Ντέμης Χασάμπης: Σε κλινικές δοκιμές το 2025 φάρμακο που κατασκευάστηκε από τεχνητή νοημοσύνη 

Ντέμης Χασάμπης: Σε κλινικές δοκιμές το 2025 φάρμακο που κατασκευάστηκε από τεχνητή νοημοσύνη 
epa11183001 Google DeepMind CEO and co-founder Demis Hassabis participates in a panel during the first day of the Mobile World Congress (MWC 2024) in Barcelona, Spain, 26 February 2024. MWC Barcelona, the largest event for the connectivity ecosystem, will run from 26 to 29 February. EPA/ENRIC FONTCUBERTA
Ο ιδρυτής της Isomorphic Labs στοχεύει στην ανάπτυξη φαρμάκων στους τομείς της ογκολογίας, των καρδιαγγειακών ή των νευροεκφυλιστικών ασθενειών

Η τεσσάρων ετών start-up Isomorphic Labs, με αντικείμενο την ανακάλυψη φαρμάκων, που ανήκει στην Alphabet, θα έχει ένα φάρμακο σχεδιασμένο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε κλινικές δοκιμές μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον ιδρυτή της, Σερ Ντέμης Χασάμπης. «Ασχολούμαστε με την ογκολογία, τα καρδιαγγειακά, τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όλες τις μεγάλες κατηγορίες ασθενειών, και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε το πρώτο μας φάρμακο», δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Συνήθως χρειάζονται κατά μέσο όρο πέντε έως δέκα χρόνια για να ανακαλυφθεί ένα φάρμακο. Και ίσως μπορέσουμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία δέκα φορές, κάτι που θα ήταν μια απίστευτη επανάσταση για την ανθρώπινη υγεία», πρόσθεσε ο Χασάμπις, ο οποίος έλαβε το Νόμπελ Χημείας μαζί με τον συνάδελφό του Τζον Τζάμπερ και τον βιοχημικό Ντέιβιντ Μπέικερ τον Οκτώβριο.

Η Isomorphic Labs ιδρύθηκε το 2021 ως παρακλάδι του ερευνητικού τομέα τεχνητής νοημοσύνης της Google, Google DeepMind, αλλά παραμένει εξ ολοκλήρου θυγατρική της Alphabet. Η start-up έχει προσελκύσει μεγάλους φαρμακευτικούς εταίρους, οι οποίοι επιδιώκουν να μειώσουν τα έξοδα και να αυξήσουν την αποδοτικότητα της δαπανηρής διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων. Ο Χασάμπις είχε δηλώσει προηγουμένως στους FT ότι η ομάδα του εργάζεται σε έξι προγράμματα ανάπτυξης φαρμάκων με τις εταιρείες Eli Lilly και Novartis.

Σε μια εκτενή συνέντευξη, ο Χασάμπης, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind, δήλωσε ότι το πρωτότυπο του γίγαντα αναζήτησης για έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, γνωστό ως Project Astra, πιθανότατα θα κυκλοφορήσει για τους καταναλωτές αργότερα φέτος. Όπως περιέγραψε, στο κοντινό μέλλον, εντός τριών ετών, θα υπάρχουν «δισεκατομμύρια» πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης που «θα διαπραγματεύονται μεταξύ τους εκ μέρους των πωλητών και των πελατών», υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα απαιτήσει επαναπροσδιορισμό του ίδιου του ιστού.

Παράλληλα, ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κορυφαίων δημιουργών τεχνητής νοημοσύνης. Προειδοποίησε ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να απειλήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό αν βγει εκτός ελέγχου ή χρησιμοποιηθεί από «κακόβουλους παράγοντες για επιβλαβείς σκοπούς».

Ο απώτερος στόχος της Google DeepMind είναι η δημιουργία γενικής τεχνητής νοημοσύνης, ή «ενός συστήματος που είναι ικανό να επιδεικνύει όλες τις γνωστικές ικανότητες που έχουν οι άνθρωποι», σύμφωνα με τον Χασάμπις. Παρόλο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν «υπερβολές» ότι η επίτευξη της γενικής τεχνητής νοημοσύνης είναι κοντά, ο ίδιος πιστεύει ότι απέχουμε ακόμη πέντε έως δέκα χρόνια.

«Αν κάτι είναι εφικτό και πολύτιμο, οι άνθρωποι θα το κάνουν», είπε ο Χασάμπης. «Έχουμε πλέον ξεπεράσει αυτό το σημείο με την τεχνητή νοημοσύνη· το τζίνι δεν μπορεί να επιστρέψει στο μπουκάλι. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τη διαχειριστούμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλώς στον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: