Οι 4 οικονομικές συμβουλές που έχουν απορρίψει οι Millennials και οι Gen Zers

Οι 4 οικονομικές συμβουλές που έχουν απορρίψει οι Millennials και οι Gen Zers
saving money with hand putting coins in jug glass and calculator to calculate budget concept finance and accounting and Gantt chart diagram. in office Photo: Shutterstock
Η Vivian Tu, γνωστή ως @yourrichbff στο TikTok, ανατρέπει τις παραδοσιακές συμβουλές προσωπικής χρηματοδότησης, προσαρμόζοντάς τις στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι millennials και οι Gen Zers, προσφέροντας πρακτικές και ρεαλιστικές λύσεις.

Αφού κέρδισε το πρώτο της εκατομμύριο στη Wall Street, η Vivian Tu (@yourrichbff στο TikTok) συνειδητοποίησε ότι ακόμη και οι πιο υψηλόμισθοι χρηματιστές δεν είχαν βασικές δεξιότητες προσωπικής χρηματοδότησης για να διαχειριστούν πλούτο που διαρκεί.

Η Tu ξεκίνησε να φτιάχνει βίντεο στο TikTok για να μοιραστεί βασικές συμβουλές για την προσωπική χρηματοδότηση και τις επενδύσεις, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν διαφορετικά οικονομικά προβλήματα από τις προηγούμενες γενιές.

«Η προσωπική χρηματοδότηση, για πολύ καιρό, ήταν πολύ “λευκή” και πολύ “αντρική”», δήλωσε η Tu στο Business Insider το 2022 όταν ρωτήθηκε γιατί οι παραδοσιακές συμβουλές για προσωπική χρηματοδότηση δεν βρίσκουν απήχηση στους millennials και τους Gen Z. Η Tu προσπαθεί να μιλά στους ακολούθους της σαν να είναι η «πλούσια καλύτερή τους φίλη», με ιστορίες και προοπτικές που οι νέοι μπορούν να κατανοήσουν.

Σύμφωνα με την Tu, υπάρχουν τέσσερις ξεπερασμένες συμβουλές που οι millennials και οι Gen Zers δεν ακολουθούν πια.

1. Πιάσε δεύτερη δουλειά για να ξεπληρώσεις το χρέος

Η Tu λέει ότι οι παλαιότερες γενιές συχνά ξεχνούν ότι το κόστος ζωής είναι «εκθετικά υψηλότερο» για τους millennials και τους Gen Zers και ότι η συμβουλή να πιάσουν μια δεύτερη δουλειά δεν λύνει τα μεγαλύτερα συστημικά προβλήματα.

«Όταν οι γονείς μου πήγαιναν στο πανεπιστήμιο, τα δίδακτρα κόστιζαν ένα μπανάνα, ένα κέρμα και μια χειραψία», αστειεύεται. «Αλλά τώρα, για να πας στο πανεπιστήμιο, στα 17 ή 18, πρέπει να υπογράψεις ένα συμβόλαιο που λέει: “Εγγυώμαι για έξι ψηφία”».

Η συμβουλή «πιάσε δεύτερη δουλειά» δεν έχει απήχηση στους νέους που είναι κουρασμένοι από το πόσο ακριβό είναι να κάνουν τα ίδια πράγματα που έκαναν οι γονείς τους όταν ήταν νέοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2. Σταμάτα να τρως έξω για να εξοικονομήσεις χρήματα

«Μισώ αυτή τη συμβουλή», παραδέχεται η Tu. «Νομίζω ότι οι παλαιότερες γενιές έχουν προωθήσει τη συμβουλή ότι αν δουλέψεις σκληρά, αν κάνεις τα σωστά πράγματα, θα πετύχεις το αμερικανικό όνειρο. Αλλά το αμερικανικό όνειρο έχει αλλάξει».

Παρόμοια με τη συμβουλή να πιάσουν δεύτερη δουλειά, οι νέοι μισούν όταν τους λένε να σταματήσουν να τρώνε έξω για να εξοικονομήσουν χρήματα. Ενώ κάποιοι millennials και Gen Zers κόβουν το φαγητό έξω, προτιμούν να κρατούν ένα ρεαλιστικό ποσό για να περνούν χρόνο με φίλους και να απολαμβάνουν τη ζωή τους.

3. Μείνε πιστός στη δουλειά σου

Οι millennials και οι Gen Zers είναι οι γενιές που πρωτοστάτησαν στη Μεγάλη Παραίτηση, το κίνημα που έκανε τους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους να αφήσουν τις δουλειές τους και να απαιτήσουν περισσότερες αποδοχές, καλύτερα οφέλη και καλύτερη μεταχείριση.

Αντίθετα με τις πιο συντηρητικές συμβουλές των παλαιότερων γενεών, η Μεγάλη Παραίτηση δημιούργησε το τέλειο κλίμα για να διαπραγματευτεί κανείς υψηλότερο μισθό ή να υποβάλει αίτηση σε άλλη εταιρεία που μπορεί να προσφέρει περισσότερα χρήματα για την ίδια ακριβώς θέση.

«Η πίστη δεν πληρώνει», εξηγεί η Tu. «Αν μείνεις στη δουλειά σου για πολύ καιρό, μπορεί να χάνεις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, γιατί ξέρουν ότι δεν θα φύγεις. Μπορείς να εξοικονομήσεις μόνο όσα κερδίζεις, αλλά πάντα μπορείς να αυξήσεις όσα κερδίζεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

4. Όλα τα χρέη είναι κακά

Οι νεότερες γενιές συχνά πιέζονται από τα φοιτητικά δάνεια, αλλά τους λένε συνεχώς ότι όλα τα είδη χρεών πρέπει να αποπληρώνονται άμεσα ή ότι όλα τα χρέη πρέπει να αποφεύγονται εξ ολοκλήρου. Η Tu υποστηρίζει ότι πρέπει να αρχίσουμε να κανονικοποιούμε τα χρέη.

Κάποια είδη χρεών, όπως τα φοιτητικά δάνεια και τα χρέη πιστωτικών καρτών, μπορεί να σε κρατούν πίσω αν τα αγνοήσεις.

Ωστόσο, τα στεγαστικά δάνεια ή τα επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να είναι ωφέλιμα για να χτίσεις τη ζωή που θέλεις. «Παρόλο που οι πλούσιοι μπορούν να αγοράσουν ένα σπίτι με μετρητά, εξακολουθούν να παίρνουν στεγαστικά δάνεια», εξηγεί.

«Όταν δανείζουμε χρήματα σε φτωχούς ανθρώπους, το αποκαλούμε χρέος», λέει η Tu. «Όταν δανείζουμε χρήματα σε πλούσιους, το αποκαλούμε μόχλευση. Το χρέος δεν είναι ηθικά καλό ή κακό. Όπως ένας επενδυτικός λογαριασμός ή ένας λογαριασμός ταμιευτηρίου, το χρέος είναι εργαλείο, και οι νέοι πρέπει να μάθουν πώς να το χρησιμοποιούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: