Parker Solar Probe: Το διαστημικό σκάφος που μπορεί να μάθει τα μυστικά του Ήλιου

Parker Solar Probe: Το διαστημικό σκάφος που μπορεί να μάθει τα μυστικά του Ήλιου
epa08046633 An undated handout photo made available by NASA on 11 August 2018 shows an artists' impression of the Parker Solar Probe (PSP) approaching the Sun (issued 05 December 2019). NASA's Parker Solar Probe launched to space in August 2018, soon becoming the closest-ever spacecraft to the Sun. With cutting-edge scientific instruments to measure the environment around the spacecraft, Parker Solar Probe has completed three of 24 planned passes through never-before-explored parts of the Sun's atmosphere, the corona. On 04 December 2019, four new papers in the journal Nature describe what scientists have learned from this unprecedented exploration of our star - and what they look forward to learning next. EPA/NASA/JOHNS HOPKINS APL HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Parker Solar Probe της NASA, σε μια ιστορική αποστολή, πλησιάζει σήμερα τον Ήλιο πιο κοντά από ποτέ, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατανόηση των ηλιακών φαινομένων που επηρεάζουν τη Γη.    

Το διαστημικό σκάφος Parker Solar Probe ετοιμάζεται σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, να πλησιάσει τον Ήλιο πιο κοντά από ποτέ, προκειμένου να μελετήσει την ατμόσφαιρά του.

Το μη επανδρωμένο σκάφος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA) ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 μια επταετή αποστολή, με στόχο να αποκαλύψει τα μυστικά του Ήλιου – π.χ. για τις ηλιακές καταιγίδες που έχουν αντίκτυπο στις τηλεπικοινωνίες μας.

Σήμερα Τρίτη, στις 13:53 (ώρα Ελλάδος), το Parker Solar Probe θα περάσει σε απόσταση 6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Ήλιου, πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο σκάφος στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ερευνητής Αρίκ Πόσνερ που συμμετέχει στην επιστημονική ομάδα της αποστολής δεν κρύβει πως ανυπομονεί να λάβει την πρώτη ενημέρωση από το διαστημικό σκάφος, ώστε να αντλήσει δεδομένα και να εξάγει συμπεράσματα. Είναι μια «τολμηρή αποστολή» της NASA, ένα ιστορικό «επίτευγμα» με στόχο «να απαντηθούν μακροχρόνια ερωτήματα» σχετικά με σύμπαν, εξηγεί.

Το επιτελείο της NASA θα χάσει προσωρινά την επικοινωνία με το σκάφος, αναμένοντας πως θα λάβει σήμα την Παρασκευή. Κατά την προσέγγισή του στον Ήλιο, το Parker Solar Probe θα ταξιδεύει με ταχύτητα 690.000 χλμ/ώρα – η οποία θα του επέτρεπε να φθάσει από το Τόκιο στην Ουάσινγκτον σε λιγότερο από ένα λεπτό. Η θερμική του ασπίδα έχει σχεδιαστεί να αντέξει ακραίες θερμοκρασίες 870-930 βαθμών Κελσίου.

Εάν όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το Parker Solar Probe θα επιχειρήσει άλλες δύο φορές να προσεγγίσει τον Ήλιο προκειμένου να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα: στις 22 Μαρτίου και στις 19 Ιουνίου του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: