Η επένδυση της γαλλικής Meridiam αλλάζει τα δεδομένα στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου
- 20/12/2024, 09:39
- SHARE
Και τυπικά τέλος στη συζήτηση των τελευταίων μηνών για τη βιωσιμότητα του project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου Great Sea Interconnector (GSI) βάζει η επισημοποίηση της συμφωνίας του ΑΔΜΗΕ με τη γαλλική Meridiam, ενός παγκόσμιου επενδυτικού ταμείου που εστιάζει σε υποδομές, για την απόκτηση του 49,9% στο έργο.
Πέραν της οικονομικής, η επένδυση έχει και γεωπολιτική διάσταση, καθώς ένας παγκόσμιος παίκτης δεν φοβάται να επενδύσει σε ένα έργο που αφορά πρώτιστα την Κύπρο.
Τα δεδομένα διαφοροποιούνται, η βιωσιμότητα του έργου διασφαλίζεται, το γεωπολιτικό ρίσκο μειώνεται και διευκολύνονται οι αποφάσεις άλλων εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων, όπως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανέφερε πηγή με γνώση του θέματος.
Ο επενδυτικός κολλοσός Meridiam με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 18 δισ. δολαρίων έλαβε την απόφασή του να μπει δυναμικά στο έργο -και όχι φοβικά με ένα τυπικό ποσοστό- έχοντας ενώπιόν του τα ίδια δεδομένα και στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και οι κυπριακές Αρχές και φορείς. Ο GSI είναι το δεύτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ευρώπη στο οποίο επενδύει η Meridiam.
Οι Γάλλοι είναι βασικοί επενδυτές στο NeuConnect, την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας, η οποία βρίσκεται ήδη στη φάση της κατασκευής. Η Meridiam ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων δημόσιων έργων υποδομής και έχει μέχρι σήμερα επενδύσει σε πάνω από εκατό έργα μεταφορών, κτηρίων και δημόσιων υπηρεσιών.
Το δημοσίευμα
Το Bloomberg μετέδωσε την Πέμπτη ότι η Meridiam συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο στο έργο, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ. Το δημοσίευμα επικαλείται πρόσωπα με γνώση του θέματος που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή η συμφωνία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Οι εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ και της Meridiam αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Για την ύπαρξη γαλλικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον GSI είχε ενημερώθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στις 21 Σεπτεμβρίου.
Η συμφωνία
Σύμφωνα με το Bloomberg, στο πλαίσιο της συμφωνίας, το διοικητικό συμβούλιο του GSI θα αποτελείται αρχικά από 11 μέλη, εκ των οποίων τα έξι θα διοριστούν από τον ΑΔΜΗΕ και τα υπόλοιπα πέντε από τη Meridiam. Η οργανωτική δομή του GSI θα ακολουθήσει τους όρους της συμφωνίας παραχώρησης, στην οποία έχουν συμφωνήσει και τα δύο μέρη, αναφέρει το δημοσίευμα.
Meridiam και ΑΔΜΗΕ θα χρηματοδοτήσουν το μερίδιό τους στο έργο και η συμφωνία επιτρέπει επίσης τη δυνατότητα προσχώρησης επιπλέον επενδυτών στο μέλλον. Πόσα χρήματα χρειάζονται; Με προϋπολογιζόμενο κόστος 1,9 δισ. ευρώ, το έργο έχει εξασφαλίσει ώς τώρα χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ:
Επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Έσοδο 250 εκατ. ευρώ, με ρυθμιστική απόφαση, κατά τη φάση της κατασκευής. Έχει ήδη αποφασιστεί τα 125 εκατ. ευρώ που αναλογούν στους καταναλωτές στην Κύπρο να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό (25 εκατ. ανά έτος).
Χορηγία 100 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου για την κατασκευή του τερματικού μετατροπής υψηλής τάσης (HVDC) στην Κοφίνου.
Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να το καλύψουν οι μέτοχοι και τυχόν νέοι επενδυτές. Το δημοσίευμα του Bloomberg δεν παρέχει στοιχεία για τη χρηματοδότηση, τα οποία αναμένεται ότι θα διευκρινίζονται με την επίσημη ανακοίνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Στοιχεία-σοκ: Στα 108 δισεκ. ευρώ το χρέος των ιδιωτών προς το Δημόσιο – Ο «χάρτης» των οφειλών στην Εφορία
- Standard & Poor’s: Στα «αστέρια» της ευρωπαϊκής οικονομίας η Ελλάδα
- DBRS: Από τι θα εξαρτηθεί η επόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Το καλό και το κακό σενάριο
Πηγή: Politis