Sunlight: Γιατί ακυρώθηκε η επένδυση για Gigafactory μπαταριών στη Δυτική Μακεδονία
- 14/01/2025, 14:00
- SHARE
Ο Όμιλος Sunlight σταματά τα σχέδια για κατασκευή Gigafactory μπαταριών λιθίου, όπως ενημέρωσε με σχετική του επιστολή το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ στην οποία αναφέρει ότι δεν θα αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση ύψους 245 εκατ.ευρώ που είχε εξασφαλίσει για αυτόν τον σκοπό.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης που σχεδιαζόταν στη Δυτική Μακεδονία και αναμενόταν να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.
Με την ακύρωση του project συνδέεται και η αποχώρηση του Νίκου Μαντζούφα απ’ τον Όμιλο Sunlight, ο οποίος είχε καθήκοντα Chief Funding and Institutional Affairs Officer της επένδυσης. Την αποχώρησή του γνωστοποίησε ο ίδιος με ανάρτησή του, όπου αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν πολλά ως προς την προσέληκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων στην Ευρώπη τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα.
Οι αιτίες της ακύρωσης της επένδυσης εντοπίζονται στον ισχυρό ανταγωνισμό της Κίνας που είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν 16 επενδύσεις για την παραγωγή μπαταριών λιθίου.
Αναλυτικά, η ανάρτηση:
«Μετά από σχεδόν έναν χρόνο, αποχωρώ από τη Sunlight Energy Storage Group. Σε αυτό το διάστημα, ασκώντας καθήκοντα ως Chief of Funding and Institutional Affairs Officer, είχα την ευκαιρία να εμβαθύνω στον τομέα των μπαταριών/ενεργειακής αποθήκευσης — τον οποίο θεωρώ το «νέο πετρέλαιο» — και είμαι περήφανος που πέτυχα σημαντικά αποτελέσματα στην πορεία.
Μεταξύ των κορυφαίων επιτευγμάτων μου το 2024, είχα την ευκαιρία να συντονίσω την προσέγγιση της εταιρείας απέναντι στο Inflation Reduction Act (IRA) στις ΗΠΑ και να ηγηθώ της προσπάθειας που εξασφάλισε 245 εκατ. ευρώ από το Innovation Fund — έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μηχανισμό που διαχειρίζεται κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου συμμετείχαν προτάσεις από 340 εταιρείες.
Εξασφαλίσαμε το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε ελληνική εταιρεία και το δεύτερο μεγαλύτερο ανάμεσα στις 85 επιλεγμένες προτάσεις. Με εξαιρετικά στελέχη εντός της εταιρείας. Παρά τις συνηθισμένες επικρίσεις ότι η Ευρώπη είναι «γραφειοκρατική» ή «αργή», η δική μου εμπειρία τόσο με το Innovation Fund όσο και με το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.
Ιδιαίτερα το Innovation Fund — ένας διαφανής, καλά δομημένος και αποτελεσματικός ευρωπαϊκός μηχανισμός — προωθεί μεγάλης κλίμακας επενδύσεις και καινοτόμες δράσεις σε διάφορους κλάδους.
Στην επαγγελματική μου πορεία, υπηρέτησα τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς ρόλους, και ηγήθηκα ή συμμετείχα σε πλήθος εμβληματικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών — όπως τη 11ετή θητεία μου ως Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ και Ιδιωτικών Επενδύσεων, τη 3ετή θητεία μου ως Διοικητής του Ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), καθώς και τη συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Παράλληλα, έχω συνεργαστεί με ασιατικές εταιρείες, διευρύνοντας περαιτέρω την εικόνα.
Μπορεί η Ευρώπη να προσελκύσει και να διατηρήσει σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις? Η απάντησή μου είναι ΝΑΙ. Με πολλά που πρέπει τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας να κάνουν.
Αλλά ναι!».