Στουρνάρας: Σταδιακή μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ – Πώς πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ στους δασμούς Τραμπ

Στουρνάρας: Σταδιακή μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ – Πώς πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ στους δασμούς Τραμπ
Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη "Επειδή δεν υπάρχει Planet B" Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια με σταδιακό ρυθμό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια με σταδιακό ρυθμό, επιδιώκοντας να τα φέρει κοντά στο 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Μιλώντας στη Ναυτεμπορική, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχωρεί πιο γρήγορα από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ η οικονομία δείχνει μεγαλύτερη αδυναμία, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για δασμούς από τις ΗΠΑ. «Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, και γι’ αυτό απαιτείται προσεκτική προσέγγιση. Οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης κάθε φορά, ώστε μέχρι το τέλος του 2025 να επιτύχουμε επίπεδα κοντά στο 2%, από το 3% όπου βρίσκονται σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικοί δασμοί και ευρωπαϊκή απάντηση

Αναφερόμενος στις προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει δασμούς στην Ευρώπη, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ΕΚΤ εξετάζει σενάρια για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής απάντησης. «Το πρώτο βήμα είναι να οριστεί διαπραγματευτής, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να διαχειριστεί αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα σκεφτεί διπλά πριν προχωρήσει στην εφαρμογή αυτών των μέτρων», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στρατηγικός σχεδιασμός για το μέλλον

Ο κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε τους ηγέτες της Ευρώπης να προετοιμαστούν για κάθε πιθανό σενάριο και να διαμορφώσουν στρατηγικές αντίδρασης που θα διασφαλίζουν την οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρωπαϊκή ενότητα και η προσαρμοστικότητα είναι τα «κλειδιά» για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: