Πυρ ομαδόν κατά Γιούνκερ από τους G20
- 15/11/2014, 10:40
- SHARE
Με «κόμη Δράκουλα που φυλάει μια τράπεζα αίματος» χαρακτήρισαν ακτιβιστές οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί στο Μπρίσμαν της Αυστραλίας.
Σφοδρή κριτική δέχτηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσον αφορά τη δέσμευσή του για φορολογικές μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, κάτι που χαρακτηρίστηκε μάλιστα από έναν ακτιβιστή «σαν να έχεις βάλει τον κόμη Δράκουλα φύλακα σε μια τράπεζα αίματος».
Ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στο Μπρίσμπαν για τη σύνοδο κορυφής των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών (G20), έχει μπει στο στόχαστρο μετά τις αποκαλύψεις για τις συμφωνίες της χώρας του με μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να πληρώνουν όσο το δυνατόν μικρότερο φόρο, την εποχή που ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.
«Ο κόσμος ρωτάει πώς μπορεί ο αρχιτέκτονας του LuxLeaks να αναλαμβάνει να το ξεκαθαρίσει. Για πολλούς αυτό μοιάζει σαν να έχεις βάλει τον Δράκουλα να φυλάει μια τράπεζα αίματος» είπε χαρακτηριστικά ο Τιμ Κοστέλο, ο επικεφαλής της Civil Society 20, μιας «πλατφόρμας διαλόγου» μεταξύ των ηγετών των χωρών της G20 και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
«Επαφίεται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Έπιτροπής να διαψεύσει αυτές τις φωνές και να αποκαταστήσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης αντιμετωπίζοντας τη φοροαποφυγή. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό για τους απλούς πολίτες να αναλάβουν από κοινού δράση οι ηγέτες της G20 εδώ στο Μπρίσμπαν», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων το Λουξεμβούργο σύναψε συμφωνίες με περίπου 340 πολυεθνικές, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν την καταβολή υψηλών φόρων.
Ο ίδιος ο Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι «δεν είναι ο αρχιτέκτονας» αυτού του «προβλήματος» και ότι τίποτα στο παρελθόν του δεν υποδηλώνει ότι φιλοδοξία του ήταν «να οργανώσει τη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη». Μολονότι έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το θέμα, όταν ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφου εάν θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του, απέφυγε να απαντήσει ευθέως.
Το σχέδιο ανάπτυξης των ΥΠΟΙΚ των G20
Οι προσπάθειες που θα καταβάλουν οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη κατά 2,1% τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να έχουν θετικές επιπτώσεις για τις μικρότερες χώρες, υποστηρίζει η εφημερίδα The Australian επικαλούμενη το προσχέδιο του «Σχεδίου Δράσης» της συνόδου της G20 που διεξάγεται στο Μπρίσμπαν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κείμενο αυτό αναφέρει ότι οι χώρες εκτός της G20 μπορεί να δουν τις οικονομίες τους να αυξάνονται κατά άλλο ένα 0,5% μέχρι το 2018, ως αποτέλεσμα των «θετικών επιπτώσεων» από τη συμφωνία του Μπρίσμπαν.
Στο οκτασέλιδο προσχέδιο σημειώνεται επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης θα ελέγχουν την τήρηση των δεσμεύσεων από την G20 και θα καθιστούν υπόλογες τις χώρες εάν δεν τις εφαρμόσουν.
Το τελικό ανακοινωθέν θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Κυριακή, με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G20.
Ομπάμα: Εφικτή μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι η κοινή ανακοίνωση Πεκίνου και Ουάσινγκτον για τους νέους στόχους όσον αφορά τις εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου καταδεικνύει ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Αν μπορούν να συμφωνήσουν η Κίνα και οι ΗΠΑ σε αυτό το θέμα, τότε μπορεί να βρει μια συμφωνία και ο κόσμος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία που εκφώνησε στο Μπρίσμπαν, στο περιθώριο της συνόδου G20.
«Η Κίνα δεσμεύτηκε για πρώτη φορά και αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα», υπογράμμισε, αναφερόμενος στη δέσμευση του Πεκίνου να ορίσει μια ημερομηνία «γύρω στο 2030» από την οποία θα σταματήσει η αύξηση του όγκου των καυσαερίων που παράγονται.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν από την πλευρά τους να μειώσουν κατά 26-28% τις εκπομπές καυσαερίων μέχρι το 2025, σε σύγκριση με το 2005.
Ο Ομπάμα ανακοίνωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων την υπηρεσία του ΟΗΕ για το κλίμα, στόχος της οποίας είναι να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη. «Καμία χώρα δεν είναι στο απυρόβλητο (από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής) και όλες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο