Ενέργεια… made in USA ή δασμοί; Ο Τραμπ θέτει το δίλημμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ενέργεια… made in USA ή δασμοί; Ο Τραμπ θέτει το δίλημμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
BEDMINSTER, NEW JERSEY - JUNE 13: Former U.S. President Donald Trump delivers remarks outside the clubhouse at the Trump National Golf Club on June 13, 2023 in Bedminster, New Jersey. Photo: Eurokinissi
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως εργαλείο εμπορικής ισορροπίας.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του με μια σαφή προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: για να αποφύγει την επιβολή δασμών στις εξαγωγές της, η Ευρώπη θα πρέπει να αυξήσει τις αγορές αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Το ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν γρήγορα είναι να αγοράσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριό μας», δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο, αφήνοντας ωστόσο την πόρτα ανοιχτή για εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Η ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήδη εξετάζει τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό LNG, δείχνει πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε προτείνει πέρυσι την αντικατάσταση των ρωσικών εισαγωγών με αμερικανικές. Ωστόσο, το εγχείρημα δεν είναι απλό: η παραγωγική δυναμικότητα των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, ενώ το LNG διατίθεται κυρίως μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Για να εξασφαλίσει περισσότερες προμήθειες, η Ευρώπη θα πρέπει να κλείσει νέα συμβόλαια για projects που θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «ενεργειακή επανάσταση» του Τραμπ

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, έθεσε την ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ στο επίκεντρο της στρατηγικής του. Κήρυξε εθνική κατάσταση ανάγκης για την ενέργεια, προχώρησε στην άρση περιορισμών για την offshore άντληση πετρελαίου και αερίου και ανακοίνωσε την επανέναρξη της έγκρισης αδειών για νέα έργα εξαγωγής LNG. «Έχουμε περισσότερη ενέργεια από οποιονδήποτε άλλο και θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν άμεσα να αυξήσουν σημαντικά τις εξαγωγές τους, η πρόταση του Τραμπ αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία για ενίσχυση της οικονομίας μέσω της ενέργειας. Το ερώτημα παραμένει: θα επιλέξει η Ευρώπη την ενεργειακή σύμπραξη ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με δασμούς που θα επιβαρύνουν τις εξαγωγές της;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: