Μπαράζ προστίμων σε τραπεζικούς κολοσσούς

Μπαράζ προστίμων σε τραπεζικούς κολοσσούς

Το πρόστιμο ύψους 3,2 δισ. δολ επιβλήθηκε για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

«Έβρεξε» πρόστιμα για πέντε μεγάλες τράπεζες από τις εποπτικές αρχές Βρετανίας, ΗΠΑ και Ελβετίας για την χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος . Το πρόστιμο ύψους 3,2 δισ. δολ. επιβλήθηκε σε Citigroup, HSBC, JPMorgan Chase, UBS και Royal Bank of Scotland, οι οποίες συμφώνησαν σε συνολικό διακανονισμό με τις εποπτικές αρχές και παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν τον απαιτούμενο εσωτερικό έλεγχο για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η χειραγώγηση στην αγορά συναλλάγματος ξεκίνησε το 2009 και συνεχίστηκε μέχρι και το 2012. Trader συναλλάγματος των τραπεζών συντόνιζαν τις κινήσεις με τους με συναδέλφους άλλων τραπεζών ώστε να κατευθύνουν τις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τη διαμόρφωση του κρίσιμου WM/Reuters fix.
Οι εποπτικές αρχές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι trader αντάλλασσαν μεταξύ τους πληροφορίες για τις κινήσεις πελατών και συμφωνούσαν σε στρατηγικές trading χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα chat rooms.

Τα πρόστιμα
Η βρετανική εποπτική αρχή επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ στις πέντε τράπεζες ύψους 1,7 δισ. δολ. για «αποτυχία στον έλεγχο της επιχειρηματικής πρακτικής». Δεν προχώρησε σε διακανονισμό με την Barclays δηλώνοντας ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τις πρακτικές της τράπεζας. Η αμερικανική Commodity Futures Trading Commission επέβαλε συνολικά πρόστιμο 1,4 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Ο πέλεκυς ήταν πιο βαρύς για την UBS, η οποία καλείται συνολικά να καταβάλει 803 εκατ. ευρώ στις βρετανικές και αμερικανικές εποπτικές αρχές και στην ελβετική Finma. Το πρόστιμο για τη Citigroup αγγίζει τα 668 εκατ. δολ., για την JPMorgan τα 662 εκατ. δολ., για τη Royal Bank of Scotland τα 634 εκατ. δολ. και για την HSBC Holdings τα 618 εκατ. δολ.

Τα προβλήματα για τις εν λόγω τράπεζες όμως, φαίνεται πως δεν τελειώνουν εδώ. Για ορισμένες εξ αυτών αναμένεται να ανακοινωθούν νέα πρόστιμα αργότερα σήμερα από μία ακόμη αμερικανική αρχή, το Office of the Comptroller of the Currency. Σε αυτό το διακανονισμό εκτιμάται ότι θα συμμετέχει και η Bank of America.

Η RBS άλλωστε, δήλωσε σήμερα πως βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες αρχές, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για το ζήτημα της χειραγώγησης στην αγορά συναλλάγματος. Αναφέρει μάλιστα ότι «η χρονική συγκυρία και το ύψος των νέων διακανονισμών θα μπορούσε να είναι σημαντικό».

«Ο πρωτοφανής ομαδικός διακανονισμός μεταξύ διαφόρων εποπτικών αρχών και πολλών τραπεζών αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα αξιοπιστίας για τις τράπεζες» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Ο κλάδος έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια πολλά πρόστιμα αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων για παράτυπη συμπεριφορά, από τη χειραγώγηση του Libor μέχρι εμπορικές πρακτικές».

Οι αντιδράσεις των τραπεζών
Με ξεχωριστές ανακοινώσεις, Citi, JPMorgan και RBS δήλωσαν ότι έχουν βελτιώσει σημαντικά τα συστήματα εσωτερικών ελέγχων. «Η συμπεριφορά των trader που περιγράφεται από το σημερινό διακανονισμό είναι απαράδεκτη. Αν και οι διακανονισμοί αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχουμε καταγράψει, συνεχίζουμε με περαιτέρω εκπαίδευση και νέες βελτιώσεις και αυτό θα παραμείνει βασική μας προτεραιότητα» αναφέρει η ανακοίνωση της JPMorgan.

Η Royal Bank of Scotland δήλωσε από την πλευρά της ότι έχει θέσει 50 νυν και πρώην στελέχη της υπό έρευνα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες για έξι άτομα. Σημειώνει επίσης ότι τρία άτομα έχουν απολυθεί, ενώ η επιτροπή αποζημιώσεων εξετάζει και πιθανή αλλαγή πολιτικής.