Η Κίνα εξέπεμψε 11 δισ. μετρικούς τόνους αερίων του θερμοκηπίου – Ο μεγαλύτερος ρυπαντής άνθρακα στον κόσμο

Η Κίνα εξέπεμψε 11 δισ. μετρικούς τόνους αερίων του θερμοκηπίου – Ο μεγαλύτερος ρυπαντής άνθρακα στον κόσμο
epa10133364 China's flag flutters along a road in Beijing, China, 22 August 2022. China has cut its benchmark loan rates to help revive its economy. China's one year loan prime rate was cut from 3.7 percent to 3.65 percent, while the loan rates for mortgages were cut from 4.45 percent to 4.3 percent, the People's Bank of China (PBOC) said. EPA/MARK R. CRISTINO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ως υπογράφοντας τη Συμφωνία του Παρισιού, η Κίνα είναι πλέον υποχρεωμένη να υποβάλλει λεπτομερείς αριθμούς εκπομπών κάθε δύο χρόνια.

Η Κίνα εξέπεμψε το 2021 13 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους αερίων του θερμοκηπίου που επιβαρύνουν το κλίμα , αυξημένα κατά 4,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε στην τελευταία επίσημη υποβολή της προς τα Ηνωμένα Έθνη, που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή.

Ο αριθμός αυτός είναι ο πιο πρόσφατος επίσημος υπολογισμός των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την Κίνα, μακράν τον μεγαλύτερο ρυπαντή άνθρακα στον κόσμο. Η τελευταία επίσημη εκτίμηση κάλυπτε το 2017 και μετρούσε τις συνολικές εκπομπές σε 11,55 δισεκατομμύρια τόνους.

Ως υπογράφοντας τη Συμφωνία του Παρισιού, η Κίνα είναι πλέον υποχρεωμένη να υποβάλλει λεπτομερείς αριθμούς εκπομπών κάθε δύο χρόνια, καθώς και εκθέσεις προόδου σχετικά με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό της.

Η πρώτη διετής έκθεση της Κίνας, που υποβλήθηκε επίσημα στο κλιματικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Δεκεμβρίου, έδειξε ότι οι ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου – συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και άλλων – αυξήθηκαν περισσότερο από 70% από το 2005, λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης ενέργειας. Οι εκπομπές που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα το 2021 αντιστοιχούσαν σε 11 δισεκατομμύρια τόνους, δηλαδή το 76,9% του συνόλου.

Μεταξύ των κύριων τομέων, οι εκπομπές από την παραγωγή τσιμέντου ανήλθαν σε 802 εκατομμύρια τόνους CO2 το 2021, μειωμένες κατά 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ως αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής κλίνκερ. Οι εκπομπές από την τήξη χάλυβα μειώθηκαν επίσης κατά 2,3% σε 65,5 εκατομμύρια τόνους.

Η Κίνα στοχεύει να φέρει τις συνολικές εκπομπές CO2 στο ανώτατο σημείο πριν από το 2030, αλλά αγωνίζεται να επιτύχει έναν ενδιάμεσο στόχο του 2025 για τη μείωση της ποσότητας CO2 που παράγεται ανά μονάδα οικονομικής ανάπτυξης κατά 18% μεταξύ 2021 και 2025.Το Πεκίνο αναμένεται να δημοσιεύσει επικαιροποιημένους κλιματικούς στόχους για το 2035 στα Ηνωμένα Έθνη πριν από τον Φεβρουάριο. Μια κρατική δεξαμενή σκέψης συνέστησε στην κυβέρνηση να συμπεριλάβει μια δέσμευση για τη μείωση των συνολικών εκπομπών για πρώτη φορά και την υπόσχεση να διπλασιάσει την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Κίνα δήλωσε ότι θα πρέπει να δαπανήσει 26,8 τρισεκατομμύρια γουάν (3,66 τρισεκατομμύρια δολάρια) από το 2024, προκειμένου να επιτύχει τον κρατικό στόχο να γίνει «ουδέτερη ως προς τον άνθρακα» έως το 2060.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com