Ελεγκτικό Συνέδριο: Μόνο το 1/3 των ΝΠΔΔ υποβάλλουν εμπρόθεσμα τους ετήσιους απολογισμούς και ισολογισμούς τους

Ελεγκτικό Συνέδριο: Μόνο το 1/3 των ΝΠΔΔ υποβάλλουν εμπρόθεσμα τους ετήσιους απολογισμούς και ισολογισμούς τους
Business team meeting present, investor colleagues consultation and conference new strategy plan business and market growth on financial document graph report, Meeting and Talking. Photo: Shutterstock
Το Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσιοποίησε την έκθεση ελέγχου (3/2024), για την «Δημοσιονομική πειθαρχία και διαφάνεια στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου».

Σύμφωνα με έκθεση ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου μόνο το 1/3 των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου υποβάλλουν εμπρόθεσμα τους ετήσιους απολογισμούς και ισολογισμούς τους.

Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσιοποίησε την έκθεση ελέγχου (3/2024), για την «Δημοσιονομική πειθαρχία και διαφάνεια στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου», σύμφωνα με την οποία «μόνο το 1/3 των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου υποβάλλουν εμπρόθεσμα σε αυτό τους ετήσιους λογαριασμούς τους (απολογισμό και ισολογισμό).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διερευνώντας τα αίτια της καθυστερημένης ή και καθόλου υποβολής των ετήσιων λογαριασμών τους, έλεγξε 70 ΝΠΔΔ, μεταξύ των οποίων Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία και κατέληξε στα ακόλουθα πορίσματα:

«1. Μεγάλες καθυστερήσεις στην κατάρτιση του ισολογισμού: Διαπιστώθηκε έλλειψη προσωπικού με τις αναγκαίες λογιστικές γνώσεις για την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και τη σύνταξη του ισολογισμού. Επιπλέον, ελλείψεις στα πληροφοριακά συστήματα δυσχεραίνουν τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων, όπως συμβαίνει με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην Ο.Α.Ε.Δ.), η οποία, για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τη δεκαετία δεν έχει εγκεκριμένους ισολογισμούς.

2. Η κατάρτιση των ισολογισμών και ο έλεγχος αυτών ανατίθεται σε εξωτερικούς συνεργάτες και ορκωτούς ελεγκτές μετά πάροδο πολλών ετών από το τέλος της οικονομικής χρήσης. Η εκτέλεση των σχετικών συμβάσεων δεν παρακολουθείται συστηματικά από τους φορείς. Η καθυστέρηση αυτή συμπαρασύρει και τα επόμενα στάδια της διαδικασίας με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η έγκριση των λογαριασμών εντός των νόμιμων προθεσμιών.

3. Καθυστερήσεις στο στάδιο της έγκρισης των απολογισμών από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα, ιδίως όταν διαπιστωθεί έλλειμμα. Οι καθυστερήσεις εντείνονται όταν οι οικονομικές καταστάσεις υπόκεινται σε διαδοχικές εγκρίσεις, για τις οποίες δεν υφίσταται αναλυτικό χρονοδιάγραμμα, από εποπτεύοντες το νομικό πρόσωπο φορείς.

4. Παντελής έλλειψη λογοδοσίας και μη υποβολή εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων εκ μέρους νομικών προσώπων, στα οποία συγκαταλέγονται ο ΕΟΠΥΥ, ο e-ΕΦΚΑ και ο ΟΠΕΚΑ, λόγω μη οριστικοποίησης των οικονομικών δεδομένων (σύνταξης και έγκρισης οικονομικών καταστάσεων) των φορέων που εντάχθηκαν σε αυτά. Η αδυναμία κατάρτισης των λογαριασμών τους δεν έχει έως σήμερα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά παρά τις συνεχείς νομοθετικές παρατάσεις της σχετικής προθεσμίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: