Ορέστης Ομράν (Partner, DLA Piper): Η καινοτομία ως σύγχρονος κινητήριος μοχλός ανάπτυξης
- 16/01/2025, 10:12
- SHARE
Γράφει ο Ορέστης Ομράν, Partner, DLA Piper
Είναι γεγονός πως η καινοτομία και η έρευνα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης πράσινης οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Η χώρα μας προσπαθεί −και έχει ήδη καταφέρει− να ενισχύσει την οικονομική της θέση μέσω της υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων, της βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος και της στήριξης της καινοτομίας. Η πολιτική βούληση αποτελεί, φυσικά, αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας. Αναγνωρίζεται ευρέως πως η πολιτική της καινοτομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και αλληλεπιδρά με άλλες πολιτικές που σχετίζονται κυρίως με την απασχόληση, τη βιομηχανία, την ανταγωνιστικότητα, το περιβάλλον και την ενέργεια. Η στήριξη και προώθηση καινοτόμων ιδεών στην αγορά αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα της εθνικής και ενωσιακής πολιτικής ατζέντας.
Στα γενικότερα οφέλη που παρέχει στην εγχώρια και ευρωπαϊκή οικονομία ενδεικτικά αναφέρονται το όφελος για τους εργαζομένους και τους καταναλωτές, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η οικοδόμηση μιας πιο πράσινης κοινωνίας και οικονομίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια αγορά. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζουν ενεργά την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία αναγνωρίζοντας τη ζωτικής σημασίας συμβολή τους τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν πως ο ρυθμός της προόδου πρέπει να επιταχυνθεί περαιτέρω, ώστε τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά για την έρευνα και την ανάπτυξη μικρότερο ποσοστό του ετήσιου ΑΕΠ (2,2% το 2022) από ό,τι οι ΗΠΑ (3,5% το 2022) και η Κορέα (4,9% το 2022).
Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται ένας σημαντικός επενδυτικός προορισμός με ευκαιρίες σε διάφορους τομείς και η στήριξη της έρευνας και καινοτομίας προσδίδει προστιθέμενη αξία στις επενδύσεις αυτές. Το πρόγραμμα «HORIZON», το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας, διαθέτει πάνω από 95 δισ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη για την περίοδο 2021-2027. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διορθώνοντας τις ανισορροπίες μεταξύ των περιφερειών της. Επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε διάφορους βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της καινοτομίας και της έρευνας. Παράλληλα, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενισχύει τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για να επενδύσουν στην ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη ανάπτυξη και την τεχνολογία. Επιπλέον χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά εργαλεία, όπως το InvestEU, για την κάλυψη των επενδυτικών κενών σε βασικές προτεραιότητες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Καινοτομίας για την επίδειξη καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, είναι διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε καινοτόμες τεχνολογίες.
Προτεραιότητες η έρευνα και η καινοτομία
Σε εθνικό επίπεδο, αν και η επίδοση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας είναι χαμηλή (European Innovation Scoreboard), είναι αξιοσημείωτη η πορεία που ακολουθεί στον τομέα αυτό. Ωστόσο, ο στόχος να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση παραμένει μία από τις απόλυτες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. Η προσπάθεια έχει δύο άξονες: Πρώτον, να εδραιώσει μια ισχυρή παρουσία στο παγκόσμιο πεδίο της καινοτομίας και, δεύτερον, να γεφυρώσει το κενό που χωρίζει την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει επίκεντρο την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσα από την προώθηση αντίστοιχων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ενεργοποίηση ερευνητικών κέντρων, αλλά και τη διάθεση των κονδυλίων μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την καινοτομία.
Το νέο και υπό διαμόρφωση οικοσύστημα της καινοτομίας προϋποθέτει μια σταθερή και μακροπρόθεσμη στρατηγική κατεύθυνση που θα ενδυναμώσει τη στήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης. Η θεμελίωση ενωσιακών πολιτικών, όπως τα επιπρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης για την προώθηση της καινοτομίας, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς, την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων, τη μεγαλύτερη ενθάρρυνση της συμμετοχής σε καινοτόμες και ρηξικέλευθες ιδέες, θα διαμορφώσει ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον με επίκεντρο την ανάπτυξη.
Η θεώρηση του νομπελίστα οικονομολόγου Paul Romer πως «Η ανάπτυξη εξαρτάται από την ικανότητά μας να δημιουργούμε ιδέες και να τις εφαρμόζουμε αποτελεσματικά» αντανακλά τη σημασία της καινοτομίας ως μοχλού ανάπτυξης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία.
*Η ειδική έκδοση «CEO Initiative Book» κυκλοφορεί μαζί με το νέο τεύχος του Fortune Greece από την Παρασκευή 20/12 στα περίπτερα.
Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ON LINE ΕΚΔΟΣΗ ME ENA KΛΙΚ ΣΤΟ Fortune Members