Ανασκόπηση 2024: Από τον Κασσελάκη στον Τεντόγλου, τα κορυφαία γεγονότα στην Ελλάδα
- 25/12/2024, 09:00
- SHARE
Το 2024 ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για την ελληνική επικαιρότητα, σε σειρά πεδίων, με ειδήσεις που ξεχώρισαν για τη χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες.
Ας δούμε ορισμένες από αυτές, αρχικά στην πολιτική:
Ευρωεκλογές
Οι ευρωκάλπες του περασμένου καλοκαιριού ανέδειξαν ως «κυρίαρχη» την αποχή. Στις ευρωεκλογές του 2024 η συμμετοχή των πολιτών έφτασε το 41,24 επί των εγγεγραμμένων, ενώ σε απόλυτους αριθμούς ψήφισαν 1.858.260 άτομα λιγότερα από την αντίστοιχη διαδικασία του 2019.
Ακόμα και σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν περιορισμένη (5.273.699 είχαν ψηφίσει στις κάλπες του Ιουνίου του 2023, 53,74% επί των 9.813.595 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους).
Πέρα από την αποχή, η Νέα Δημοκρατία είδε το ποσοστό της να υποχωρεί στο 28,31% από το 33,12% του 2019. Το αποτέλεσμα προκάλεσε «γκρίνιες» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, τις μεγαλύτερες από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019. «Γκρίνιες» που μπορούμε να πούμε πως έφτασαν στο ζενίθ τους με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ τον Νοέμβριο.
Από τα μικρότερα κόμματα, ξεχώρισε η άνοδος της Ελληνικής Λύσης με 9,3% (από 4,18% το 2019), του ΚΚΕ με 9,25% (από 5,35% το 2019), ενώ άξια αναφοράς η επίδοση της Φωνής Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που «εξαργυρώθηκε» με μια βουλευτική έδρα για την ίδια.
Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρά την άνοδο του 5% που έγραψε το κόμμα σε σχέση με το 2019.
Άμεσα μετά από τις κάλπες, διαπιστώθηκαν δημόσια αιχμές για την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, που οδήγησαν σε διαδικασία για την εκλογή προέδρου στην Χαριλάου Τρικούπη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε με άνεση στην εσωκομματική διαδικασία, με τον ίδιο να κόβει πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο των εκλογών με 29,64% και τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, να έρχεται δεύτερος με 21,41%.
Στη «μάχη» των δύο φιναλίστ, ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε με 59,92% έναντι του 40% του Χάρη Δούκα, ίσως πιο εύκολα απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και οι δημοσκοπήσεις.
Στα αξιοσημείωτα της εκλογικής διαδικασίας του ΠΑΣΟΚ, το ποσοστό του Παύλου Γερουλάνου, που με 21,12% έχασε για λίγο τη δεύτερη θέση από τον δήμαρχο Αθηναίων. Ακόμα, το 21,12% της Άννας Διαμαντοπούλου, δείχνοντας την επιρροή και το έρεισμα που έχει στην Χαριλάου Τρικούπη.
Η επικράτηση Ανδρουλάκη ήρθε λίγες εβδομάδες προτού το ΠΑΣΟΚ αναδειχθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης -για πρώτη φορά μετά από το 2009- τον Νοέμβριο, εν μέσω της κατάρρευσης που σημειώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο 2024.
Διασπάσεις, αποχωρήσεις και ο Φάμελλος νέος πρόεδρος
Ο χρόνος που φεύγει μπορεί να χαρακτηριστεί ως καταστροφικός για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη στιγμή της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη ως διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα το 2023, ήταν φανερό πως η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μύρισε «μπαρούτι», ακόμα και μετά από τη διάσπαση σημαντικών στελεχών (Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου και άλλοι), που οδήγησε στην σύσταση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Νέας Αριστεράς -όπως ονομάστηκε στη συνέχεια ο νέος πολιτικός φορέας.
Η αναταραχή στην Κουμουνδούρου «χτιζόταν» από την αρχή του 2024, με το επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο. Ξεχώρισαν η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που «κάρφωνε» τον Στέφανο Κασσελάκη και που οδήγησε τον τελευταίο να ζητήσει «αντίπαλο» και πρόωρες εκλογές, οι οποίες όμως δεν έγιναν ποτέ καθώς υπήρξε συμφωνία για εσωκομματική ηρεμία μέχρι τις ευρωεκλογές.
Το αποτέλεσμα του Ιουνίου έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 14,9% από 17,8% το 2019, δίνοντας «πάτημα» για αμφισβήτηση της ηγεσίας Κασσελάκη.
Το καλοκαίρι στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε η συζήτηση περί «μαύρων ταμείων» και επιθέσεων από την ομάδα των «87» εις βάρος του προέδρου. Από τη πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθούσε να «χτυπήσει» τον Αλέξη Τσίπρα με τις βολές κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Το φθινόπωρο ξεκίνησε με την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σε κλίμα τεταμένο. Η πτώση Κασσελάκη από την αρχηγία του κόμματο οδήγησε σε «εμφύλιο» μεταξύ των προεδρικών και των «87» – που ενίσχυσαν το μέτωπο τους ενάντια στον Κασσελάκη με τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη- έως και τον Νοέμβριο.
Στο συνέδριο-σίριαλ η πλευρά Κασσελάκη επέλεξε και επίσημα την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημιουργία του νέου Κινήματος Δημοκρατίας. Παράλληλα, το κόμμα έχασε το status της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μένοντας με 26 βουλευτές.
Η εκλογική αναμέτρηση στα τέλη Νοεμβρίου ανέδειξε νέο πρόεδρο του κόμματος τον Σωκράτη Φάμελλο, και πλέον μένει να φανεί πως θα προχωρήσει η προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2025.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Masdar
Ίσως το μεγαλύτερο εταιρικό story του 2024 είναι αυτό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον όμιλο Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την πώληση του 70% του ελληνικού ομίλου έναντι 3,2 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει η Masdar διεθνώς. Ακόμα, είναι μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία που έχει γίνει ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το deal υπογραμμίζει τον ρόλο της χώρας μας και των ελληνικών εταιρειών στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και για την ευρύτερη αγορά της Ευρώπης.
Σημειώνεται πως η Masdar είναι θυγατρική του κρατικού fund της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι στα ΗΑΕ, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 240 δισ. δολαρίων, δείχνοντας τη δυναμική που μπορεί να φέρει το εν λόγω deal στην ελληνική αγορά.
Ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών
Τον Φεβρουάριο του 2024 στη Βουλή υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «για την ισότητα στον γάμο», με τις ψήφους βουλευτών από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά.
Προ της ψήφισης προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό των κομμάτων που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, καθώς και στη δημόσια σφαίρα, με το ζήτημα να μονοπωλεί σχεδόν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα την ειδησεογραφία.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο γάμος μεταξύ ομοφύλων νομιμοποιήθηκε σε ορθόδοξη χριστιανική χώρα.
Ακόμα, η Ελλάδα είναι η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων.
Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος στο ποδόσφαιρο και ακόμα μια Euroleague για τον Παναθηναϊκό
Στον αθλητισμό το μεγαλύτερο γεγονός του 2024 ήταν η κατάκτηση του Europa Conference League της UEFA από τον Ολυμπιακό και μάλιστα εντός ελληνικού εδάφους.
Ήταν η πρώτη κούπα για ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκή διασυλλογική οργάνωση και έγινε και πιο «γλυκιά» από τη στιγμή που η ομάδα του Πειραιά σήκωσε το κύπελλο επί ελληνικού εδάφους, νικώντας στην παράταση 1-0 τη Φιορεντίνα στην «Αγιά Σοφιά», το ποδοσφαιρικό «σπίτι» της ΑΕΚ.
Οι ερυθρόλευκοι έγινε η πρώτη ομάδα μετά από 13 χρόνια που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο και δεν προέρχεται από τα Big-5 πρωταθλήματα (Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία)της Ευρώπης.
Στο μπάσκετ, ο αιώνιος αντίπαλος του Ολυμπιακού κέρδισε για 7η φορά στην ιστορία του την κορυφή της Ευρώπης.
Ο Παναθηναϊκός του Εργκίν Αταμάν διέλυσε 95-80 την Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Final Four της Euroleague, σε μια διοργάνωση όπου ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στον ημιτελικό από τους Ισπανούς.
Αναφορικά με τις περισσότερες κατακτήσεις της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη στα χρονικά, οι «πράσινοι» βρίσκονται πίσω μόνο από τη Ρεάλ (11 τίτλους_ και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (8 τίτλους).
Τελειώνοντας με τα αθλητικά γεγονότα του 2024, χρειάζεται μια αναφορά στην παρουσία της Ελλάδας στου θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στον Παρίσι.
ε «μπροστάρη» τον Μίλτο Τεντόγλου και τον χρυσό μετάλλιο που πήρε στο άλμα εις μήκος, η χώρα μας κατέκτησε συνολικά 8 μετάλλια στους Αγώνες.
Εκτός των Αγώνων του 2024 στην Αθήνα, πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από τους Ολυμπιακούς του Σύδνεϋ το 2000, όταν η Ελλάδα είχε κατακτήσει 13 μετάλλια.