Η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει δισ. από το φυσικό αέριο λόγω της Ουκρανίας – Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη;
- 27/12/2024, 08:59
- SHARE
της Prarthana Prakash
Η πολεμική οικονομία της Ρωσίας συντηρήθηκε, εν μέρει, από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς η Ευρώπη στηρίζεται σε αυτά για αρκετές δεκαετίες. Κλειδί για αυτή τη συμφωνία είναι η Ουκρανία, η χώρα με την οποία βρίσκεται σε πόλεμο η Ρωσία, καθώς οι χώρες έχουν συνάψει συμφωνία για να επιτρέπουν στο ρωσικό φυσικό αέριο να διέρχεται μέσω Ουκρανίας και να φτάνει στην Ευρώπη.
Η συμφωνία πλησιάζει στη λήξη της όταν τελειώσει το έτος και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε την ανανέωση της σύμβασης με τους ίδιους όρους, ακόμη και αν το θέλει το Κρεμλίνο. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για τη Ρωσία εν μέσω της πτώσης της αξίας του ρουβλίου και του παρατεταμένου πολέμου.
Τα έσοδα φυσικού αερίου της Ρωσίας από την προμήθεια αερίου που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη θα ανέλθουν σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters. Το 2023, η Ρωσία πούλησε περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου – μόνο ένα κλάσμα των πωλήσεων στην Ευρώπη πριν από την πανδημία.
Εντωμεταξύ, η Ουκρανία κερδίζει μόλις 800 εκατομμύρια δολάρια από τη διευκόλυνση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA).
«Παρά την πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις εξαγωγές φυσικού αερίου για να βλάψει την Ευρώπη, οι αγοραστές σε φιλικές προς τη Μόσχα χώρες πιέζουν τώρα την Ουκρανία να συνεχίσει τη διαμετακόμιση και το 2025», έγραψαν ειδικοί της CEPA.
Η εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Το 2022, μεγάλο μέρος αυτής της εξάρτησης χρειάστηκε να επανεξεταστεί μετά την εισβολή, αναγκάζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτοξευθούν. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις άρχισαν σιγά-σιγά να αποσυνδέονται από τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας, κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα της Gazprom ως κρατικού προμηθευτή ενέργειας.
Ενώ η Ρωσία έχει χάσει το μερίδιό της στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη από χώρες όπως το Κατάρ και η Νορβηγία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, ορισμένες χώρες όπως η Σλοβακία και η Αυστρία εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις προμήθειες. Επιπλέον, λόγω των κυρώσεων, η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα στα έσοδα που σχετίζονται με την ενέργεια, τα οποία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχτηκε ότι οι επικείμενες συνέπειες από τη σύμβαση μεταφοράς φυσικού αερίου είναι «πολύ δύσκολες και απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή», τη Δευτέρα.
Μια απότομη άνοδος της τιμής της ενέργειας λόγω της σύμβασης μεταφοράς φυσικού αερίου είναι απίθανη. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα τέλη διέλευσης είναι πολύ υψηλότερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις αβεβαιότητες, αποκλείοντάς το αέριο αυτό ως βιώσιμη επιλογή για χώρες όπως η Ουγγαρία.
Η οικονομία της Ρωσίας έχει παρουσιάσει κάποιες ρωγμές λόγω του πληθωρισμού και της υπερέκθεσης από κλάδους που σχετίζονται με τον στρατό. Αλλά συνολικά, παρέμεινε ανθεκτική παρά τον πόλεμο που διαρκεί ήδη σχεδόν τρία χρόνια.
Για παράδειγμα, η Ρωσία έχει δημιουργήσει εμπορικές σχέσεις με συμμάχους αλλού στον κόσμο, όπως την Κίνα και την Ινδία. «Η ρωσική οικονομία έχει προσαρμοστεί και οι βασικοί κλάδοι έχουν βρει τρόπους να προμηθεύονται τα αγαθά και τα εξαρτήματα που χρειάζονται από εναλλακτικούς προμηθευτές ή μέσω πιο κυκλικών εμπορικών οδών», έγραψε νωρίτερα αυτό το έτος ο Sergey Vakulenko, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Η ισορροπία μεταξύ καριέρας και οικογένειας του δισεκατομμυριούχου CEO της Rocket Lab
- Τι αποκαλύπτουν οι ιδιωτικές πτήσεις του Έλον Μασκ για τη φετινή επιρροή του
Πηγή: Fortune.com