Η περίεργη έλλειψη που επηρεάζει πλέον εταιρείες-κολοσσούς
- 23/12/2024, 19:14
- SHARE
της Orianna Rosa Royle
Μετά από τη «σεισμικής κλίμακας» εντολή επιστροφής στο γραφείο της Amazon, ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών AT&T έβαλε οριστικά τέλος στην εργασία από το σπίτι και τώρα απαιτεί από το προσωπικό να επιστρέφει στο γραφείο για πέντε ημέρες την εβδομάδα από τον Ιανουάριο.
Θα μπορέσει όμως πράγματι η εταιρεία να στεγάσει την ξαφνική εισροή προσωπικού; Στην Amazon, ο τεχνολογικός όμιλος γρήγορα συνειδητοποίησε ότι δεν είχε τον χώρο να ακολουθήσει την εντολή επιστροφής στο γραφείο — και δεν είναι η πρώτη εταιρεία που αντιμετωπίζει έλλειψη γραφείων.
Επιπλέον, η AT&T θα πρέπει να βρει λύσεις από το νέο έτος: Το εργατικό δυναμικό της των περίπου 149.000 ατόμων έχει ένα δραστικά μικρότερο χώρο για να επιστρέψει από ό,τι πριν από την πανδημία, αφότου η εταιρεία ενοποίησε το αποτύπωμά της σε μερικούς βασικούς κόμβους.
Η επιχείρηση παρέκαμψε το πρόβλημα προηγουμένως – αφότου διέταξε 60.000 διευθυντές να αναφερθούν σε ένα από τα μόλις εννέα γραφεία σε εθνικό επίπεδο, είπε σε 9.000 εργαζομένους να μετακομίσουν ή να παραιτηθούν.
Ένας εκπρόσωπος της AT&T είπε στο Fortune ότι η εταιρεία «ενισχύει τις εγκαταστάσεις και τους χώρους εργασίας της» καθώς κάνει αλλαγές στα μοτίβα εργασίας της, αλλά και ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός υπαλλήλων της δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται «στο γραφείο», ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αφότου οι εργαζόμενοι δούλεψαν από το σπίτι για σχεδόν τέσσερα χρόνια, οι εργοδότες ζητούν από το προσωπικό να μεταβεί στο γραφείο, για να κάνει την ίδια δουλειά κάτω από τα άγρυπνα μάτια των προϊσταμένων τους. Ακόμα χειρότερα, ορισμένοι αναγκάζονται ακόμη και να εργάζονται στο πάτωμα του διαδρόμου λόγω ελλείψεων γραφείων.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Business Insider αποκάλυψε ότι η Amazon υποχωρεί τώρα από την αυστηρή νέα πολιτική της και ζητά από ορισμένους εργαζομένους να περιμένουν μέχρι να βρει τον χώρο να τους στεγάσει από Δευτέρα έως Παρασκευή —μόλις δύο μήνες αφότου τους είπε να φύγουν εάν δεν τους αρέσει η εντολή.
Η ομάδα ακινήτων της εταιρείας άρχισε πρόσφατα να ειδοποιεί τους υπαλλήλους ότι ορισμένοι από τους χώρους εργασίας της, όπως στην Ατλάντα, το Χιούστον, το Νάσβιλ και τη Νέα Υόρκη, δεν θα είναι έτοιμοι μέχρι τον Μάιο. Και δεν είναι η πρώτη φορά που η Amazon έσπευσε να δώσει μια οδηγία επιστροφής στο γραφείο αλλά δεν είχε την ικανότητα να φιλοξενήσει προσωπικό.
Στη συνέχεια, υπάρχει η Google, η οποία ζήτησε από το προσωπικό να μοιράζεται το γραφείο με έναν συνάδελφο και να εναλλάσσουν τις ημέρες που έρχονται για να χρησιμοποιούν τον χώρο.
«Οι περισσότεροι υπάλληλοι της Google θα μοιράζονται πλέον ένα γραφείο με έναν άλλο υπάλληλο», ανέφερε ένα εσωτερικό έγγραφο που εξετάστηκε από το CNBC, το οποίο επισημαίνει το ζήτημα της «αποτελεσματικότητας των ακινήτων».
Φυσικά, οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε στο γραφείο σε ημέρες που δεν έχουν κανονίσει, αλλά θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν έναν «drop-in χώρο» σε συνθήκες «υπερχείλισης».
Εντωμεταξύ, ορισμένα κυβερνητικά γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν τόσο περιορισμένο χώρο, που μόλις πάρθηκαν όλα τα γραφεία, οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να μετατρέψουν τους διαδρόμους, τις καντίνες και ό,τι χώρο μπορούσαν να βρουν σε χώρο εργασίας.
Ένα τμήμα διέθετε μόλις 4.200 γραφεία για τους 8.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης στους οποίους ζητήθηκε να περνούν το 80% του χρόνου τους στο γραφείο – οδηγώντας σε «χαοτικές» συνθήκες. Πολλοί υπάλληλοι στάλθηκαν πίσω στα σπίτια τους.
Ομοίως στις ΗΠΑ, ο Elon Musk μπορεί να θέλει τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους πίσω στα γραφεία τους πέντε ημέρες την εβδομάδα, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αρκετά γραφεία για αυτό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Στουρνάρας: «Η Ευρώπη χρειάζεται μετανάστες. Λείπουν 200.000 χέρια από την αγορά εργασίας»
- Eγκλήματα ρεκόρ στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων – Πάνω από 12 δισ. δολάρια έκαναν «φτερά»
- Αυξημένη ζήτηση για χριστουγεννιάτικα ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό – Οι κορυφαίοι προορισμοί
Πηγή: Fortune.com