Κατώτατος μισθός: Οι αλλαγές, οι δεσμεύσεις και ο νέος μηχανισμός

Κατώτατος μισθός: Οι αλλαγές, οι δεσμεύσεις και ο νέος μηχανισμός
Photo: pixabay.com
Από τα μέσα του 2027, ένας νέος μηχανισμός, εμπνευσμένος από το γαλλικό μοντέλο, θα καθορίζει τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

Η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2025 ξεκίνησε, με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, να καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν σε δύο επιτροπές. Στόχος είναι η συλλογική διαμόρφωση προτάσεων, με σκοπό ο νέος κατώτατος μισθός να τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2025.

Ο νέος κατώτατος μισθός: Αύξηση και προοπτικές

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 830 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28% από το 2019. Μέχρι το 2027, η κυβέρνηση δεσμεύεται να φτάσει τα 950 ευρώ, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύει και για τον δημόσιο τομέα, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.

Η αύξηση αυτή συνδυάζεται με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες προβλέπεται να μειωθούν κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027, ενισχύοντας τις επενδύσεις και τις προσλήψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μηχανισμός του 2028: Νέο σύστημα, μεγαλύτερη διαφάνεια

Από τα μέσα του 2027, ένας νέος μηχανισμός, εμπνευσμένος από το γαλλικό μοντέλο, θα καθορίζει τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού. Ο μαθηματικός τύπος θα βασίζεται:

  • Στον πληθωρισμό που επηρεάζει τα νοικοκυριά του χαμηλότερου εισοδηματικού 20%.
  • Στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών.

Το νέο σύστημα εγγυάται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί, ενώ οι αυξήσεις συνδέονται με αντικειμενικά οικονομικά δεδομένα, όπως ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα. Για πρώτη φορά, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν την ίδια ονομαστική αύξηση, προστατεύοντας την αγοραστική τους δύναμη.

Μια νέα εποχή για τον κατώτατο μισθό

Η πρωτοβουλία αυτή ενσωματώνει καινοτομίες, όπως:

  • Διαφάνεια στον καθορισμό του μισθού, βασιζόμενη σε δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ.
  • Εξασφάλιση της σταθερότητας για τους εργαζόμενους.
  • Σύνδεση του κατώτατου μισθού με την οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: