Μια καλιφορνέζικη startup ίσως έχει τη λύση για την παγκόσμια έλλειψη σοκολάτας

Μια καλιφορνέζικη startup ίσως έχει τη λύση για την παγκόσμια έλλειψη σοκολάτας
Photo: pixabay.com
Η εταιρεία αμφισβητεί τη παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής σοκολάτας, αναπτύσσοντας κύτταρα από κόκκους σοκολάτας και καφέ σε εργαστήριο.

Η τιμή του κακάου έχει εκτοξευθεί λόγω προβλημάτων όπως η αποδάσωση και η κλιματική αλλαγή, που καθιστούν δυσκολότερη την εξεύρεση των πολύτιμων κόκκων από τους παραγωγούς σοκολάτας. Ως απάντηση σε αυτήν την κρίση, η καλιφορνέζικη startup, California Cultured, αναπτύσσει μια καινοτόμο μέθοδο για την παραγωγή σοκολάτας και καφέ μέσω εργαστηριακής καλλιέργειας. Αντί να φυτεύει κόκκους, η εταιρεία χρησιμοποιεί κύτταρα από κόκκους κακάου και καφέ και τα καλλιεργεί σε υγρό περιβάλλον, «ξεγελώντας» τα κύτταρα ώστε να αναπτυχθούν σύμφωνα με τις επιθυμητές προδιαγραφές.

Η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον έξι μήνες και έως τρία χρόνια για την ανάπτυξη μιας κυτταρικής γραμμής, αλλά μόλις είναι έτοιμη, η παραγωγή του κακάου μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου μία εβδομάδα. «Αν μια εταιρεία θέλει να παραγάγει συγκεκριμένη ποσότητα, τους λέμε ‘θέλουμε να έχει αυτή τη γεύση και αυτή τη μυρωδιά’, και μπορούμε να παραδώσουμε μεγάλη ποσότητα κακάου σε μερικές μέρες», εξήγησε ο Άλαν Περνστάιν, ιδρυτής και CEO της California Cultured.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το 80% των ατόμων που δοκιμάζουν τα προϊόντα της δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πρόκειται για εργαστηριακά παραγόμενη σοκολάτα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του CNBC στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, οι δημοσιογράφοι του αμερικανικού δικτύου δοκίμασαν τη σοκολάτα με θετικά αποτελέσματα.

Η California Cultured στοχεύει να συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες σοκολάτας, ώστε να λανσάρει τα προϊόντα της στην αγορά. Μία από τις πρώτες συνεργασίες της θα είναι με την ιαπωνική εταιρεία Meiji, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της δημοφιλούς μάρκας Hello Panda και επενδυτής της California Cultured. Η εταιρεία σκοπεύει να λανσάρει τα προϊόντα της στην αγορά το 2025 ή το 2026, αφού πρώτα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές και κλιμακώσει την παραγωγή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: