στο τούνελ, όπου φωτογραφίζεται, και ο πελάτης λαμβάνει ένα αναλυτικό report για την προϋπάρχουσα κατάσταση του οχήματος. Κατά την επιστροφή, το αυτοκίνητο περνάει ξανά από το ίδιο τούνελ, όπου η σύγκριση γίνεται αυτόματα, χωρίς την εμπλοκή ανθρώπινου παράγοντα. Αυτή η καινοτομία όχι μόνο μειώνει τον χρόνο ελέγχου, καθιστώντας τη διαδικασία πιο αποδοτική και κερδοφόρα για εμάς, αλλά επίσης ενισχύει την ικανοποίηση των πελατών. Ο πελάτης αντιλαμβάνεται την εμπειρία ως αναβαθμισμένη και μας βλέπει ως έναν premium πάροχο υπηρεσιών, ανταποκρινόμενο στις υψηλές προσδοκίες της εποχής.

Η δεύτερη μεγάλη συζήτηση της εποχής που αφορά και τον κλάδο σας είναι η βιωσιμότητα. Πώς κάνετε πράξη ως όμιλος το Sustainable Mobility και τη στροφή σε μια πιο βιώσιμη στρατηγική;

Το να γίνουμε βιώσιμοι είναι μονόδρομος. Το όραμα και οι αξίες μας συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν θα μπορούσα να κοιτάξω τα παιδιά μου στα μάτια σε κάποια χρόνια και να απαντήσω στην ερώτησή τους για το τι κάνουμε στη δουλειά, αν δεν φτιάξουμε μια εταιρεία που αγκαλιάζει τη βιώσιμη κινητικότητα χωρίς περιορισμούς. Είναι υποχρέωση όλων μας αξιακά αυτά που κάνουμε να είναι βιώσιμα. Βεβαίως, πρέπει να είναι και κερδοφόρα. Βιώσιμο δεν σημαίνει να κλείσουμε την εταιρεία. Από κει και πέρα αρχίζουμε και δουλεύουμε. Η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Πολλές φορές διαβάζοντας τους κανονισμούς και τα καινούρια προαπαιτούμενα θεωρούμε ότι πάμε προς την κατεύθυνση του να βλάψουμε την ανταγωνιστικότητα.

Παρ’ όλα αυτά υποστηρίζουμε το γενικό πλαίσιο και επενδύουμε στο άμεσο αποτύπωμά μας. Κάνουμε reports, έχουμε μπει στο αντίστοιχο index του Χρηματιστηρίου και είμαστε υπερήφανοι για αυτό, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε κάτι που είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας. Τόσο προσωπικά όσο και η οικογένειά μου εδώ και αρκετές γενιές πιστεύουμε ότι ο σκοπός μιας επιχείρησης δεν είναι απλά το κέρδος.

Η κερδοφορία είναι αυτό που προκύπτει στο τέλος, όταν μια εταιρεία εκπληρώνει τον σκοπό της. Εμένα με χαροποιεί ότι πλέον μετριούνται τα πράγματα, γιατί, αν κάτι δεν το μετράς, δεν μπορείς να το φτιάξεις.

Η πορεία σας στην εισηγμένη είναι μακρά. Το 2023 αναλάβατε τα ηνία του ομίλου ως CEO. Σε αυτή την πορεία σας στο επιχειρείν ποια είναι τα milestones που ξεχωρίζετε και τα μαθήματα που πήρατε;

Αυτή είναι πολύ καλή ερώτηση και θα μπορούσα να μιλάω για ώρες. Αυτό που σίγουρα κρατάω είναι ότι μέχρι σήμερα δούλεψα για ανθρώπους που με πίστεψαν πολύ από μικρή ηλικία. Για παράδειγμα, θυμάμαι, όταν ξεκίνησα στην BCG στην Αυστρία, το 2005, ο επικεφαλής μου με αντιμετώπισε σαν κάποιον που είχε κάτι να πει, και όχι σαν κάποιον που απλά πρέπει να εκτελεί οδηγίες.

Ταυτόχρονα, όμως, είχε απαιτήσεις. Αυτός ο άνθρωπος, με τον οποίον ακόμα διατηρούμε επαφή 20 χρόνια μετά, θα έλεγα ότι διαμόρφωσε τη μέχρι τώρα πορεία μου. Αντίστοιχο ήταν το ξεκίνημά μου στο Βέλγιο μετά τις σπουδές, όπου ο τότε επικεφαλής μού έδωσε την ευθύνη για μια ομάδα 20 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν μεγαλύτερη εμπειρία από μένα. Αυτή την ευθύνη την πήρα με άγνοια κινδύνου, οπότε βρέθηκα –και ίσως αυτό να είναι η πιο σημαντική συμβουλή μου– ξαφνικά μέσα σε ένα δωμάτιο ως το καινούριο «αφεντικό», με ανθρώπους που είχαν εμπειρία πολλών χρόνων στον κλάδο, ενώ εγώ είχα ξεκινήσει μόλις πριν από τρεις μήνες. Να τους πω τι; Τι έπρεπε να κάνουν και πώς να κάνουν τη δουλειά τους; Τι έχουν κάνει στραβά μέχρι τώρα; Δεν υπήρχε ουδεμία περίπτωση. Έπρεπε γρήγορα να συνειδητοποιήσω ότι, επειδή μου δόθηκε ένας τίτλος, δεν σημαίνει ότι αυτόματα κέρδισα τον σεβασμό και ότι η ομάδα μου θα με ακολουθεί. Θέλει χρόνο, θέλει δουλειά και θέλει ταπεινότητα. Και αυτό που συνειδητοποίησα επίσης είναι ότι το να λέει ο αρχηγός, ο μάνατζερ, οποιοσδήποτε, «δεν ξέρω, εξήγησέ το μου» δεν είναι αδυναμία, αλλά προϋπόθεση ώστε να γίνει καλύτερος. Το πώς κερδίζεις την ομάδα σου είναι το πιο σημαντικό. Να θέλεις να έχεις μια ομάδα που ο καθένας είναι καλύτερος από σένα σε αυτό που κάνει και εσύ να κρατάς τον ρόλο του «μαέστρου». Ο μαέστρος δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος βιολιστής ούτε ο καλύτερος πιανίστας, αλλά πρέπει να ξέρει πώς όλα αυτά τα στοιχεία δένουν για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης, ένα ακόμη στοιχείο που θέλω να τονίσω είναι ότι θεωρώ αδιανόητο, όταν τα πράγματα σκουραίνουν, ο επικεφαλής μιας ομάδας να «καίει» τον υφιστάμενό του. Ο ηγέτης πρέπει πάντα να παίρνει την ευθύνη στο 100% και να δίνει τα credits όταν χρειάζεται στους συνεργάτες του. Όταν το κάνεις αυτό, τότε η ομάδα θα βάλει το «μαχαίρι στα δόντια» και θα πολεμήσει για το κάτι παραπάνω.

«Δεν θα μπορούσα να κοιτάξω τα παιδιά μου στα μάτια σε κάποια χρόνια και να απαντήσω στην ερώτησή τους για το τι κάνουμε στη δουλειά, αν δεν φτιάξουμε μια εταιρεία που αγκαλιάζει τη βιώσιμη κινητικότητα χωρίς περιορισμούς».

H οικογένειά σας έχει συνδεθεί με την πρόοδο και την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Πώς βλέπετε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;

Νομίζω ότι στην Ελλάδα είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε ούριους και αντίθετους ανέμους ταυτοχρόνως. Εγώ είμαι και ιστιοπλόος, οπότε έχω βιώσει τι σημαίνει αυτό (γελάει). Σε ό,τι αφορά τα θετικά, θα έλεγα ότι έχουμε βγει για τα καλά από την κρίση, έχουμε ανακτήσει την παγκόσμια εμπιστοσύνη και βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μιας ενεργειακής μετάβασης που θεωρώ ότι, αν συνεχίσουμε να τη χειριζόμαστε σωστά, θα δημιουργήσουμε ένα μακροχρόνια σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, που θα είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και θα αναδείξει την Ελλάδα ως εξαγωγέα «καθαρής ενέργειας».

Παράλληλα, έχουμε ένα τουριστικό προϊόν που αναπτύσσεται, εξελίσσεται και δημιουργεί αξία για τη χώρα και για τον κόσμο και ακόμα και για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Από την άλλη, υπάρχουν και πολλά ζητούμενα προς αντιμετώπιση. Σαφώς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ουλές της κρίσης δεν έχουν φύγει ακόμα. Είναι βαθιές και υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που θα τις έχει πάνω της για πάντα. Σήμερα, τα εισοδήματα παραμένουν χαμηλά, ο κόσμος έχει πιεστεί πολύ με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Οι τιμές των ακινήτων παραμένουν υψηλές και το κόστος απόκτησης στέγης είναι πολύ υψηλό σε σχέση και με τα εισοδήματα. Δεν σας λέω τίποτα καινούριο, είναι πράγματα που όλοι διαβάζουμε και τα ζούμε, οπότε έχουμε πάρα πολλή δουλειά ως χώρα ακόμα και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, κάτι που γενικά συνηθίζουμε να κάνουμε στην Ελλάδα. Πολλές αλλαγές που γίνονται τώρα είναι αυτονόητες και έπρεπε να είχαν γίνει πριν από 25 χρόνια. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχουν λύσεις και θα έρθουν με τις προσπάθειες όλων, σε επίπεδο κοινωνίας, πολιτείας και επιχειρηματικότητας, με αιχμή του δόρατος την παιδεία.

Όμιλος Μοτοδυναμική

Με παρουσία σε 70 τοποθεσίες σε 5 χώρες στην Ευρώπη, ο όμιλος απασχολεί σήμερα περισσότερα από 350 άτομα και έχει αναδειχθεί ως Best Workplace in Europe. 

    • 49% είναι το μερίδιο της Yamaha στις πωλήσεις του ομίλου (2024)
    • 28% το αντίστοιχο μερίδιο στις πωλήσεις του Brand Sixt.
    • 23% στο σύνολο των πωλήσεων για το 2024, προήλθαν από τη Porsche.

*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Παρασκευή 20/12 στα περίπτερα.

Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ON LINE ΕΚΔΟΣΗ ME ENA KΛΙΚ ΣΤΟ Fortune Members

**Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος