Κωνσταντίνος Καστάνης (Διευθύνων Σύμβουλος της ELVAN ΑΒΕΕ): Η μόνη λύση είναι η επαναβιομηχάνιση
- 19/01/2025, 12:00
- SHARE
Η σημερινή Ελλάδα είναι μια τελείως διαφορετική χώρα από αυτήν που γνωρίζαμε το 2010 και μας οδήγησε σε μια βαθιά οικονομική κρίση. Τα βήματα οικονομικής προόδου είναι μεγάλα και αδιαμφισβήτητα. Και μόνο το γεγονός ότι ξεφύγαμε από τον εφιάλτη των δίδυμων ελλειμμάτων (δημοσιονομικού ελλείμματος και ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) αποτελεί τεράστιο επίτευγμα. Παρ’ όλα αυτά, προκλήσεις για την ελληνική οικονομία υπάρχουν ακόμη, με κυριότερη το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών και το έλλειμμα επενδύσεων.
Εδώ αξίζει να δούμε ένα ενδιαφέρον στοιχείο: Έχει γίνει πλέον συνήθεια να αναφερόμαστε στον τουρισμό ως τη «βαριά βιομηχανία της Ελλάδος». Το λέμε τόσο συχνά που κοντεύουμε να το πιστέψουμε.
Αν, όμως, εξετάσουμε τα νούμερα του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών, θα δούμε ότι το 40% των εσόδων προέρχεται από τη βιομηχανία και τη μεταποίηση και μόλις το 20% από τον τουρισμό. Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο τουρισμός και τα έσοδα από αυτόν δεν μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται απεριόριστα. Τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν ένα ταβάνι, αφού ο αριθμός των τουριστών που μπορούμε να φιλοξενήσουμε είναι πεπερασμένος, και όσο περισσότερους τουρίστες υποδεχτούμε, τόσο θα μειώνονται οι κατά κεφαλήν εισπράξεις από αυτούς.
Άρση των εμποδίων και των αντικινήτρων
Η μόνη, επομένως, ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της ελληνικής οικονομίας είναι η επαναβιομηχάνιση της χώρας. Η κυβέρνηση πρέπει κατά προτεραιότητα να δει και να επιλύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία – μεταποίηση στην Ελλάδα και να άρει όλα τα εμπόδια και αντικίνητρα.
Και τα σημαντικότερα εμπόδια είναι τα ακόλουθα:
- Έλλειψη τεχνικού και ανειδίκευτου προσωπικού. Το πρόβλημα είναι τόσο ασφυκτικό για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις και τα εργατικά χέρια που λείπουν τόσο πολλά, ώστε η μόνη λύση είναι η εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό. Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Κάποια στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το σημερινό μας βιοτικό επίπεδο και κοινωνικό κράτος, η «εισαγωγή» εργατικών χεριών είναι μονόδρομος. Δεν είναι τυχαίο ότι η μοναδική χώρα που έχει κάνει βήματα προόδου σε αυτό, συνάπτοντας διακρατικές συμφωνίες με κράτη της Λατινικής Αμερικής, είναι η Ισπανία, η οποία έχει πλέον τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
- Δυσκολία πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό. Οι τράπεζες στην Ελλάδα εξακολουθούν να λειτουργούν με πρακτικές του 19ου αιώνα. Τα business plans δεν σημαίνουν τίποτε γι’ αυτές. Μόνον οι εμπράγματες εξασφαλίσεις και τα προσημειωμένα ακίνητα.
- Το άγος των funds, στα οποία έχουν καταλήξει και ενήμερα εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ επιδεικνύουν καταχρηστική συμπεριφορά στη διαχείρισή τους. Και αυτήν τη συμπεριφορά δεν έχει καταφέρει να την περιορίσει η κυβέρνηση, παρά τις νομοθετικές της παρεμβάσεις.
- Η απελπιστικά αργή απονομή δικαιοσύνης
- Η γραφειοκρατία
- Η πολυνομία
Η περίπτωση της ELVAN ΑΒΕΕ
Η ELVAN ΑΒΕΕ είναι μια 100% ελληνική βιομηχανική εταιρεία, η οποία το 2025 γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Κύριο προϊόν της είναι οι μεταλλικές σχάρες διέλευσης καλωδίων για μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά ηλεκτρομηχανολογικά έργα, όπου είναι ο leader στην ελληνική αγορά, με μερίδιο άνω του 60%. Ακολούθως, με την εξαγορά και συγχώνευση της εταιρείας PROTECTA FROLA ΑΕ, μπήκε στην αγορά της αντικεραυνικής προστασίας και πάλι για ηλεκτρομηχανολογικά έργα.
Το 2018, προβλέποντας την τεράστια ανάπτυξη που θα έχει ο τομέας των φωτοβολταϊκών τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και διεθνώς, μπήκε δυναμικά στην παραγωγή σταθερών βάσεων φωτοβολταϊκών. Μέσα σε έξι χρόνια κατόρθωσε να καθιερωθεί στην ελληνική αγορά, να ξεκινήσει τις εξαγωγές σε Κύπρο, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, και να έχει παραδώσει ή σε παραγωγή έργα ισχύος 1 GW.
Αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων είναι η εταιρεία να εκτιναχθεί από πωλήσεις 2,9 εκατ. ευρώ το 2015 στα 16,6 εκατ. ευρώ το 2021 και να συμπεριληφθεί στη λίστα των 1000 ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη από τους Financial Times το 2023, και μάλιστα, στην τιμητική 28η θέση ανάμεσα στις αμιγώς βιομηχανικές.
Ο διευθύνων σύμβουλός της από το 2024 αποτελεί συνιδρυτή, μέτοχο και πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας κατασκευής ρομποτικών συστημάτων για την βιομηχανία ROBOTICO. Η εταιρεία ξεχωρίζει στον ελληνικό χώρο, διότι δεν αποτελεί έναν απλό integrator ρομποτικών συστημάτων άλλων εταιρειών, αλλά μελετάει και κατασκευάζει η ίδια αυτοματισμούς και τα robots που δίνουν λύσεις σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας.
*Η ειδική έκδοση «CEO Initiative Book» κυκλοφορεί μαζί με το νέο τεύχος του Fortune Greece από την Παρασκευή 20/12 στα περίπτερα.
Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ON LINE ΕΚΔΟΣΗ ME ENA KΛΙΚ ΣΤΟ Fortune Members