Οικονομική στήριξη made in… China. Το Πεκίνο προχωρά στη μεγαλύτερη έκδοση ομολόγων στην ιστορία για την ενίσχυση της οικονομίας
- 24/12/2024, 12:45
- SHARE
Σε συμφωνία έχουν έρθει οι κινεζικές αρχές, προκειμένου η Κίνα να εκδώσει ειδικά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 3 τρισ. γιουάν (411 δισ. δολαρίων) το επόμενο έτος. Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση επί του θέματος, το ποσό αυτό θα είναι το μεγαλύτερο ποσό χρέους που έχει εκδώσει το Πεκίνο, στην προσπάθειά του να αυξήσει τα δημοσιονομικά κίνητρα για να αναζωογονήσει την παραπαίουσα οικονομία.
Το πρόγραμμα για την έκδοση κρατικών ομολόγων το 2025, είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το φετινό ύψους 1 τρισ. γουάν και αποφασίσθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αμβλύνει το πλήγμα από την αναμενόμενη αύξηση των δασμών από μεριάς ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Τα έσοδα στοχεύουν στην ενίσχυση της κατανάλωσης μέσω προγραμμάτων επιδοτήσεων, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των επιχειρήσεων και στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε προηγμένους τομείς με γνώμονα την καινοτομία, σύμφωνα με τις πηγές οι οποίες μίλησαν στο Reuters με τον όρο της ανωνυμίας.
Τα Γραφεία Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου, το οποίο χειρίζεται τα ερωτήματα των μέσων ενημέρωσης για λογαριασμό της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο.
Οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών κρατικών ομολόγων της Κίνας αυξήθηκαν κατά 1 μονάδα βάσης (μ.β.) και 2 μ.β., αντίστοιχα, μετά την είδηση.
Η μεγαλύτερη έκδοση στην ιστορία
Η σχεδιαζόμενη ειδική έκδοση κρατικών ομολόγων του επόμενου έτους θα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ και υποδεικνύει την πρόθεση του Πεκίνου να προχωρήσει να αναλάβει ακόμη περισσότερο χρέος, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές δυνάμεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η έκδοση «ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς», σημειώνει ο Τόμι Ξιε, επικεφαλής της έρευνας Asia Macro στην OCBC Bank. «Επιπλέον, καθώς η κεντρική κυβέρνηση είναι η μόνη οντότητα με ουσιαστική ικανότητα για πρόσθετη μόχλευση, οποιαδήποτε έκδοση ομολόγων σε κεντρικό επίπεδο εκλαμβάνεται ως θετική εξέλιξη, παρέχοντας πιθανότατα πρόσθετη στήριξη στην ανάπτυξη».
Η Κίνα γενικά δεν περιλαμβάνει τα μεγάλης διάρκειας μακροπρόθεσμα ειδικά ομόλογα στα ετήσια σχέδια προϋπολογισμού, καθώς θεωρεί τα μέσα αυτά ως έκτακτο μέτρο για την άντληση εσόδων για συγκεκριμένα έργα ή στόχους ανάλογα με τις ανάγκες.
Στο πλαίσιο του σχεδίου του επόμενου έτους, περίπου 1,3 τρισ. γιουάν που θα αντληθεί μέσω των μακροπρόθεσμων ειδικών κρατικών ομολόγων θα χρηματοδοτήσει «δύο σημαντικά» και «δύο νέα» προγράμματα, δήλωσαν οι πηγές.
Οι «νέες» πρωτοβουλίες αποτελούνται από ένα πρόγραμμα επιδότησης για διαρκή αγαθά, που επιτρέπει στους καταναλωτές να ανταλλάσσουν παλιά αυτοκίνητα ή συσκευές και να αγοράζουν νέα με έκπτωση και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που επιδοτεί αναβαθμίσεις εξοπλισμού μεγάλης κλίμακας για επιχειρήσεις.
Τα «μεγάλα» προγράμματα αναφέρονται σε έργα που υλοποιούν εθνικές στρατηγικές, όπως η κατασκευή σιδηροδρόμων, αεροδρομίων και γεωργικών εκτάσεων και η δημιουργία πλεγμάτων ασφαλείας σε καίριες περιοχές, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα.
Η κρατική υπηρεσία NDRC δήλωσε στις 13 Δεκεμβρίου ότι το Πεκίνο διέθεσε πλήρως όλα τα έσοδα από το φετινό 1 τρισ. γιουάν μακροπρόθεσμα ειδικά κρατικά ομόλογα, με περίπου το 70% των εσόδων να χρηματοδοτεί τα «δύο μεγάλα» προγράμματα και το υπόλοιπο να πηγαίνει στα «δύο νέα» προγράμματα.
Απειλή από τους δασμούς
Ένα άλλο μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων εσόδων για το επόμενο έτος προορίζεται για επενδύσεις στις «νέες παραγωγικές δυνάμεις», την ομαδοποίηση του Πεκίνου για την προηγμένη μεταποίηση, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, η ρομποτική, οι ημιαγωγοί και η πράσινη ενέργεια, ανέφεραν οι πηγές.
Μία από τις πηγές δήλωσε ότι περισσότερο από 1 τρισ. γουάν θα διατεθεί για την πρωτοβουλία αυτή. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων κρατικών τραπεζών, δήλωσαν οι πηγές, καθώς οι κορυφαίες τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη συρρίκνωση των περιθωρίων στα κέρδη, τα ίδια τα υποτονικά κέρδη και την αύξηση των κόκκινων δανείων.