Τριμερής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου: Τα μηνύματα προς Τουρκία και Συρία
- 08/01/2025, 09:45
- SHARE
Με θέμα την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY) και με φόντο μια πιθανή τουρκοσυριακή συμφωνία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, πραγματοποιείται σήμερα Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντάται με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Τόσο η τριμερής όσο και η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο θεωρούνται κρίσιμες σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης στην ευρύτερη περιοχή, με την Ελλάδα να προβάλλει ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
Οι εξελίξεις στη Συρία, τις οποίες επιχειρεί να ελέγξει η Τουρκία, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών, καθώς δοκιμάζουν τις ισορροπίες που τείνουν να διαμορφωθούν στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώνεται ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ενώ προωθείται και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY), επένδυση 4,2 δισ. ευρώ. Το έργο έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και, κατ’ επέκταση, στην Ευρώπη, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW ΑΠΕ που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο. Τα 3.000 αυτά MW ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το έργο GREGY, θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Το GREGY, που προωθεί η εταιρεία Elica του ομίλου Κοπελούζου, έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) και βρίσκεται στη φάση εκπόνησης των απαραίτητων μελετών για τον καθορισμό της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου, τα σημεία προσαιγιάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και τον συνολικό προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι για την εκπόνηση των μελετών βυθού, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 20 διεθνείς εταιρείες και αναμένεται η ανακοίνωση των οικονομικών προσφορών ενώ στο πλαίσιο της Συνόδου του Καϊρου αναμένεται να συζητηθεί και η συμμετοχή του Αιγύπτιου Διαχειριστή (EETC) στο έργο, καθώς ο αντίστοιχος ελληνικός οργανισμός, ΑΔΜΗΕ, έχει ήδη υπογράψει MOU με την Elica με την προοπτική να αποκτήσει το 33,3%.
Το έργο θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για τη δημιουργία πράσινων ενεργειακών διαδρόμων που θα συνδέουν τον Νότο με τον Βορρά και δείχνει τη στρατηγική κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας και της πράσινης μετάβασης. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κινηθεί το προηγούμενο διάστημα επαφές στελεχών της ελληνικης κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, που συνοδεύουν την ελληνική αποστολή στο Κάιρο. Επιπλέον, συμμετέχουν Έλληνες επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων στελέχη του ομίλου Κοπελούζου.
Εξάλλου, η ατζέντα εκτός από την ενεργειακή συνεργασία περιλαμβάνει επαφές επιχειρηματιών από τις τρεις χώρες, με στόχο διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στην περιοχή.
Επιπλέον, θα συζητηθεί το μεταναστευτικό αλλά και οι εξελίξεις στη Συρία, με τις ελληνικές θέσεις να παραμένουν σταθερές με γνώμονα την ενότητα, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και τον σεβασμό των θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας. Αυτά προβλέπεται να είναι τα μηνύματα της Αθήνας την ώρα που η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα στην περιοχή εκμεταλλευόμενη την επιρροή της στο νέο πολιτικό καθεστώς.