Artecniko: Δημιουργεί το Netflix των … επιχειρήσεων
- 24/12/2024, 10:30
- SHARE
Η έλλειψη υποδομών μεγάλων συνεδριακών χώρων, προξενεί προβλήματα στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για τη events παγκόσμιας εμβέλειας στην Ελλάδα.
Από το 2009, η Artecniko Productions δραστηριοποιείται στην παραγωγή Virtual και Hybrid εκδηλώσεων, στην παραγωγή υψηλής ποιότητας εταιρικών και διαφημιστικών video, στη διανομή περιεχομένου, μέσω της εξελισσόμενης υπηρεσίας αναμετάδοσης CDN (Content Delivery Network) και στην παροχή πολυμεσικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης και όλης της γκάμας των υπηρεσιών Post Production.
H εταιρεία ιδρύθηκε από το Νίκο Τσαλίκη και πλαισιώνεται από μία ομάδα έμπειρων συνεργατών που τους ενώνει η τεχνογνωσία, η δημιουργικότητα και ο επαγγελματισμός, αλλά διακρίνονται επίσης για το μεράκι και την αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν.
«Στην στρατηγική του 2025 προτεραιότητά μας είναι να αναδείξουμε και να υλοποιήσουμε περισσότερες εκδηλώσεις με χαρακτηριστικά που προάγουν την βιωσιμότητα, διότι μας ενδιαφέρει πολύ να αφήνουμε μηδενικό αποτύπωμα στα projects που αναλαμβάνουμε» αναφέρει στο Fortune Greece ο Ιδρυτής της Artecniko, Νίκος Τσαλίκης.
Δίνοντας μερικά παραδείγματα ως προς τις πράσινες πρακτικές που έχει υιοθετήσει η επιχείρησή του, σε αυτές συγκαταλέγονται η χρήση βιοδιασπώμενων προϊόντων ως props πάνω στη σκηνή, η ευαισθητοποίηση των καλεσμένων στην χρήση ηλεκτρικών μέσων μετακίνησης, καθώς επίσης και ο περιορισμός της σπατάλης φαγητού.
«Φροντίζουμε ώστε οι εκδηλώσεις μας να γίνονται σε σημεία εύκολα προσβάσιμα και παροτρύνουμε τον κόσμο να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπρόσθετα, όπου είναι δυνατόν, αξιοποιούμε το φυσικό φως και το φυσικό τοπίο, όπως έγινε σε μία εκδήλωση στη Σαντορίνη, για να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των μηχανημάτων που χρησιμοποιούμε. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού, μία επένδυση της τάξεως των 300.000 ευρώ. Η μετάβαση μας στην νέα εποχή είναι σταδιακή και υπάρχει και μία πολύ σημαντική συνεργασία με κέντρα και οργανισμούς για τον περιορισμό του food waste. Στην ολοκλήρωση κάθε event γίνεται πολύ προσεκτική συγκομιδή και το φαγητό, δεν πετιέται στα σκουπίδια. Αντιθέτως, πηγαίνει σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη» λέει χαρακτηριστικά.
Δίνοντας τη μεγάλη εικόνα για το πώς κινείται η βιομηχανία της διοργάνωσης εκδηλώσεων, τονίζει πως ο κλάδος έχει ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα και μάλιστα η ζήτηση είναι πια πιο μεγάλη από την προσφορά.
«Θα έλεγα ότι η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί hub εκδηλώσεων. Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι σωστές υποδομές για να καλύψουμε την μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται. Συνεδρία υγείας και τεχνολογίας, αλλά και μία μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση θα μπορούσαν κάλλιστα να υποστηριχθούν με επιτυχία από την ελληνική αγορά».
Δυνατό μας σημείο η ευελιξία
Το 2024 φεύγει και ο τζίρος της Artecniko κλείνει ενισχυμένος κατά 30% ενώ αντίστοιχη αύξηση σημειώθηκε και στον αριθμό των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον κ. Τσαλίκη, το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού είναι η ευελιξία, καθώς η εταιρεία του λειτουργεί με ένα καθετοποιημένο σύστημα που της επιτρέπει να αναλαμβάνει από ένα πολύ μικρό event, αλλά και να καλύπτει τις ανάγκες ακόμη και των πιο απαιτητικών πελατών σε μεγάλης κλίμακας έργα.
«Είμαστε από τις πιο δυνατές εταιρείες στο υβριδικό μοντέλο λειτουργίας – εκδηλώσεων και μάλιστα η πρώτη που διοργάνωσε παγκοσμίως μέσα στον covid, virtually, το συνέδριο του Economist στην Ελλάδα».
Προσθέτει πως οι νέες τεχνολογίες στρέφονται περισσότερο στην on demand παρακολούθηση και στην corporate επικοινωνία, ενώ αποκαλύπτει πως το επόμενο διάστημα η Artecniko σκοπεύει να λανσάρει ένα … Corporate Netflix! «Πως θα λειτουργεί; Τα εμπορικά τμήματα αλλά και τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων θα μπορούν να εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας και να δίνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να καλυφθεί τον κενό που υπάρχει ανάμεσα στην GenX και την GenZ. Διότι δυσκολεύονται πολύ να επικοινωνήσουν η μία με την άλλη και μέσω αυτής της πλατφόρμας θα μπορεί να γίνεται reskilling και upskilling οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, από οποιαδήποτε κινητή συσκευή επιθυμεί ο χρήστης».
Συνεχίζει λέγοντας πως καθώς ο κόσμος καταναλώνει περιεχόμενο on demand, η τεχνολογία σταδιακά παίρνει άλλη μορφή και χαρακτηριστικά. «Δεν είμαστε μακριά από το να δούμε για παράδειγμα σε μία ταινία όπου ο Τζέιμς Μποντ οδηγεί ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο, οι θεατές να έχουν τη δυνατότητα ακουμπώντας πάνω στην οθόνη να πληροφορηθούν για το μοντέλο του αυτοκινήτου, πόσο κοστίζει, αλλά και να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος κατευθείαν στην εταιρεία για να προβούν σε αγορά».
Ο κύριος Τσαλίκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην τεχνητή νοημοσύνη. Όπως είπε, προς το παρόν η εταιρεία του δημιουργεί ποιοτικά βίντεο όπου ο υποτιτλισμός αλλά και το VoiceOver γίνονται μέσω του ΑΙ, ωστόσο δεν πιστεύει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να αντικατασταθεί.
«Ό,τι δεν έχει συναισθηματική διάθεση – χροιά, δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μέσω ΑΙ. Το να δούμε ένα Άβαταρ να λέει τις ειδήσεις απαριθμώντας απλώς τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, ναι νομίζω ότι δεν είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο. Όμως είναι άλλο πράγμα το να γίνεται μία συνέντευξη ή να πρέπει να διεξαχθούν συμπεράσματα. Εκεί ο άνθρωπος θα εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στόχος μας θα είναι να εξελιχθούμε και να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα νέα τεχνολογικά εργαλεία και να τα αξιοποιούμε προς όφελός μας για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας» καταλήγει.