Μπορεί όντως ο Τραμπ να εξαγοράσει τη Γροιλανδία; – 6 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε

greenland
Picture taken on July 5, 2024 shows the Greenland flag in the village of Igaliku in Greenland. The small village is located on the Qaqortoq Peninsula in the area of southern Greenland where the viking Erik the Red's ships arrived more than 1000 years ago. Donald Trump confirmed on January 6, 2024 that his eldest son Don Jr plans to visit Greenland, two weeks after the US president-elect suggested that Washington annex the autonomous Danish territory. (Photo by Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT Photo: AFP
Τα τεράστια αποθέματα κρίσιμων ορυκτών και ορυκτών καυσίμων είναι περιζήτητα για ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.

«Ψηλά» στην παγκόσμια βρίσκονται οι αναφορές του εκλεγμένου πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περί εξαγοράς της Γροιλανδίας από τη Δανία.

Το Bloomberg σημειώνει πως ο Τραμπ πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα το 2019, κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ως πρόεδρος. Τόσο τότε όσο και τώρα, η απάντηση από την άλλη πλευρά της φανταστικής συναλλαγής ήταν ένα ηχηρό «όχι». Απτόητος, απειλεί τώρα να επιβάλει εμπορικούς δασμούς «σε πολύ υψηλό επίπεδο» στη Δανία, αν δεν υποχωρήσει.

Γιατί να θέλει ο Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία;

Όπως σίγουρα γνωρίζει ο Τραμπ, άλλοι ηγέτες των ΗΠΑ έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία για τέτοιες μεγαλεπήβολες ιδέες, με τον Άντριου Τζόνσον να μένει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που επέβλεψε την απόκτηση της Αλάσκας από τη Ρωσία το 1867.

Όταν ο Τραμπ πρότεινε μια πιθανή αγορά της Γροιλανδίας το 2019, την παρουσίασε ως «μια μεγάλη συμφωνία ακινήτων» που θα μπορούσε να διευκολύνει τα κρατικά οικονομικά της Δανίας.

Το επιχείρημά του αυτή τη φορά είναι ότι ο έλεγχος του νησιού από τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμφέροντα έχουν οι ΗΠΑ στη Γροιλανδία;

Βρίσκεται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής και αποτελεί εδώ και καιρό ένα σημείο έντασης μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων.

Εκτός του ότι είναι μεγαλύτερη από το Μεξικό και τη Σαουδική Αραβία, η Γροιλανδία έχει στρατηγική θέση που εκτείνεται στον Βόρειο Ατλαντικό και την Αρκτική, μια περιοχή της οποίας τα τεράστια αποθέματα κρίσιμων ορυκτών και ορυκτών καυσίμων είναι περιζήτητα για τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Εκεί βρίσκεται ήδη η βορειότερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ και ένας σταθμός ραντάρ που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση πυραυλικών απειλών και την παρακολούθηση του διαστήματος.

Πόσο αξιόπιστη είναι η ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα αγοράσουν τη Γροιλανδία;

Μέχρι πριν από έναν αιώνα, αυτού του είδους οι συναλλαγές δεν ήταν ασυνήθιστες: Πριν από την αγορά της Αλάσκας, οι ΗΠΑ αγόρασαν την περιοχή της Λουιζιάνα από τη Γαλλία για 15 εκατομμύρια δολάρια το 1803.Υπάρχει ακόμη και ένα προηγούμενο που αφορά τη Δανία.

Η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης πούλησε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ το 1917.

Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά άλλα νησιά προς πώληση, αλλά τείνουν να είναι μικρότερα και να βρίσκονται σε θερμότερα κλίματα. Ο Τζόζεφ Μπλόχερ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke έγραψε το 2014 ότι «η αγορά για κυρίαρχα εδάφη φαίνεται να έχει στερέψει».

Πόσο κοστίζει η αγορά της Γροιλανδίας;

Δεδομένου ότι το νησί των 2,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν διατίθεται επί του παρόντος στην αγορά, δεν υπάρχουν διαθέσιμες αποτιμήσεις. Ωστόσο, για να πάρετε μια ιδέα για το πόσο θα μπορούσε να αποκτηθεί, αξίζει να σημειωθεί ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ανήλθε λίγο πάνω από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Το νησί λαμβάνει ετήσια επιχορήγηση ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Δανία. Για λόγους προοπτικής, η τιμή αγοράς της Αλάσκας το 1867, 7,2 εκατομμύρια δολάρια, θα μεταφραζόταν σε λίγο πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια σήμερα – κάτι που οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι θα ήταν μια αρκετά καλή συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα μπορούσε ο Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία;

Δεν είναι σαφές. Όταν έθεσε την ιδέα το 2019, ο επίκουρος καθηγητής Ράσμους Λίντερ Νίλσεν του Πανεπιστημίου της Γροιλανδίας δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η Δανία δεν μπορεί να πουλήσει τη Γροιλανδία επειδή ο νόμος περί αυτοδιοίκησης του 2009 «ορίζει σαφώς ότι οι κάτοικοι της Γροιλανδίας είναι ο δικός τους λαός».

Η καλύτερη ελπίδα του Τραμπ θα ήταν η περιοχή να αποκτήσει την ανεξαρτησία της και στη συνέχεια να επιλέξει να κανονίσει την πώληση στις ΗΠΑ.

Όπως αποδεικνύεται, η απόσχιση από τη Δανία συζητείται εδώ και καιρό στη Γροιλανδία, και πέρυσι οι τοπικοί νομοθέτες παρουσίασαν ένα σχέδιο συντάγματος για ένα ανεξάρτητο έθνος – αν και η πλήρης ανεξαρτησία μπορεί να απέχει ακόμη αρκετά για το νησί των 57.000 κατοίκων.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μουτ Μπούρουπ Έγκεντε δήλωσε ως απάντηση στην τελευταία πρόταση του Τραμπ ότι το νησί «δεν θα είναι ποτέ προς πώληση», αν και το έδαφος εξακολουθεί να είναι ανοιχτό στο να συνεργαστεί και να εμπορεύεται περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως με τους γείτονές του.

Νωρίτερα φέτος, η αυτόνομη αρχή της Γροιλανδίας δημοσίευσε ένα σχέδιο εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας που εξέφραζε την επιθυμία να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με τη Βόρεια Αμερική μέσω του εμπορίου κρίσιμων ορυκτών. Πρότεινε να δοθεί στους κατοίκους της Γροιλανδίας μεγαλύτερος λόγος σε βασικά θέματα άμυνας, τα οποία ιστορικά εποπτεύονταν από τη Δανία.

Θα μπορούσε ο Τραμπ να το κάνει αυτό μόνος του;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει χρήματα για την αγορά της Γροιλανδίας.

Αλλά ο Τραμπ έχει δείξει στο παρελθόν προθυμία να προσπαθήσει να παρακάμψει την εξουσία του Κογκρέσου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, όταν το Κογκρέσο αρνήθηκε να διαθέσει χρήματα για περισσότερη περίφραξη στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, ο Τραμπ έκανε επιδρομή στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για να βρει κονδύλια γι’ αυτό. Το Ανώτατο Δικαστήριο τον υποστήριξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com