Νταβός: Ηχηρά «καμπανάκια» για τους κινδύνους του δημόσιου χρέους από την UBS
- 22/01/2025, 16:22
- SHARE
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους, παρά στους «σκοτεινούς» κινδύνους των αγορών, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Group, Σέρτζιο Ερμότι, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
«Ίσως είναι ώρα να σταματήσουμε να αναζητούμε καινοτόμους κινδύνους και να επικεντρωθούμε περισσότερο στο δημόσιο χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερμότι. Σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα μπορούσε να γίνει «απαγορευτικό», προκαλώντας μια παραδοσιακή χρηματοπιστωτική κρίση, πρόσθεσε.
Παρότι οι πρόσφατες κρίσεις, όπως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, οφείλονταν σε σύγχρονα φαινόμενα όπως η φυγή καταθέσεων που πυροδοτήθηκε μέσω των social media, ο επικεφαλής της UBS επισήμανε ότι ιστορικά το δημόσιο χρέος αποτελεί έναν από τους βασικούς κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ευάλωτα σημεία και παγκόσμιες επιπτώσεις
Ο Κλάας Νοτ, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ολλανδίας και επικεφαλής του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δήλωσε ότι η «ευπάθεια του δημόσιου χρέους» μπορεί να επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ιδιαίτερα όταν συνδέεται με τον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πιέσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και την κατάρρευση του οικογενειακού γραφείου Archegos.
Ο Νοτ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη των τραπεζών να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην κατανομή ρευστότητας στο μη τραπεζικό σύστημα, καθώς το ζήτημα αυτό «παραμένει ανοιχτό».
Το δημόσιο χρέος σε ιστορικά υψηλά
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το παγκόσμιο δημόσιο χρέος έφτασε τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2024. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη δεχθεί πίεση από τους επενδυτές λόγω των επιπέδων χρέους του, ενώ το αμερικανικό χρέος προβλέπεται να ξεπεράσει τα ιστορικά επίπεδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως το 2029, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.