Σπάνε ρεκόρ οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ από τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις

Σπάνε ρεκόρ οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ από τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις
15 November 2022, Schleswig-Holstein, Brunsbüttel: Workers assemble gas pipelines for the planned LNG liquefied natural gas floating terminal. The floating terminal is scheduled to start operations this year. The first LNG tanker is scheduled to moor in Brunsbüttel at the end of December. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η ΕΕ καταναλώνει ρωσικό φυσικό αέριο με ρεκόρ ταχύτητας παρά το εμπάργκο  

Η πίεση για επιβολή κυρώσεων, ο πόλεμος και η επικείμενη προεδρία του Τραμπ δεν έχουν μειώσει τη δίψα της EE για ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει το Politico, η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο με πρωτοφανή ρυθμό το 2025, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια που το Κρεμλίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία, μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη λήξη μιας σημαντικής συμφωνίας διέλευσης που είχε αναπτερώσει τις ελπίδες ότι η γηραιά ήπειρος μπορεί να απεξαρτηθεί από τη Μόσχα.

Δεδομένα που συλλέχθηκαν από την εταιρεία ανάλυσης εμπορευμάτων Kpler και αναλύθηκαν από το POLITICO αποκαλύπτουν ότι τις πρώτες 15 ημέρες του 2025, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήγαγαν από τη Ρωσία 837.300 μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Πρόκειται για ποσότητα ρεκόρ σε σύγκριση με τους 760.100 τόνους που εισήχθησαν την ίδια περίοδο πέρυσι, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι δυτικές χώρες δεν κάνουν αρκετά για να περιορίσουν τα ρωσικά έσοδα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στο τέταρτο έτος του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει;

Τα νέα δεδομένα έρχονται μετά το πέρας της συμφωνίας που επέτρεπε στη Ρωσία να διοχετεύει φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία και έληξε την 1η Ιανουαρίου, με το Κίεβο να δηλώνει ότι δεν θα διαπραγματευτεί την ανανέωσή της. Η διαμορφωθείσα κατάσταση ανάγκασε τις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράσουν LNG το οποίο μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια από ρωσικά λιμάνια. 

Χώρερς όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία εξαρτώνται από την ενεργειακή διαδρομή μέσω Ουκρανίας και πίεζαν για την ανανέωση της συμφωνίας, αναφέροντας ότι θα αναγκάζονταν να πληρώσουν ακριβότερο LNG αν αυτή τερματιζόταν. Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μάλιστα, απείλησε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία και να μειώσει τη στήριξη προς τους πρόσφυγες, αν το Κίεβο δεν υποχωρήσει και δεν επιτρέψει τη συνέχιση της διέλευσης.

Ωστόσο, το εμπάργκο δεν έχει περιορίσει την όρεξη για ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον Charles Costerousse, ανώτερο αναλυτή LNG στην Kpler, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εξηγούν αυτό το φαινόμενο. «Υπήρξε περίοδος ψύχους από το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου. Η παραγωγή αιολικής ενέργειας δεν ήταν στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε. «Έτσι, υπάρχει ανάγκη για να συνεχιστεί η ροή αυτών των ποσοτήτων».

Όπως προσέθεσε, το 95 με 96% του ρωσικού LNG που φτάνει στην Ευρώπη προέρχεται από το εργοστάσιο Γιαμάλ, μια τεράστια εγκατάσταση στη βόρεια Σιβηρία. «Η πλειονότητα αυτών των ποσοτήτων είναι μακροχρόνια συμβόλαια» σημείωσε. «Δεν είναι ότι η ΕΕ αγοράζει επιπλέον φορτία στη spot αγορά, παρά μόνον πρόκειται για συμβατικές ποσότητες που συνεχίζουν να έρχονται».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άννα-Κάισα Ίτκονεν, δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την εξάλειψη της εξάρτησης από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας έχουν ήδη «σπάσει τον έλεγχο της Ρωσίας στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης».

«Ωστόσο, η ρωσική ενέργεια —και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο— εξακολουθεί να είναι παρούσα στην ΕΕ, και οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί το 2024, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών LNG. Αυτό προκαλεί σοβαρές ανησυχίες», αναγνώρισε, αναφερόμενη στα σχέδια της Επιτροπής για την εκπόνηση ενός «οδικού χάρτη» για τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Στο μεταξύ, 10 χώρες της ΕΕ ζητούν από την Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό LNG, το οποίο αγοράζεται σε μεγάλες ποσότητες από τότε που η Μόσχα άρχισε να κλείνει τις παραδόσεις μέσω αγωγών.

«Η πολεμική ικανότητα της Ρωσίας συνδέεται άμεσα με τα ενεργειακά της έσοδα» ανέφεραν οι χώρες σε διαρρεύσαν έγγραφο. «Πρέπει να κάνουμε ένα ακόμα βήμα και να μειώσουμε τις εισαγωγές ρωσικού LNG. Είναι απαραίτητο να απαγορεύσουμε την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου και LNG το συντομότερο δυνατό».

Η ΕΕ βρίσκεται επίσης υπό πίεση να αγοράσει περισσότερα καύσιμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι θέλει να «αντλήσει, αντλήσει, αντλήσει» και να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζει την ιδέα αγοράς περισσότερων καυσίμων από τις ΗΠΑ για την εξάλειψη της ρωσικής εναλλακτικής. «Γιατί να μην το αντικαταστήσουμε με αμερικανικό LNG, το οποίο είναι φθηνότερο για εμάς και μειώνει τις ενεργειακές μας τιμές;», είχε δηλώσει τον Νοέμβριο. «Είναι κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε, επίσης [όσον αφορά] το εμπορικό μας έλλειμμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: