Δημόσιο χρέος: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα, παρά την εντυπωσιακή μείωση του 2024

Δημόσιο χρέος: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα, παρά την εντυπωσιακή μείωση του 2024
Crisis of high burden of consumer debt, financial concept : Client bears a bag of debt and find the way to escape. Debtor has difficult problem of bad debt and plan to pay back to lender or creditor. Photo: Shutterstock
«Αγγίζει» το 158,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Eurostat.

Παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη, αγγίζοντας το 158,2% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2024, η χώρα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση, με πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα στοιχεία αυτά, που δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, αντικατοπτρίζουν την πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και τις προκλήσεις που παραμένουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χρέος στην Ευρωζώνη και την ΕΕ

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο μέσος όρος του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη ανήλθε στο 88,2%, ενώ στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 81,6%. Τα ποσοστά αυτά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μικρή μείωση σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2023 στην ευρωζώνη (από 88,4% σε 88,2%), ενώ η ΕΕ παρουσίασε ελαφρά αύξηση (από 81,5% σε 81,6%).

Η θέση της Ελλάδας και των άλλων χωρών

Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί το υψηλότερο χρέος, ακολουθούμενη από χώρες όπως η Ιταλία (136,3%), η Γαλλία (113,8%) και το Βέλγιο (105,6%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στην Εσθονία (24%), τη Βουλγαρία (24,6%) και το Λουξεμβούργο (26,6%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μειώσεις και οι αυξήσεις του χρέους

Μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους, η Ελλάδα ξεχώρισε με πτώση 1,8 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2024, ενώ σε ετήσια βάση η μείωση έφτασε το 10%. Η Πορτογαλία (-3,2 π.μ.) και η Σλοβενία (-2,6 π.μ.) συμπλήρωσαν την τριάδα των μεγαλύτερων μειώσεων.

Αντίθετα, χώρες όπως η Φινλανδία (+6,7 π.μ.) και η Εσθονία (+5,3 π.μ.) παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, κυρίως λόγω δημοσιονομικών πιέσεων και αυξημένων αναγκών χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: