Ο Κωνσταντίνος Τασούλας για ΠτΔ – Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
- 15/01/2025, 12:23
- SHARE
Το όνομα του Κωνσταντίνου Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια διαγγέλματός του την Τετάρτη.
Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης:
Τσουκαλάς: Αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη μόνο, με πιθανούς συνοδοιπόρους κάποιους βουλευτές της Ακροδεξιάς
«Ο Πρωθυπουργός απέδειξε σήμερα ότι δεν έχει συναίσθηση τι σημαίνει συναίνεση ακόμα και σε ύψιστα θεσμικά ζητήματα, όπως αυτή είχε κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, σχετικά με την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Τασούλα για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια στενά κομματική επιλογή, επιλέγοντας έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για το ύπατο αξίωμα» και ότι «λειτούργησε μονοκομματικά σπάζοντας τις πολιτικές παραδόσεις και αποκαλύπτοντας τη βαθιά πολιτική του ανασφάλεια». Τονίζει ότι «ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος, δεν μπορεί προφανώς να είναι ένα πρόσωπο ταυτισμένο απόλυτα με την κυβερνητική παράταξη. Η πρόσφατη συνταγματική αλλαγή είχε στόχο να μη γίνεται “παιχνίδι εκλογών” ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας και είναι λυπηρό ότι ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί αυτή την αλλαγή για κομματικό του όφελος και για να φέρει τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό στα προσωπικά και κομματικά του μέτρα».
Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ κράτησε όλο αυτό το διάστημα μια βαθιά θεσμική στάση σεβόμενο τη διαδικασία αλλά και το πρόσωπο της σημερινής Προέδρου» και προαναγγέλει ότι «με αίσθημα ευθύνης θα καταθέσουμε δική μας πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με όλα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται με βάση το πνεύμα του Συντάγματος». «Αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη μόνο, με πιθανούς συνοδοιπόρους κάποιους βουλευτές της Ακροδεξιάς, στον δρόμο που επέλεξε», καταλήγει.
Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Το non-paper της Κουμουνδούρου:
«Στενά κομματική επιλογή ο κ. Τασούλας. Ο κ. Μητσοτάκης προσέβαλε τη δημοκρατική παράδοση που θέλει η κυβέρνηση να προτείνει πρόεδρο από την αντίπαλη παράταξη για λόγους ισορροπίας του πολιτικού συστήματος.
Προσέβαλε την κα Σακελλαροπούλου και εκθέτει τον κ. Ανδρουλάκη που τον περίμενε ενώ υπάρχει διατυπωμένη η πρόταση της Λούκας Κατσέλη.
Στενά κομματική υποψηφιότητα, εργαλειοποιεί και υποτάσσει τον θεσμό στη διευθέτηση εσωκομματικών του προβλημάτων.
Το ΠαΣοΚ εγκλωβίστηκε στη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη, το καλούμε να στηρίξει την κa. Κατσέλη και να μην κάνει απλή καταγραφή».
Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων
«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας έναν εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος και τις παραδόσεις της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας.
Προχώρησε σε μία στενά κομματική επιλογή, υποτάσσοντας τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα.
Αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κινηθήκαμε απολύτως θεσμικά.
Πήραμε πρωτοβουλίες στον κατάλληλο χρόνο με σοβαρότητα και με σεβασμό στον θεσμό.
Επισημάναμε ότι η υποψηφιότητα δεν μπορεί να είναι στενή κομματική επιλογή.
Καταθέσαμε πρόταση με προοδευτική προοπτική και κατάλληλο πρόσωπο.
Η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι μία υποψηφιότητα με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα και με διεθνή και ακαδημαϊκή εμπειρία.
Είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει και δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερη υποστήριξη».
Κασσελάκης: Ο Κ. Μητσοτάκης τελικά επέλεξε να «παίξει» με τον θεσμό της ΠτΔ
«Όχι. Αυτή είναι η απάντηση που έλαβε ο Κ. Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές πριν από μόλις 7 μήνες από τον ελληνικό λαό, όταν το αλαζονικό «41 τακατο» έγινε 28%» έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης στο Χ.
«Αυτή είναι η απάντηση που δίνει τώρα ο ίδιος στον σεβασμό στους θεσμούς.
Ο δήθεν φιλελεύθερος πολιτικός που η κυβέρνησή του πατάει σε δύο βάρκες, σε αυτή της ακροδεξιάς του πτέρυγας και σε αυτή του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, σήμερα ανακοίνωσε τον κ. Τασούλα ως υποψήφιο για ΠτΔ.
Ο Κ. Μητσοτάκης τελικά επέλεξε να “παίξει” με τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας για να ισορροπήσει στο εσωτερικό του κόμματός του.
Μετατρέπει τον πρώτο πολίτη της χώρας από παράγοντα ισορροπίας του πολιτικού συστήματος σε παράγοντα ισορροπίας της Νέας Δημοκρατίας.
Εμείς ως Κίνημα Δημοκρατίας δεν θα συναινέσουμε στην κομματικοποίηση του θεσμού».
Κουτσούμπας: Ο ΠτΔ λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης
«Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Γι’ αυτό και το Κόμμα μας δεν εστιάζει στο πρόσωπο που κάθε φορά προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στα πλαίσια της Προεδρευομένης Δημοκρατίας» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η πρώτη αντίδραση της Νέας Αριστεράς
«Η Δεξιά δεν αλλάζει. Η πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο του κυρίου Τασούλα εκφράζει τη βαθιά συντηρητική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και την ιδιοκτησιακή λογική που έχει για το κράτος και τους θεσμούς του.
Η έγνοια του κυρίου Μητσοτάκη είναι να ικανοποιήσει τη Δεξιά πολυκατοικία και τους ακροδεξιούς ενοίκους της. Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη. Ο κύριος Τασούλας σε όλα τα κρίσιμα θέματα για το κράτος δικαίου – σκάνδαλο υποκλοπών και έγκλημα Τεμπών- έκανε τα πάντα για να στηρίξει τον κύριο Μητσοτάκη και όχι τη διερεύνηση της αλήθειας. Με αυτήν την προϋπηρεσία είναι ιδανικός υποψήφιος για τη ΝΔ, αλλά όχι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες ξέρουν πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα σήμερα αν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντί να υπεκφεύγουν είχαν κάνει το αυτονόητο στηρίζοντας την υποψηφιότητα του κυρίου Ράμμου για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Οι μικροκομματικές τους επιλογές αποδυνάμωσαν τη δυνατότητα αμφισβήτησής του σχεδίου του κυρίου Μητσοτάκη για την υπαγωγή των θεσμών της χώρας στη Νεα Δημοκρατία».