Γιώργος Λαμπρινός (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, GEP): Επαγγελματική Υγεία, πυλώνας ευημερίας της κοινωνίας
- 13/01/2025, 10:00
- SHARE
Γράφει o Γιώργος Λαμπρινός – Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, GEP
Στην εποχή που η τεχνολογία διεισδύει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, ο τομέας της υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο, και βασικό ζητούμενο είναι το πώς θα μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε ώστε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο υγείας, τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η διευρυμένη έννοια της επαγγελματικής υγείας επεκτείνεται πλέον και εκτός των στενών ορίων του εργασιακού περιβάλλοντος, προσεγγίζοντας ολιστικά τα θέματα υγείας των εργαζομένων.
Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου
Το θεσμικό πλαίσιο επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στη χώρα μας σχεδιάστηκε το 1985 και σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στις βασικές σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις. Αν λάβουμε υπόψη και τη μετεξέλιξη του εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς έννοιες όπως το πού εργάζομαι, πού διαμένω, ποιες ώρες εργάζομαι, ποια γλώσσα μιλάω, ποια μέσα χρησιμοποιώ στην εργασία μου είναι πρωταρχικής σημασίας, η ανάγκη για ριζική αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ιατρικός φάκελος υγείας του εργαζόμενου. Εν έτει 2024, στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, τα ιατρικά δεδομένα των εργαζομένων, βάσει νόμου, προβλέπεται να τηρούνται υποχρεωτικά σε έντυπη μορφή. Εκατοντάδες χιλιάδες φάκελοι υγείας περιέχουν ιατρικά δεδομένα εργαζομένων αποτυπωμένα χειρόγραφα, φυλασσόμενα σε ερμάρια, με το ιατρικό απόρρητο να «διασφαλίζεται» μέσω μίας κλειδαριάς.
Πηγαίνοντας όμως και ένα βήμα μπροστά, ποια είναι η δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των ιατρικών δεδομένων προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας μας συνολικά, όταν τηρούνται με αυτό τον τρόπο;
Ψηφιακός Φάκελος Υγείας Εργαζομένου
Η ψηφιοποίηση του φακέλου υγείας, εκτός από την ευκολία αποθήκευσης, αναζήτησης και αποδοτικότερης διαχείρισης, θα επιτρέψει την αξιοποίηση των ιατρικών δεδομένων στα μέγιστα, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
Ανάλυση τάσεων και στρατηγικές προαγωγής υγείας
Τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων που στοχεύουν στη μείωση των επαγγελματικών ασθενειών και τη βελτίωση της υγείας των εργαζομένων. Επιπλέον, με την κατάλληλη διαχείριση και ανάλυση μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την επιλογή αποτελεσματικών στρατηγικών και δράσεων για την προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας και να συμβάλλουν στον σχεδιασμό εξατομικευμένων προγραμμάτων ευεξίας, όπως η διατροφή, η άσκηση και άλλες δραστηριότητες που προάγουν την υγεία.
Ασφάλεια και Προστασία Δεδομένων
Ο ψηφιακός φάκελος υγείας είναι ασφαλέστερος και προστατεύεται από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε άτομα που δεν έχουν άδεια. Η προστασία των δεδομένων είναι κρίσιμη, καθώς οι ψηφιακοί φάκελοι υγείας περιέχουν προσωπικά και ευαίσθητα πληροφοριακά δεδομένα, ωστόσο οι νομοθετικές και τεχνικές προστασίες, όπως ο GDPR στην ΕΕ, εξασφαλίζουν ότι τα δεδομένα αποθηκεύονται και αξιοποιούνται πληρώντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας.
Συνεργασία Πολιτείας και επιχειρηματικού τομέα
Η επιτυχία αυτής της μεταρρύθμισης και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ξεκινάει από το υπουργείο Εργασίας, ως αρμόδιο για την υγεία και ασφάλεια εργασίας και το υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει ήδη κάνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της ψηφιακής υγείας και έχει σημαντική τεχνογνωσία να προσφέρει. Αναγκαία είναι και η εμπλοκή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, ως ελεγκτικός φορέας της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με την εκάστοτε νομοθεσία. Οι επιχειρήσεις καταρχήν θα κληθούν να ευθυγραμμιστούν με το νέο θεσμικό πλαίσιο, ενώ ήδη σήμερα αρκετές αξιοποιούν την τεχνολογία και εφαρμόζουν λύσεις ψηφιακής υγείας, προς όφελος των εργαζομένων τους, πάνω και πέρα από τις προδιαγραφές τις παρωχημένης νομοθεσίας. Η εμπειρία από την «προαιρετική» χρήση ψηφιακού φακέλου υγείας, τόσο από πλευράς εργοδοτών, όσο και από πλευράς των επαγγελματιών υγείας, είναι πολύτιμη και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία κατά τον σχεδιασμό. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους. Έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και τη χώρα μας, καθώς ο πλούτος των ιατρικών δεδομένων που θα μπορούν να αντληθούν είναι πολύτιμος και η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να χαράξει στρατηγικές και πολιτικές υγείας για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο, βασισμένη σε μία πληθώρα έγκυρων πρωτογενών δεδομένων.
Η ψηφιοποίηση του φακέλου υγείας των εργαζομένων δεν είναι το μέλλον. Είναι το παρόν και η Πολιτεία οφείλει να είναι ο θεματοφύλακας του νέου θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να επιβλέπει την ορθή εφαρμογή του και να υλοποιεί τις απαραίτητες παρεμβάσεις και διορθώσεις, όπου και όποτε απαιτείται, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των δεδομένων, την προστασία της ιδιωτικότητας και τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης της υγείας σε όλους τους πολίτες.
*Η ειδική έκδοση «CEO Initiative Book» κυκλοφορεί μαζί με το νέο τεύχος του Fortune Greece από την Παρασκευή 20/12 στα περίπτερα.
Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ON LINE ΕΚΔΟΣΗ ME ENA KΛΙΚ ΣΤΟ Fortune Members