ΞΕΕ: Προάγει τη «Φιλοξενία με Αξία για Όλους»
- 15/01/2025, 17:38
- SHARE
Το 2025 σηματοδοτεί μια επετειακή χρονιά για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος καθώς συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής. Με αφορμή τα “γενέθλια” του εν λόγω θεσμικού φορέα, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, παρουσίασε τα επόμενα βήματα του επιμελητηρίου κάνοντας λόγο για ανάληψη πρωτοβουλιών ουσίας, όπως αυτή που προάγει τη “Φιλοξενία με αξία για όλους”.
«Στόχος μας να αναπτύξουμε την αξία που δημιουργεί η φιλοξενία για τη χώρα και το ανθρώπινο κεφάλαιο αφήνοντας ένα θετικό αποτύπωμα. Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, η στρατηγική μας θα κινηθεί σε 4 θεματικούς άξονες μεταξύ των οποίων, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, εμπέδωση συμπεριληπτικών αξιών μιας ανοιχτής κοινωνίας, συμβολή στη βιωσιμότητα που θεωρείται μείζονα πρόκληση της εποχής, αλλά και στήριξη της απασχόλησης, δεδομένου ότι είμαστε ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα» δήλωσε ο κ. Βασιλικός.
Τόνισε πως για το 2025 προγραμματίζεται η διοργάνωση δύο συνεδρίων και δύο ημερίδων, η παραγωγή τηλεοπτικού σποτ για την αξία της φιλοξενίας, η δημιουργία ενός λευκώματος, όπου πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τον τουρισμό, καθώς επίσης και η έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων.
Τα ξενοδοχεία είναι θεματοφύλακες της τοπικής παράδοσης
«Να φτάσει το μήνυμα σε πολιτικούς αλλά και στους πολίτες. Υπάρχει μια λανθασμένη εικόνα και αντίληψη για τον κλάδο της φιλοξενίας. Στα ξενοδοχεία δεν στρώνουμε απλά κρεβάτια και δεν σερβίρουμε απλά φαγητό. Είμαστε θεματοφύλακες της τοπικής παράδοσης, των εγχώριων προϊόντων και των ελληνικών συνταγών. Επιδιώκουμε να καταπολεμηθούν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα του παρελθόντος. Είμαστε ένας μεγάλος επενδυτής που στηρίζει την ελληνική οικονομία και αυτό́ δεν πρέπει να το ξεχνάμε».
Πρόσθεσε πως ο ίδιος αισθάνεται μεγάλη ευθύνη που η θητεία του συμπίπτει με τον εορτασμό των 90 ετών του ΞΕΕ, καθώς στο τιμόνι του έχουν βρεθεί εμβληματικές προσωπικότητες με μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο του τουρισμού.
Εστιάζοντας στην βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε πως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που μια ευρωπαϊκή χώρα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και νομοθετεί σε θέματα αειφορίας. «Το να καλυτερεύουμε διαρκώς το αποτύπωμα του κλάδου, θεωρώ ότι είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε κάνει. Μας πήρε δύο χρόνια προκειμένου να συσταθούν επιτροπές. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 10.000 ξενοδοχεία. Στην πλειονότητα τους, δηλαδή σε ποσοστό 80%, είναι μικρές σε μέγεθος επιχειρήσεις που χρειάζονται κατευθύνσεις ως προς την εφαρμογή των πράσινων πρακτικών».
Ο ίδιος τοποθετήθηκε και επί του greenwashing, τονίζοντας πως τα «πράσινα» σήματα που λαμβάνονται υπόψη από το ΞΕΕ είναι μονάχα εκείνα που συνοδεύονται από τις σχετικές πιστοποιήσεις και έχουν ανθρώπους που ασχολούνται με την ελεγκτική διαδικασία.
«Είναι παράλογο να χρησιμοποιείς πόσιμο νερό για να γεμίζεις μια πισίνα, όταν υπάρχει το θαλασσινό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η αποχλωρίωση του νερού, το οποίο στη συνέχεια θα επιστρέψει στη θάλασσα κάτι που προβλέπει ξεκάθαρα το νομοθετικό πλαίσιο. Επομένως κάποιος πρέπει να εκτελεί τους ελέγχους και όχι ο καθένας να δρα ανεξέλεγκτα».
Δεν βλέπουμε κάτι ανησυχητικό για το 2025
Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς βλέπει να εξελίσσεται το 2025 για τον ελληνικό τουρισμό, απέφυγε να κάνει προβλέψεις, καθώς, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν μάθει να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και να έρχονται αντιμέτωποι με απρόσμενους εξωγενείς παράγοντες που ακυρώνουν οποιοδήποτε business plan.
«H αλλαγή συμπεριφοράς των καταναλωτών μετά τον Covid δείχνει ότι η ζήτηση αντέχει και νομίζουμε ότι αυτές οι συνήθειες θα καθορίσουν και τις επόμενες γενιές. Βέβαια, οι οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπουμε κάτι ανησυχητικό για τα νούμερα της φετινής σεζόν, είτε πρόκειται για slots, είτε για κρατήσεις».
Σχολιάζοντας τον φόρο διανυκτέρευσης που επιβάλλει η κυβέρνηση στους ταξιδιώτες, ο κ. Βασιλικός υπογράμμισε πως είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα για να γεμίσει άλλες “τρύπες” της ελληνικής οικονομίας. «Οι φόροι που πληρώνονται πρέπει να έχουν μια ανταποδοτικότητα. Δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε αυτό που μας αναλογεί, αλλά τα χρήματα να αξιοποιούνται σε υποδομές και όχι να μπαίνουν στον μεγάλο κουβά».
Τέλος, μνεία έγινε και στην προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού να οριοθετήσει τον τρόπο λειτουργείας των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Κοτέτσια, γκαράζ, υπόγεια και αποθήκες μετατρέπονται σε Airbnb. Αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Αντίστοιχα σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Ξάνθη, βλέπουμε τα ξενοδοχεία να γίνονται σπίτια και τα σπίτια ξενοδοχεία για να καλύψουν τις ανάγκες φοιτητών και εκπαιδευτικών. Είναι ένα ζήτημα και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στο χωροταξικό» κατέληξε.