Παγκόσμιοι τραπεζίτες στο Νταβός: Οι αμερικανικές τράπεζες δεν έχουν αντίπαλο – «Κλειδί» η απορρύθμιση

Παγκόσμιοι τραπεζίτες στο Νταβός: Οι αμερικανικές τράπεζες δεν έχουν αντίπαλο – «Κλειδί» η απορρύθμιση
(FILES) Participants are seen during a session of the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos on January 17, 2023. The Alpine resort of Davos will host the 54th annual meeting of the World Economic Forum from 15th to 19th January 2024. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
«Η ομάδα Trump δημιουργεί ένα πολύ φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον» δήλωσε η Mary Erdoes, επικεφαλής του τομέα διαχείρισης περιουσίας της JPMorgan Chase & Co

Δύο νέες τάσεις στον τραπεζικό τομέα, που προμηνύουν διχασμό, αποκαλύφθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας: οι εταιρείες που επωφελούνται από τη χαλάρωση των κανονισμών στην Ουάσιγκτον και εκείνες που ανησυχούν ότι θα μείνουν πίσω.

Στελέχη τόσο από αμερικανικές όσο και από ευρωπαϊκές τράπεζες θέλησαν να αξιοποιήσουν την ετήσια συνάντηση στο ελβετικό θέρετρο για να συζητήσουν τη νέα προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την επικείμενη απορρύθμιση.

«Αναμένουμε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν γρηγορότερα από την Ευρώπη όσον αφορά τη χαλάρωση των κανονισμών, και δεδομένου ότι οι αμερικανικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, αυτό θα μας βάλει σε μειονεκτική θέση» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit SpA, Andrea Orcel, και πρόσθεσε: «Οι ανταγωνιστές που φοβόμαστε είναι οι αμερικανικές τράπεζες».

Οι προειδοποιήσεις Orcel έρχονται μόλις μία ημέρα αφότου ο Trump επέστρεψε στον Λευκό Οίκο με στόχο την κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Σημειωτέον, από την ανάληψη των καθηκόντων του και εξής, έχει εκδώσει διάφορα εκτελεστικά διατάγματα, σε μια προσπάθεια να τηρήσει αυτή την υπόσχεση.

«Η ομάδα Trump δημιουργεί ένα πολύ φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον» δήλωσε η Mary Erdoes, επικεφαλής του τομέα διαχείρισης περιουσίας της JPMorgan Chase & Co. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα μας κρατήσει μπροστά σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η πιθανή ώθηση για τις αμερικανικές τράπεζες θα μπορούσε να διευρύνει την ανισότητα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η οποία εντείνεται, με την ψαλίδα να ανοίγει πολύ την τελευταία δεκαετία. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι η στασιμότητα της ανάπτυξης στην ΕΕ θα επιβαρύνει τις προοπτικές των τραπεζών της περιοχής.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια αφύπνιση όσον αφορά τους κανονισμούς» δήλωσε ο Philip Hildebrand, αντιπρόεδρος της BlackRock Inc. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστείτε για την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη την ανταγωνιστικότητα».

Βασιλεία III

Ένα σημαντικό σημείο εστίασης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι η εφαρμογή των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας γνωστών ως Βασιλεία III. Αρχικά ήταν να εφαρμοστεί φέτος, ωστόσο διάφορα κράτη έχουν αρχίσει να αναβάλλουν την ημερομηνία έναρξης.

Οι τράπεζες παγκοσμίως υποστηρίζουν ότι οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις περιορίζουν την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις – αν και τα αυστηρότερα πρότυπα πλήττουν κυρίως τα αποθεματικά τους, την πολιτική μερισμάτων και τις επαναγορές μετοχών.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει σχέδια για την υιοθέτηση της επόμενης φάσης των κανονισμών της Βασιλείας μετά από μια πρόταση του 2023 που αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις από τη βιομηχανία των τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης καθυστερήσει την εφαρμογή ορισμένων τμημάτων της Βασιλείας, ενώ ορισμένα μέτρα λαμβάνονται μεν, με πολύ αργούς ρυθμούς δε. Οι φραγμοί στις συγχωνεύσεις και εξαγορές σημαίνουν ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει κατακερματισμένος και λιγότερο κερδοφόρος από τους αντίστοιχους των ΗΠΑ.

Η Bettina Orlop, επικεφαλής της Commerzbank AG, δήλωσε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια πως οι Βρυξέλλες είναι πρόθυμες να απλοποιήσουν ορισμένους κανόνες για τις τράπεζες της ΕΕ υπό το φως των αλλαγών στις ΗΠΑ. «Υποστηρίζουμε την επανεξέταση και επαναξιολόγηση της περαιτέρω εφαρμογής των κανόνων της Βασιλείας» δήλωσε η Orlop.

«Πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να εξετάσει την προσαρμογή των σχεδίων της, λαμβάνοντας υπόψη όσα κάνουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο». Εάν η υπόσχεση για απορρύθμιση ενισχύσει την αμερικανική οικονομία, ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες με έντονη δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα έχουν λόγους να αισιοδοξούν, συμπεριλαμβανομένης της UBS Group AG.

«Η νέα κυβέρνηση είναι απίθανο να επιβάλει νέους κανονισμούς, κάτι που, για τη βιομηχανία τραπεζών, αποτελεί ήδη ένα επίτευγμα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Sergio Ermotti σε συνέντευξή του με τον αρχισυντάκτη του Bloomberg News, John Micklethwaite.

«Ελπίζουμε να δούμε κάποια απλοποίηση όσον αφορά την αποφυγή επικάλυψης καθηκόντων από διαφορετικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ. Αυτό θα ήταν μια ευπρόσδεκτη κίνηση», δήλωσε ο Ermotti. «Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε μεγάλη απορρύθμιση για τις μεγαλύτερες τράπεζες». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS δίνει τη δική του μάχη στην Ελβετία, καθώς η κυβέρνηση της χώρας προχωρά σε αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων λόγω του μεγέθους της τράπεζας μετά την εξαγορά της Credit Suisse το 2023.

Ο Ermotti υποστήριξε ότι οι αυστηρότεροι κανονισμοί θα μπορούσαν να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας ως μεγάλου χρηματοοικονομικού κέντρου, αλλά ταυτόχρονα ανέφερε ότι το ελβετικό ρυθμιστικό πλαίσιο βοηθά στη διαφοροποίηση της τράπεζάς του από άλλες.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε επιτυχία λειτουργώντας από την Ελβετία», είπε. «Θα υποστηρίξουμε τη θέση μας μέχρι την τελευταία στιγμή, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι κατανοούν όχι μόνο τους κινδύνους που ενδέχεται να προκαλέσουμε, αλλά και τα οφέλη που δημιουργούμε για τη χώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: