Η «χρυσή» υπηρεσία fitness που συγκέντρωσε 14 εκατ. δολάρια
- 10/11/2014, 16:44
- SHARE
Το ClassPass σπάει την «τυρρανία» των γυμναστηρίων και δίνει την ευκαιρία σε όσους θέλουν να εγγραφούν σε συγκεκριμένα προγράμματα γυμναστικής.
της Σίλα Μαρικάρ
H Παγιάλ Καντάκια νοιώθει σαν το σπίτι της όταν βρίσκεται σε σχολή χορού ή γυμναστήριο. Δεν είναι όμως, απλώς μια ενθουσιώδης φίλη της σωματικής άσκησης. Ως συνιδρύτρια της ClassPass, μιας υπηρεσίας μηνιαίας συνδρομής για προγράμματα fitness, περνάει πολύ καιρό σε fitness studio, μιλώντας με τους μάνατζερ και συναντώντας χρήστες της υπηρεσίας.
«Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η άσκηση δεν είναι ευχάριστη, αλλά εμείς την κάνουμε ευχάριστη και έτσι παύει να είναι ένα βαρετό πράγμα», λέει η Καντάκια. «Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και τα δεδομένα για να αλλάξουμε αυτή τη σχετική εμπειρία».
Να πώς δουλεύει η ClassPass: οι συνδρομητές πληρώνουν 99 δολάρια το μήνα για να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τάξεις σε δεκάδες κέντρα σωματικής άσκησης σε κάποια πόλη, όπως π.χ. η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο. Η εταιρεία εξασφαλίζει για τα μέλη της μαζικές εκπτώσεις από τους παρόχους των προγραμμάτων, σε αντάλλαγμα για τους νέους πελάτες που τους προσφέρει.
«Έχουμε αποκτήσει πολλούς θαυμαστές του κέντρου μας που δεν θα έρχονταν αλλιώς εδώ, είτε επειδή δεν είμαστε στη γειτονιά τους, είτε επειδή ο χώρος δεν φαίνεται κατάλληλος γι’ αυτούς», λέει η Νίνη Γκουέκο, ιδρύτρια του Avant Barre στο Σαν Φρανσίσκο. Η ίδια επέλεξε να συνεργαστεί με την ClassPass επειδή η εταιρεία της Καντάκια «προσελκύει τα σωστά άτομα, δηλαδή άτομα που αναζητούν πράγματι τα σωστά μαθήματα fitness».
Υπάρχουν πάντως και όρια στο τι προσφέρει το πρόγραμμα: ένας χρήστης της ClassPass δεν μπορεί να επισκεφθεί το ίδιο γυμναστήριο πάνω από τρεις φορές το μήνα, και κάποια fitness studios δεν επιτρέπουν στους χρήστες να εγγραφούν στις πιο δημοφιλείς τάξεις. Αλλά δίνοντας στους ανθρώπους έναν εύκολο τρόπο μίξης διαφορετικών ασκήσεων – μποξ τη μια μέρα, γιόγκα την άλλη – η εταιρεία ελπίζει να αντικαταστήσει έτσι τη μηνιαία συνδρομή σε γυμναστήρια.
«Θέλουμε οι άνθρωποι να το χρησιμοποιούν», λέει η Καντάκια, σε αντίθεση με τα γυμναστήρια τα οποία είναι γεμάτα μέλη που πληρώνουν αλλά σπανίως πηγαίνουν. «Το μέτρο της επιτυχίας μας είναι ο αριθμός εγγραφών των μελών μας σε τάξεις και προγράμματα. Αν αυτός ο αριθμός μειωθεί, θα είναι κακό για μας».
Πέρυσι, η ClassPass υποστήριξε 50.000 εγγραφές σε μεμονωμένα προγράμματα· φέτος, ο αντίστοιχος αριθμός έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Και τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, η εταιρεία ανακοίνωσε την εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης ύψους 12 εκατ. δολαρίων, πλέον των 2 εκατ. δολαρίων αρχικής χρηματοδότησης που είχαν δοθεί τον Μάρτιο.
Το ClassPass γεννήθηκε από τον… εκνευρισμό της Καντάκια -χορεύτρια από ηλικία 3 ετών- που πάσχιζε και δεν μπορούσε να βρει μια δραστηριότητα για την ίδια. Ένα απόγευμα, αναζητούσε μια τάξη μπαλέτου για να πάει: «Ήταν το πιο εκνευριστικό πράγμα. Μια τάξη διαρκεί μια ώρα, κι εγώ χρειάστηκα μια ώρα για να τη βρω».
Με πάνω από 1.000 τάξεις να περιλαμβάνονται ήδη στο σύστημα, η ClassPass είναι ένα είδος «χρυσού εισιτηρίου» για τους φίλους της σωματικής άσκησης. Αλλά το όραμα της Καντάκια ξεπερνάει το συγκεκριμένο πεδίο. Η ίδια οραματίζεται την προσφορά μαθημάτων μαγειρικής και μουσικής, και θεωρεί την ClassPass μια μάρκα lifestyle, και όχι απλώς fitness.