10 πράγματα που δεν ξέρατε για τις τελετές ορκωμοσίας των Αμερικανών προέδρων
- 20/01/2025, 15:42
- SHARE
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει την προεδρία το απόγευμα της Δευτέρας στη δυτική πλευρά του Καπιτωλίου, καθιστώντας τον τον δεύτερο πρόεδρο μετά τον Γκρόβερ Κλίβλαντ που υπηρετεί δύο μη συνεχόμενες θητείες. Η τελετή της ορκωμοσίας αυτή τη φορά θα είναι πιο ήρεμη σε σχέση με το 2021, όταν η μετάβαση της εξουσίας έγινε υπό την σκιά της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραστεί στην τελετή, ακολουθώντας την παράδοση όλων εκτός από πέντε προεδρικών διαδόχων, ενώ όλοι οι εν ζωή πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ αναμένονται στην εκδήλωση.
Η σημαία στο Καπιτώλιο θα κυματίζει μεσίστια έως το τέλος Ιανουαρίου, για να τιμήσει τον πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου, παρά τις αντιρρήσεις του Τραμπ. Η ασφάλεια στην Ουάσιγκτον θα είναι ενισχυμένη, με πάνω από 11.000 αστυνομικούς και στρατιώτες της Εθνοφρουράς να αναπτύσσονται για την προστασία της τελετής.
Διαβάστε παρακάτω 10 ενδιαφέροντα στοιχεία για τις παρελθοντικές τελετές.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί ως ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά θα είναι ο 40ος πρόεδρος που θα εκφωνήσει λόγο ορκωμοσίας
Οι Τζον Τάιλερ, Μίλαρντ Φίλμορ, Άντριου Τζόνσον, Τσέστερ Άρθουρ και Τζέραλντ Φορντ υπηρέτησαν ως αντιπρόεδροι και ανέλαβαν την προεδρία μετά από τον θάνατο ή την παραίτηση των προεδρικών τους προκατόχων, χωρίς να εκλεγούν πρώτοι και χωρίς να δώσουν λόγο ορκωμοσίας. Ο Γκρόβερ Κλίβλαντ και ο Τραμπ καταγράφονται με δύο μη συνεχόμενες θητείες και θεωρούνται πρόεδροι τόσο για τις αρχικές όσο και για τις δεύτερες θητείες τους.
Όλοι οι εκλεγμένοι πρόεδροι, εκτός από δύο, έδωσαν τον όρκο τους στην Ουάσιγκτον
Η πόλη έγινε η πρωτεύουσα των ΗΠΑ το 1800, λίγο πριν από την ορκωμοσία του Τόμας Τζέφερσον ως τρίτου προέδρου. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ανέλαβε την πρώτη του θητεία το 1789 στο Federal Hall στη Νέα Υόρκη, που ήταν τότε η πρωτεύουσα. Το 1790, η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Φιλαδέλφεια, και ο Ουάσιγκτον ορκίστηκε για τη δεύτερη θητεία του το 1793 στο Congress Hall. Ο Τζον Άνταμς ορκίστηκε το 1797 στη Φιλαδέλφεια. Από τότε, όλοι οι εκλεγμένοι πρόεδροι ορκίστηκαν στην Ουάσιγκτον.
Ο όρκος του προεδρικού αξιώματος αναφέρεται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ
Το Άρθρο II, Τμήμα I ορίζει: «Πριν αναλάβει την εκτέλεση των καθηκόντων του, θα δώσει τον εξής Όρκο ή Διαβεβαίωση: ‘Ορκίζομαι (ή δηλώνω) με σοβαρότητα ότι θα εκτελέσω πιστά τα καθήκοντα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και, με την καλύτερη δυνατή ικανότητά μου, θα διαφυλάξω, θα προστατέψω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των ΗΠΑ.’» Παρά το γεγονός ότι ο όρκος αποτελείται από μόλις 35 λέξεις, πρόεδροι και αρχηγοί δικαστηρίων έχουν κάνει λάθη, όπως συνέβη με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζον Ρόμπερτς.
Ένα άτομο έχει αναλάβει τόσο τον όρκο του προεδρικού αξιώματος όσο και την εκφώνησή του
Ο Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ ορκίστηκε ως 27ος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 4 Μαρτίου 1909. Δώδεκα χρόνια αργότερα, ανέλαβε τη θέση του 10ου προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Κατά την εννιαετή θητεία του, έδωσε τον όρκο στον Κάλβιν Κούλιτζ (1925) και στον Χέρμπερτ Χούβερ (1929). Ο Ταφτ ήταν ο βαρύτερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, ζυγίζοντας πάνω από 300 κιλά, και ήταν επίσης ο τελευταίος πρόεδρος με γενειάδα, φέρωντας μουστάκι με “χειρολαβές”.
Ο Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς θα εκφωνήσει τον προεδρικό όρκο για πέμπτη φορά, επιτυχία που είναι εντυπωσιακή, αλλά απέχει από το ρεκόρ
Ο Δικαστής Τζον Μάρσαλ, ο οποίος υπηρέτησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία των ΗΠΑ, εκφώνησε τον όρκο εννέα φορές. Η πρώτη ήταν στον Τόμας Τζέφερσον το 1801 και η τελευταία στον Άντριου Τζάκσον το 1833. Παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν απαιτεί από τον επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου να ορκίζει τον πρόεδρο, ο Μάρσαλ καθιέρωσε μια πρακτική που έχει γίνει παράδοση.
Περισσότεροι πρόεδροι έχουν ορκιστεί τον Μάρτιο παρά τον Ιανουάριο
Συνολικά, 37 ορκωμοσίες πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο, ενώ 23 τον Ιανουάριο. Μέχρι το 1937, οι ορκωμοσίες γίνονταν στις 4 Μαρτίου (και συνήθως μεταφέρονταν στην 5η Μαρτίου όταν η ημέρα ήταν Κυριακή). Η 20η Τροπολογία μετέφερε την ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου (η οποία μπορεί να μεταφερθεί στις 21 Ιανουαρίου όταν η ημέρα είναι Κυριακή, όπως έγινε στην δεύτερη ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1985). Η δεύτερη ορκωμοσία του Φράνκλιν Ρούσβελτ ήταν η πρώτη στις 20 Ιανουαρίου. Ο μόνος εκλεγμένος πρόεδρος που δεν ορκίστηκε τον Ιανουάριο ή τον Μάρτιο ήταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, του οποίου η πρώτη ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 1789.
Ο Τζον Φ. Κένεντι ήταν ο τελευταίος πρόεδρος που φόρεσε καπέλο υψηλής κορυφής στην ορκωμοσία του
Η παράδοση αυτή ίσχυε για πολλές δεκαετίες, με προέδρους από τον Φράνκλιν Πιρς έως τον Χάρι Τρούμαν να φορούν τέτοια καπέλα. Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ έσπασε αυτή την παράδοση επιλέγοντας το λιγότερο επίσημο χόμπουργκ. Ο Κένεντι επανέφερε το ψηλό καπέλο στην ορκωμοσία του, αν και το αφαίρεσε κατά την εκφώνηση του όρκου και της ομιλίας του. Από τότε, κανένας πρόεδρος δεν έχει φορέσει καπέλο υψηλής κορυφής στην ορκωμοσία του, και είναι απίθανο ο Τραμπ να σπάσει αυτή την παράδοση.
Ο Λίντον Μπ. Τζόνσον ήταν ο πρώτος πρόεδρος που ζήτησε από τη σύζυγό του να κρατήσει τη Βίβλο κατά την ορκωμοσία του
Πριν από τον LBJ, ο εκτελεστικός γραμματέας της Κοινής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ορκωμοσίας κρατούσε παραδοσιακά τη Βίβλο κατά την εκφώνηση του όρκου. Ο Τζόνσον ζήτησε από τη σύζυγό του, Λέιντι Μπέρντ Τζόνσον, να το κάνει, και από τότε όλοι οι πρόεδροι ακολούθησαν αυτή την πρακτική. Η Μελάνια Τραμπ αναμένεται να κρατήσει τη Βίβλο κατά την ορκωμοσία του Τραμπ, όπως είχε κάνει και πριν από οκτώ χρόνια.
Η ορκωμοσία του Τζέιμς Μπούκαναν στις 4 Μαρτίου 1857 ήταν η πρώτη που φωτογραφήθηκε
Άλλες τεχνολογικές καινοτομίες στις προεδρικές ορκωμοσίες περιλαμβάνουν την πρώτη ορκωμοσία που κινηματογραφήθηκε (Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ το 1897), την πρώτη χρήση μεγαφώνων (Γουόρεν Χάρντινγκ το 1921), την πρώτη μετάδοση μέσω ραδιοφώνου (Κάλβιν Κούλιτζ το 1925), την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση (Χάρι Τρούμαν το 1949), την πρώτη έγχρωμη μετάδοση (Τζον Φ. Κένεντι το 1961) και την πρώτη μετάδοση μέσω διαδικτύου (Μπιλ Κλίντον το 1997).
Η πιο κρύα ημέρα ορκωμοσίας ήταν η δεύτερη ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρίγκαν
Η θερμοκρασία στην Ουάσιγκτον στις 21 Ιανουαρίου 1985 ήταν -14 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή 17 βαθμοί πιο κρύο από την πρώτη ορκωμοσία του. Εξαιτίας του ψύχους, ο Ρίγκαν ορκίστηκε μέσα στο Καπιτώλιο, αφού είχε ήδη δώσει τον όρκο σε μια μικρή ιδιωτική τελετή στον Λευκό Οίκο την προηγούμενη ημέρα, και η παραδοσιακή παρέλαση ακυρώθηκε. Η δεύτερη ορκωμοσία του Τραμπ αναμένεται να είναι πιο ζεστή από αυτή του Ρίγκαν, αλλά δεν θα είναι ζεστή. Η πρόγνωση για την Ουάσιγκτον τη Δευτέρα δείχνει ηλιοφάνεια και άνεμο, με θερμοκρασίες γύρω στους -4 βαθμούς.