Ο κύκλος βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος εξαντλείται
- 20/12/2024, 15:00
- SHARE
Παρά τη συνεχιζόμενη βελτίωση σε κάποιους τομείς, ο κύκλος ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας φαίνεται να εξαντλείται καθώς οι ρυθμοί ανόδου του ΕνΔΤΚ και του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και σε άλλους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους υποχωρούν ταχύτερα από ό,τι εκείνοι της Ελλάδος. Μάλιστα, ως προς τον πληθωρισμό με βάση τον ΕνΔΤΚ, ο εγχώριος πληθωρισμός της Ελλάδος το 2024 προβλέπεται ότι θα είναι υψηλότερος σε σχέση με τις συγκεκριμένες χώρες.
Αυτό αναφέρει στην ενδιάμεση έκθεση της η Τράπεζα της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2024, που παραδόθηκε σήμερα Παρασκευή στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σε όρους διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία έτη στην Ελλάδα με την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου ή υποδομών του κράτους δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει σε όρους αύξησης της οικονομικής και επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας σύμφωνα με την κατάταξη της χώρας στις εκθέσεις των σύνθετων δεικτών διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας.
Οι δείκτες της πραγματικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας υποδεικνύουν ότι η χώρα παρουσίασε μια μετριοπαθή επιδείνωση στις σχετικές τιμές, ενώ η βελτίωση του κόστους εργασίας δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει την αρνητική επίδραση από την ανατίμηση του ευρώ. Η συναλλαγματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία κινήθηκε πιο γρήγορα από εκείνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), φαίνεται να συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των χωρών της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.
Ως προς τις προοπτικές για το σύνολο του 2024 και για το 2025, σημειώνεται ότι ο πρόσφατος κύκλος βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος με αφορμή την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εξαντλείται.
Θα έχει τουρίστες η Ελλάδα το 2040;
20/12/2024Διαρθρωτικά εμπόδια και μεταρρυθμίσεις
Αν και η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντικά βήματα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι επιπτώσεις τους στην επιχειρηματικότητα και την παραγωγικότητα παραμένουν περιορισμένες. «Σε όρους διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία έτη στην Ελλάδα με την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου ή υποδομών του κράτους δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει σε όρους αύξησης της οικονομικής και επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας σύμφωνα με την κατάταξη της χώρας στις εκθέσεις των σύνθετων δεικτών διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας», αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Παράλληλα σημειώνεται ότι παρά τη βελτίωση της κατάταξης της χώρας στους διεθνείς δείκτες διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε τομείς όπως η καινοτομία, η τεχνολογία και οι παραγωγικές επενδύσεις σε σχέση με τις πιο προηγμένες οικονομίες, ενώ το χάσμα στην παραγωγικότητα παραμένει μεγάλο.
Στην πιο πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα (Business Ready), η Ελλάδα κατατάσσεται υψηλά σε δύο από τους τρεις πυλώνες της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο και τις υποδομές του δημοσίου. Ωστόσο, στον πυλώνα της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, η χώρα κατατάσσεται αρκετά χαμηλά (35η θέση). Οι θετικές επιδόσεις της Ελλάδας εντοπίζονται κυρίως στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και στο διεθνές εμπόριο, ενώ οι αδυναμίες εντοπίζονται στην ταχύτητα των πτωχευτικών διαδικασιών και στη ποιότητα του φορολογικού συστήματος. Στο πεδίο της φορολογικής ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα συνεχίζει να υπολείπεται, κατατάσσοντας τη χώρα στην 27η θέση μεταξύ 38 κρατών, παρά τη βελτίωση στους τομείς των εταιρικών φόρων και των διασυνοριακών φορολογικών κανονισμών.