Στα ραντάρ μεγάλων funds οι ελληνικές startups. Χρηματοδότηση 1,3 δισ. δολ. το 2024
- 10/01/2025, 11:23
- SHARE
Ιδιαίτερη δυναμική παρουσίασε η επενδυτική δραστηριότητα στις ελληνικές startup τη χρονιά που πέρασε, γεμίζοντας το οικοσύστημα με άνεμο αισιοδοξίας. Συνολικά, τα επίπεδα χρηματοδότησης το 2024 ξεπέρασαν εκείνα του 2023, φτάνοντας το $1,3 δισ. – ένα ευπρόσδεκτο σημάδι εμπιστοσύνης μετά από δύο συνεχόμενα έτη συρρίκνωσης, με κορυφαίους επενδυτές να ηγούνται γύρων και να υποστηρίζουν ομάδες.
Σε μια χρονιά περιορισμένης παγκόσμιας ρευστότητας, σημειώθηκε η μεγαλύτερη εξαγορά τεχνολογικής εταιρείας στην Ελλάδα, ύψους $1,2 δισ. Ο λόγος για την απόκτηση της BETA CAE από την Cadence, μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες M&A για τεχνολογικές εταιρείες στην Ευρώπη φέτος.
Το συνολικό ποσό που συγκέντρωσαν οι ελληνικές startups παγκοσμίως το 2024 έφτασε τo $1,3 δισ., ξεπερνώντας το αντίστοιχο του 2023 κατά $200 εκατ. Έτσι, παρά τη σημαντική πτώση από την κορύφωση της ευφορίας πριν λίγα χρόνια, το ποσό αυξάνεται. Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσό ήταν $962 εκατ. το 2019 και $1,2 δισ. το 2020.
Το 2024, στη λίστα των επενδυτών εντάχθηκαν ονόματα όπως οι Sequoia (Reflection AI), Andreessen Horowitz (Kaedim, Pantheon AI και άλλες), General Catalyst (Dealops), Alibaba (Connectly), NATO Innovation Fund (iCOMAT), Point Nine (BlueLayer), Atomico (Harbor Lab), Eurazeo (Kinvent) και άλλοι. Βέβαια, παρόλο που το συνολικό ποσό χρηματοδότησης ακολουθεί μια ανοδική μακροπρόθεσμη τάση, ο αριθμός των γύρων χρηματοδότησης παρέμεινε σχετικά σταθερός, με περίπου 150 γύρους ανά έτος.
Αναλύοντας τα δεδομένα, η διαφορά μεταξύ συνολικής χρηματοδότησης και αριθμού γύρων αποδίδεται εν μέρει στα μεγαλύτερα μεγέθη γύρων – μια τάση που ακολουθεί την παγκόσμια αγορά. Ο μέσος γύρος Seed ήταν $1,8 εκατ. το 2019 έναντι $3,5 εκατ. πέρυσι. Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσό για startups στις ΗΠΑ ήταν $1,5 εκατ. το 2019 και $4,5 εκατ. πέρυσι, σημειώνει το Marathon Venture Capital.
Η κατανομή αυτών των γύρων ανά στάδιο έχει επίσης εξελιχθεί. Συγκεκριμένα, είδαμε περισσότερους γύρους Growth (μετά το Series A) το 2024 (24) έναντι 14 γύρων το 2019. Αντίθετα, πέρυσι είχαμε τους λιγότερους γύρους Series A από το 2019, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση “Series A Crunch”.
Εξαγορές
Δώδεκα ελληνικές startups εξαγοράστηκαν το 2024. Ο αριθμός ήταν σχετικά χαμηλότερος σε σχέση με το 2023 (12 έναντι 16), ακολουθώντας τη διεθνή επιβράδυνση στις εξαγορές τεχνολογίας. Μερικές περιπτώσεις που είδαμε το 2024, πέρα από την BETA CAE, ήταν οι εξαγορές της InAccel από την Intel, της Multi από την OpenAI, της Syft Analytics από την Xero και άλλες.
Σύμφωνα με τη Marathon, η συνολική χρηματοδότηση από επιχειρηματικά κεφάλαια το 2024 αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με το 2023, φτάνοντας τα $400 εκατ. Πρόκειται για σημαντική αύξηση από τα $250 εκατ. που συγκεντρώθηκαν πριν από πέντε χρόνια. Περίπου το ένα τρίτο αυτών των γύρων αφορούσε εταιρείες AI, καθιστώντας την τεχνητή νοημοσύνη τον κορυφαίο τομέα για επενδύσεις. Άλλοι σημαντικοί τομείς περιλάμβαναν την υγειονομική περίθαλψη, το fintech, την κλιματική τεχνολογία και άλλα. Οι startups στην Ελλάδα συμμετείχαν σε περίπου 60 γύρους χρηματοδότησης πέρυσι. Ο αριθμός αυτός παραμένει σταθερός από το 2019, παρόμοια με την πορεία των ελληνικών startups παγκοσμίως.
Μεγέθη γύρων και εξαγορές
Μια διαφορά μεταξύ των startups που διατηρούν δραστηριότητα στην Ελλάδα σε σύγκριση με αυτές που δεν το κάνουν αφορά τα χαμηλότερα μέσα μεγέθη γύρων. Ο μέσος γύρος Seed και Growth για τις πρώτες το 2024 ήταν $2,1 εκατ. και $27,8 εκατ., ενώ το αντίστοιχο για τις δεύτερες ήταν $5,1 εκατ. και $53,3 εκατ. Αυτό μπορεί να αποδοθεί και στις διαφορετικές δαπάνες προσωπικού, καθώς οι περισσότερες μη ελληνικές startups δραστηριοποιούνται σε τεχνολογικά κέντρα όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο κ.λπ.
Οι ανακοινωμένες εξαγορές ήταν πολύ λιγότερες για startups με δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος (3 έναντι 11). Παρ’ όλα αυτά, το 2024 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής τεχνολογικής εταιρείας. Η BETA CAE, μια εταιρεία λογισμικού προσομοιώσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που δημιουργεί $90 εκατ. ετήσια έσοδα εξυπηρετώντας κορυφαίους πελάτες στους τομείς αυτοκινήτων, αεροδιαστημικής, άμυνας και άλλους, εξαγοράστηκε από την Cadence (NASDAQ:CDNS), παγκόσμιο ηγέτη στον σχεδιασμό ηλεκτρονικών συστημάτων, για $1,24 δισ. Πρόκειται για μια κομβική στιγμή για τον κλάδο μας και μια απόδειξη της αυξανόμενης φιλοδοξίας των Ελλήνων ιδρυτών τεχνολογίας να δημιουργούν εταιρείες που καθορίζουν τον κλάδο, σημειώνει η Marathon.