Τσίπρας: Σύντομα πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

Τσίπρας: Σύντομα πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

«Το 2015 θα σταματήσει στην Ευρώπη η λιτότητα από την Ελλάδα κι από μια αριστερή, ριζοσπαστική, προοδευτική κυβέρνηση».

Την πεποίθηση του ότι σύντομα στην Ελλάδα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ισπανία. Συγκεκριμένα μιλώντας στους συνομιλητές του, τους μετέφερε ένα «καλό και ένα κακό νέο από την Ελλάδα». Εξηγώντας ότι το κακό νέο είναι ότι, «ακόμα, στην Ελλάδα κυβερνούν δύο κόμματα που δεν έχουν καμία ανοχή στον ελληνικό λαό, που είναι μειοψηφικά και που θέλουν να συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτικές μνημονίου» και το καλό νέο ότι «πολύ σύντομα στην Ελλάδα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή κι ότι το 2015 θα σταματήσει στην Ευρώπη η λιτότητα από την Ελλάδα κι από μια αριστερή, ριζοσπαστική, προοδευτική κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Επεξηγώντας περαιτέρω το «καλό νέο» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά έχει χάσει κάθε κύρος και αξιοπιστία στον ελληνικό λαό και πρόσθεσε ότι είναι μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί με την τρόικα ούτε τους νόμους που η ίδια ψηφίζει, κι έρχεται μέσα σε λίγες μέρες να τους αλλάξει, παίρνοντας μάλιστα μόλις 147 ψήφους στο κοινοβούλιο, δεν μπορεί να δίνει καμία αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα το μεγάλο και κρίσιμο θέμα του χρέους.

Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικότερα για την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν ξέρει «αν πρέπει κανείς να κλάψει ή να γελάσει αλλά, αυτά τα κόμματα, παρότι δημιούργησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια 1,5 εκατομμύρια άνεργους και 3 εκατομμύρια φτωχούς, σήμερα πανηγυρίζουν γιατί -λέει- φέρανε την ανάπτυξη, ενώ η κοινωνία στενάζει».

Σε δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας Cayo Lara και τον γ.γ. του ΚΚ Ισπανίας και πρόεδρο της ΚΟ της Ενωμένης Αριστεράς Jose Luis Centella εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε, βλέπει και συνειδητοποιεί ότι στον ευρωπαϊκό νότο οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν.

Για το πρόβλημα του χρέους υπογράμμισε ότι «επειδή εμείς γνωρίζουμε ότι το ζήτημα του χρέους δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης, γι’ αυτό και συγκροτούμε συμμαχίες με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα, όμως, στην περιφέρεια και στο νότο, ώστε να διεκδικήσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, μέσα από την ριζική απομείωση του χρέους, και, βεβαίως, από την διεκδίκηση ευρωπαϊκών αναπτυξιακών κονδυλίων, προκειμένου να ξαναγυρίσει στην Ευρώπη η κοινωνική συνοχή, η ισόρροπη ανάπτυξη».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η στρατηγική της λιτότητας για την Ευρώπη θα βρει τέλος μέσα από την πολιτική και κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, στην Ιρλανδία, αργότερα και σε χώρες του ευρωπαϊκού κέντρου. Διότι, πρόσθεσε, αυτή η στρατηγική είναι αδιέξοδη, είναι κοινωνικά άδικη, είναι στρατηγική που διαιρεί την Ευρώπη, αποξενώνει τους λαούς της, ενώ εμείς θέλουμε να ξαναενώσουμε την Ευρώπη.